Εύκολες & γρήγορες

Πράσα με κιμά

Πράσα με κιμά

Εύκολο και χορταστικό πιάτο κατσαρόλας!

Η ιδέα δεν είναι δική μου. Το πιάτο προέκυψε από σχόλιο φίλης της σελίδας, όταν κοινοποίησα πριν λίγο καιρό την ανάρτηση με τη συνταγή «κεφτέδες με πράσα στη γάστρα». Μας έγραψε λοιπόν η φίλη κυρία Ράνια Ασημακοπούλου: «Φτιάξε πράσα με καρότα σέλερ και όλα όσα πρέπει, φρέσκια ντοματουλα και κιμά στην κατσαρόλα, εύκολο, γρήγορο και νοστιμότατα!Το ίδιο και με φρέσκα πράσινα φασολάκια!». Πιο εύκολα και πιο γρήγορα σίγουρα από το να φτιάχνει κανείς κεφτέδες. Έμενε να διαπιστωθεί και η νοστιμιά…

Πράσα με κιμά

Έτσι, με πρώτη ευκαιρία το δοκιμάσαμε. Μεγάλη ευκολία για μας που είμαστε δυο άτομα αυτά τα γρήγορα φαγάκια, αλλά ακόμη μεγαλύτερη για οικογένειες με παιδιά. Κι αν μάλιστα καταφέρουμε με τη βοήθεια του κιμά να φάνε και πράσα τα οποία για πολλά παιδάκια είναι «μπλιάχ», θα έχουμε πετύχει 2 σε 1! Η συνταγή της κυρίας Ράνιας είναι πολύ αναλυτική, και την παραθέτω αυτούσια εδώ:

Τον μαγειρεύουμε (τον κιμά) περίπου όπως για τα μακαρόνια με κιμά!Τον “ασπριζουμε” με το λάδι και το κρεμμύδι ,ρίχνουμε τα πράσα ,το καροτο σε κύβους τα μαραινουμε μαζί με το σελερι προσθέτουμε την φρεσκοτριμενη ντομάτα λίγο νερό αλάτι πιπέρι και σιγομαγειρευουμε χωρίς να ανακατεύουμε πολύ λόγω των πρασων που ειναι ευαίσθητα. Θα εξατμιστουν τα υγρα να μεινει με το λαδακι.Εγω προσθετω και λιγο λαδι στο τελος.Χοντρικά αυτή είναι η συνταγή.

 

Πράσα με κιμά

Το φαγάκι έχει ήδη γίνει 2 φορές, και προβλέπω πως θα μαγειρευτεί κι άλλες γιατί μας άρεσε πολύ. Είναι νόστιμο, υγιεινό και «ευέλικτο». Μπορούμε να φτιάχνουμε κάθε φορά κι άλλη παραλλαγή αλλάζοντας το μυρωδικό. Μάραθο, σέλινο, καυκαλίθρες, γιαχνερά γενικώς είναι μόνο κάποιες από τις πρώτες παρεμβάσεις που μου έρχονται στο μυαλό. Τη δεύτερη φορά προστέθηκαν και πατατούλες και ήταν ακόμη πιο χορταστικό.

Πράσα με κιμά

Το καλό του είναι πως μαγειρεύεται πιο γρήγορα απ’ όλες τις παραλλαγές με κανονικό κρέας αφού ο κιμάς δεν θέλει τόσο χρόνο, και επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολύς ως και ελάχιστος κιμάς, ίσα «για τη μυρωδιά»! Δηλαδή ό,τι πρέπει για όσους θέλουν να αποφύγουν το πολύ κρέας αλλά τους αρέσει να έχουν τη νοστιμιά του τα λαχανικά τους.

Παρατηρήσεις

  1. Έχω στην κατάψυξη σχεδόν πάντα κιμά σε «μερίδες» των 250-300 gr, σε σακουλάκια κατάψυξης (για 2 άτομα είναι αρκετός για μια σάλτσα μακαρονιών και αν προκύψουν επισκέπτες βγάζω ανάλογα σακουλάκια…).
  2. Πιο εύκολη γίνεται η χρήση αυτών των μερίδων αν τις βάλουμε σε σακουλάκια κατάψυξης, και πατήσουμε με το χέρι να γίνουν πλακέ στο μέγεθος της κατσαρόλας που χρησιμοποιούμε γι αυτές τις δουλειές.
  3. Το φαγητό δοκιμάστηκε και με αναλογία 1:2 και με αναλογία 1:3 (κιμάς-πράσα). Και τις δυο φορές ήταν πολύ νόστιμο! Μη σας πω ότι προσωπικά μου άρεσε με τον λιγότερο κιμά! Στις φωτογραφίες της ανάρτησης είναι με περισσότερο κιμά και τις ποσότητες που αναγράφω στα υλικά.
  4. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τις φίλες και τους φίλους που μοιράζονται τις ιδέες και τις συνταγές τους με στα social media της σελίδας! Έτσι προχωρούν όλα στη ζωή μας… Με μοίρασμα, με αποδοχή του διαφορετικού και του νέου! Έτσι προχωρεί βέβαια και η μαγειρική. Λέγοντας η μια στην άλλη τη δική της παραλλαγή σε κάθε φαγητό. Τα social media, μπορεί να μην έχουν τη «γλύκα» της γειτονιάς και της βεγγέρας, αλλά αν χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει είναι ο τρόπος επικοινωνίας της εποχής μας και πρέπει να τον αποδεκτούμε και να τον αξιοποιούμε.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο