Γλυκοπικρόξινη για να ακριβολογούμε…
Η αλήθεια είναι πως η σημερινή συνταγή δεν είναι για όλους! Μέσα και στην ίδια μου την οικογένεια θα υπήρχαν διάφορες απόψεις αν είχαν όλοι τη δυνατότητα να τη δοκιμάσουν. Με αυτά που ζούμε αυτό είναι δύσκολο, αλλά επειδή τους ξέρω, μαντεύω τις αντιδράσεις τους!
Ο ένας θα τη λάτρευε, ό άλλος θα έλεγε απλά «χμ, δεν είναι κακή…», ο τρίτος θα την απέρριπτε ασυζητητί και χωρίς δοκιμή, και κάποιοι θα τη δοκίμαζαν μόνο από περιέργεια. Όσο για μένα… Την έφτιαξα ήδη δεύτερη φορά (σε παραλλαγή που μου άρεσε καλύτερα από την πρώτη…) και την απόλαυσα με ώριμη γραβιέρα και φρυγανισμένο ψωμάκι και τις δυο φορές! Στα σκαριά είναι και τρίτη δοκιμή με διαφορετική σύνθεση, ακόμη πιο πικάντικη!
Κατέληξα να δημοσιεύσω αυτήν τη συνταγή, και σας προτρέπω να την φτιάξετε αν αγαπάτε τις γλυκόξινες γεύσεις, πριν τελειώσουν τα κουμ κουάτ. Πρόκειται για μια μαρμελάδα τύπου chutney, μια γλυκόξινη μαρμελάδα που σερβίρεται και ως συνοδευτικό αλμυρών εδεσμάτων και ταιριάζει ιδανικά με τυριά. Εδώ βέβαια έχουμε και μια ελαφρά πικράδα από το κουμ κουάτ, πράγμα που την κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερη από άλλες γλυκόξινες μαρμελάδες. Ήδη στο site υπάρχει μια γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτας, πιο συνηθισμένη θα έλεγα αφού η γεύση της πλησιάζει στην οικεία γεύση της κέτσαπ.
Πριν λίγες μέρες δημοσίευσα στο facebook φωτογραφία από τα κουμ κουάτ που μας έδωσε φέτος άφθονα το μικρό μας δεντράκι. Ανάμεσα σε άλλες προτάσεις, πήρα inbox μήνυμα από διαδικτυακή φίλη που ζει στο εξωτερικό με την προτροπή να φτιάξω τούτη εδώ τη μαρμελάδα. Άλλο που δεν ήθελα αφού μου αρέσουν και τα γλυκόξινα, και τα παράξενα, και οι δοκιμές! Στα σκαριά είναι κι άλλη “αλμυρή” συνταγή. Μου έδωσε μάλιστα και τα βασικά της συστατικά πάνω-κάτω, χωρίς ποσότητες. Φυσικά δεν είναι πια δύσκολο να βρεις σχετικές συνταγές οπότε το έψαξα λίγο παραπάνω. Υπάρχουν αμέτρητες!
Κατέληξα σε κάποιες από τις πιο απλές συνθέσεις, βασιζόμενη και στην πρόταση της φίλης μου. Παρέλειψα τα πολλά μπαχαρικά που πρότειναν οι περισσότερες γιατί δεν ήθελα να καλύπτει το ένα τη γεύση του άλλου. Την πρώτη φορά πρόσθεσα και καρότο (για πιο ήπια γεύση), αλλά στην επανάληψη το παρέλειψα! Το αποτέλεσμα έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά, αλλά ίσως περισσότεροι να προτιμούσαν την εκδοχή με το καρότο ακριβώς επειδή είναι πιο ήπια η γεύση της!
Για όσους αγαπούν τα γλυκοπικρόξινα αυτή η συνταγή, αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάζουν κάπως διαφορετικές γεύσεις!
Υλικά
200 gr κουμ κουάτ
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (περίπου 80 gr)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές μηλόξιδο ή απαλό ξίδι από κρασί
5-6 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2-3 κουταλιές σταφίδες
6 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
Ελάχιστο αλάτι
¼ κουταλάκι πιπέρι
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Προαιρετικά 1 μέτριο καρότο
(Η κουταλιά και το κουταλάκι είναι τα δοσομετρικά, δηλ. 1 κουταλιά=15ml και 1 κουταλάκι= 5ml)
Επί το έργον
Πλένουμε τα κουμ κουάτ και τα κόβουμε σε φετούλες. Αφαιρούμε τα σποράκια τους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο να μαραθούν με το ελαιόλαδο, και προσθέτουμε τα κουμ κουάτ μαζί με τα ζουμάκια που έχουν προκύψει.
Αν βάλουμε το καρότο, το προσθέτουμε τώρα και αυτό. Αφού τα φέρουμε μια δυο βόλτες στην κατσαρόλα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τον χυμό του λεμονιού) και όταν πάρουν βράση, χαμηλώνουμε στο 3 ή 4 το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά να μαλακώσουν τα κουμ κουάτ και να αρχίσει να δένει η «μαρμελάδα» μας.
Αποσύρουμε από το μάτι, αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλας και αλέθουμε στο multi ώστε να γίνει όσο λεία θέλουμε. Αδειάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει για λίγο, να δέσει κανονικά όπως τις άλλες μαρμελάδες και αποσύρουμε από το μάτι. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
- Αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, σερβίρουμε σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα, αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα και τη διατηρούμε όπως τις άλλες μαρμελάδες.
- Είναι πολύ νόστιμη και πριν να την αλέσουμε! Αν προτιμούμε τα συστατικά σε διακριτά κομματάκια, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού χωρίς να τα αλέσουμε και αφήνουμε να δέσει.
- Αν είναι κάπως τραχιά τα κουμ κουάτ μας και δεν έχουν μαλακώσει στον χρόνο που προτείνω, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό ή χυμό πορτοκαλιού να βράσει λίγο παραπάνω.
- Πολλές συνταγές προτείνουν προσθήκη διάφορων αποξηραμένων φρούτων. Βερίκοκα, κράνμπερις, και σταφίδες είναι κάποια από αυτά. Προτίμησα τις σταφίδες γιατί έχω πάντα στο σπίτι ενώ από τα άλλα θα έπρεπε να αγοράσω…