Σαλάτα ή πρόχειρο γεύμα!
κάνω και με την κρέμα γάλακτος, όπου γίνεται βέβαια. Διαφορά στη γεύση υπάρχει αλλά και οι νέες εκδοχές, αν και διαφορετικές, έχουν τη χάρη τους!
σχεδόν πάντα στο ψυγείο, ο τελικός ισολογισμός είναι υπέρ της αντικατάστασης τουλάχιστον για τα καθημερινά μας τραπέζια. Ειδικά σε αλμυρές εφαρμογές που περιέχουν και κρόκους αυγών όπως η αγαπημένη μας πατατοσαλάτα , η παράλειψη της μαγιονέζας δεν κοστίζει σχεδόν καθόλου.
Υλικά
4 αυγά βρασμένα σφικτά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 κλωνιά μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
2-3 κλωνιά άνηθο (τα τρυφερά μέρη)
2-3 γεμάτες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι (και 1-2 ακόμη για κάλυψη)
1 κοφτό κουταλάκι σκόνη μουστάρδας ή μία κουταλιά μουστάρδα (μέτρια ή καυτερή)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλιά χυμό
λεμονιού
2 κουταλιές κάπαρη ή τουρσί λαχανικών κομμένο σε κύβους ( ή κι από τα δυο)
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Βράζουμε τα αυγά σφικτά (εγώ τα βράζω 10-12 λεπτά μετά που θα αρχίσει ο βρασμός, ανάλογα με το μέγεθός τους) .Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα κόβουμε σε κυβάκια μεγέθους ζαριού (ακόμη κι αν σκορπάνε δεν μας νοιάζει) Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά , προσθέτουμε το αλατοπίπερο ,τη μουστάρδα , το λαδόξιδο το χυμό λεμονιού τα τουρσιά και το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ανακατευτούν τα υλικά και να προκύψει ένα κρεμώδες μείγμα. Αδειάζουμε στο σκεύος που σκοπεύουμε να τη σερβίρουμε (αν δεν την φτιάξαμε κατευθείαν σ’αυτό) , στρώνουμε την επιφάνεια και καλύπτουμε –αν θέλουμε- με λίγο γιαούρτι. Στολίζουμε την επιφάνεια με μεγαλύτερα κομμάτια από τουρσί ή με κουμπάκια κάπαρης , καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Σερβίρουμε με κριθαρένια κρητικά παξιμαδάκια ή συνοδεύουμε τα ψητά
μας κρέατα ή λαχανικά.
Παρατηρήσεις
1)Εννοείται υποθέτω ότι η αυγοσαλάτα , αν και δημοσιεύεται ετεροχρονισμένα, είναι ιδανική για αξιοποίηση των πασχαλινών αυγών…
2)Ταιριάζει εξαιρετικά γευστικά και χρωματικά η προσθήκη πιπεριών Φλωρίνης αλλά δεν είχα αυτήν την εποχή και τις παρέλειψα… Ακόμη, ψιλοκομμένες μαύρες ελιές είναι μια ακόμη καλή προσθήκη και για γεύση και για χρώμα. Είπαμε, η συνταγή είναι ευέλικτη!
3)Την έχω φτιάξει και με γιαούρτι 2% και είναι εξ ίσου γευστική και ακόμη πιο ελαφριά!
4) Σε μια πιο «επίσημη» εκδοχή, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο ξηρό καρπό όπως καρύδια ψιλοκομμένα ή αμύγδαλα.Χρόνια Πολλά στις Ελένες και στους Κωνσταντίνους!
Πολύ νόστιμο συνοδευτικό αποτελεί αυτή η αυγοσαλάτα, και μόνο που την είδα κατάλαβα τη νόστιμη και ισορροπημένη γεύση της! Ειδικά πάνω σε ένα παξιμαδάκι…φαντάζομαι τη νοστιμιά της, πολύ-πολύ καλή πρόταση για σνακ ή βραδινό γεύμα!!
Το αυγο παντα ειναι μια ομορφη και γευστικη λύση και η δικη σου συνταγή Βαγγελιώ μου ειναι και ελαφρια και νοστιμη με τα υλικα που έχει… και προπαντως επανω στο ντακο…να είσαι καλα και να μας δινεις ομορφες συνταγες…πολλες φορες με σώζεις …. φιλακιααα!!!
Και για μένα το γιαούρτι είναι υλικό που "δένει" πολλές σάλτσες, μείγματα πίτας, γλυκά και ντρέσινγκ, Βαγγελιώ μου.
Είναι υλικό που μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα την βοήθειά του και με τούτη την σαλάτα σου, νομίζω πως αυτό αποδεικνύεται περίτρανα.
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.