Εύκολο και χορταστικό πιάτο κατσαρόλας!
Η ιδέα δεν είναι δική μου. Το πιάτο προέκυψε από σχόλιο φίλης της σελίδας, όταν κοινοποίησα πριν λίγο καιρό την ανάρτηση με τη συνταγή «κεφτέδες με πράσα στη γάστρα». Μας έγραψε λοιπόν η φίλη κυρία Ράνια Ασημακοπούλου: «Φτιάξε πράσα με καρότα σέλερ και όλα όσα πρέπει, φρέσκια ντοματουλα και κιμά στην κατσαρόλα, εύκολο, γρήγορο και νοστιμότατα!Το ίδιο και με φρέσκα πράσινα φασολάκια!». Πιο εύκολα και πιο γρήγορα σίγουρα από το να φτιάχνει κανείς κεφτέδες. Έμενε να διαπιστωθεί και η νοστιμιά…
Έτσι, με πρώτη ευκαιρία το δοκιμάσαμε. Μεγάλη ευκολία για μας που είμαστε δυο άτομα αυτά τα γρήγορα φαγάκια, αλλά ακόμη μεγαλύτερη για οικογένειες με παιδιά. Κι αν μάλιστα καταφέρουμε με τη βοήθεια του κιμά να φάνε και πράσα τα οποία για πολλά παιδάκια είναι «μπλιάχ», θα έχουμε πετύχει 2 σε 1! Η συνταγή της κυρίας Ράνιας είναι πολύ αναλυτική, και την παραθέτω αυτούσια εδώ:
Τον μαγειρεύουμε (τον κιμά) περίπου όπως για τα μακαρόνια με κιμά!Τον “ασπριζουμε” με το λάδι και το κρεμμύδι ,ρίχνουμε τα πράσα ,το καροτο σε κύβους τα μαραινουμε μαζί με το σελερι προσθέτουμε την φρεσκοτριμενη ντομάτα λίγο νερό αλάτι πιπέρι και σιγομαγειρευουμε χωρίς να ανακατεύουμε πολύ λόγω των πρασων που ειναι ευαίσθητα. Θα εξατμιστουν τα υγρα να μεινει με το λαδακι.Εγω προσθετω και λιγο λαδι στο τελος.Χοντρικά αυτή είναι η συνταγή.
Το φαγάκι έχει ήδη γίνει 2 φορές, και προβλέπω πως θα μαγειρευτεί κι άλλες γιατί μας άρεσε πολύ. Είναι νόστιμο, υγιεινό και «ευέλικτο». Μπορούμε να φτιάχνουμε κάθε φορά κι άλλη παραλλαγή αλλάζοντας το μυρωδικό. Μάραθο, σέλινο, καυκαλίθρες, γιαχνερά γενικώς είναι μόνο κάποιες από τις πρώτες παρεμβάσεις που μου έρχονται στο μυαλό. Τη δεύτερη φορά προστέθηκαν και πατατούλες και ήταν ακόμη πιο χορταστικό.
Το καλό του είναι πως μαγειρεύεται πιο γρήγορα απ’ όλες τις παραλλαγές με κανονικό κρέας αφού ο κιμάς δεν θέλει τόσο χρόνο, και επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολύς ως και ελάχιστος κιμάς, ίσα «για τη μυρωδιά»! Δηλαδή ό,τι πρέπει για όσους θέλουν να αποφύγουν το πολύ κρέας αλλά τους αρέσει να έχουν τη νοστιμιά του τα λαχανικά τους.
Υλικά
250gr κιμάς
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
75 ml (5 κουταλιές) ελαιόλαδο
400-500 gr πράσα ζυγισμένα καθαρισμένα (δείτε παρατηρήσεις)
1-2 καρότα
2-3 κλαδάκια σέλινο ή σέλερι
250 gr τριμμένη φρέσκια ντομάτα ή 200 gr από κονσέρβα ή 1 καλή κουταλιά πελτέ
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά:
45 ml κρασί (ροζέ έβαλα εγώ)
1-2 μέτριες πατάτες
Επί το έργον
Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει σβήνουμε με κρασί (ή με νερό). Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για κανένα 15λεπτο. Ωστόσο καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και υπόλοιπα λαχανικά μας.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα (πρώτα τα καρότα και τις πατάτες αν βάλουμε), αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε και την ντομάτα (σάλτσα, φρέσκια ή πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό). Μόλις πάρουν ξανά βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας και να δέσει η σάλτσα του. Ελέγχουμε πότε πότε αν θέλει νεράκι και κουνάμε την κατσαρόλα για να μην πιάσει.
Παρατηρήσεις
- Έχω στην κατάψυξη σχεδόν πάντα κιμά σε «μερίδες» των 250-300 gr, σε σακουλάκια κατάψυξης (για 2 άτομα είναι αρκετός για μια σάλτσα μακαρονιών και αν προκύψουν επισκέπτες βγάζω ανάλογα σακουλάκια…).
- Πιο εύκολη γίνεται η χρήση αυτών των μερίδων αν τις βάλουμε σε σακουλάκια κατάψυξης, και πατήσουμε με το χέρι να γίνουν πλακέ στο μέγεθος της κατσαρόλας που χρησιμοποιούμε γι αυτές τις δουλειές.
- Το φαγητό δοκιμάστηκε και με αναλογία 1:2 και με αναλογία 1:3 (κιμάς-πράσα). Και τις δυο φορές ήταν πολύ νόστιμο! Μη σας πω ότι προσωπικά μου άρεσε με τον λιγότερο κιμά! Στις φωτογραφίες της ανάρτησης είναι με περισσότερο κιμά και τις ποσότητες που αναγράφω στα υλικά.
- Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τις φίλες και τους φίλους που μοιράζονται τις ιδέες και τις συνταγές τους με στα social media της σελίδας! Έτσι προχωρούν όλα στη ζωή μας… Με μοίρασμα, με αποδοχή του διαφορετικού και του νέου! Έτσι προχωρεί βέβαια και η μαγειρική. Λέγοντας η μια στην άλλη τη δική της παραλλαγή σε κάθε φαγητό. Τα social media, μπορεί να μην έχουν τη «γλύκα» της γειτονιάς και της βεγγέρας, αλλά αν χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει είναι ο τρόπος επικοινωνίας της εποχής μας και πρέπει να τον αποδεκτούμε και να τον αξιοποιούμε.