Σαλάτα σταμναγκάθι ή ρόκα με σάλτσα αβοκάντο

 
Ο συνδυασμός του παλιού με το καινούριο! 
 
 
 

Το σταμναγκάθι ίσως είναι το πιο διάσημο κρητικό χορταράκι
των τελευταίων χρόνων. Αν και το δικό μου πιο αγαπημένο σαλατικό είναι ένα
αγριοράδικο που εμείς το λέμε γουλωτό ροδίκιο , δεν αμφισβητώ την αξία του σταμναγκαθιού και
το χρησιμοποιώ συχνά.

Φέτος δοκίμασα να φυτέψω λίγο και περιμένω να δώ πώς θα πάει…

 
 

Vegan προϊόντα από την Οικογένεια Κυριακάκη «Τα Μερακλίδικα». Δοκιμάστε τα!

Με τόση ζήτηση που έχει το αυτοφυές σταμναγκάθι δεν θα
έφτανε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της αγοράς . Έτσι τώρα πια καλλιεργείται και
το βρίσκουμε εύκολα παντού. Η ευχάριστη πικρίλα δένει στα μαγειρέματά μας με
κρεατικά , με ζυμαρικά και άλλα υλικά.
Αλλά και μόνο του βρασμένο ή ωμό είναι υπέροχη σαλάτα.

 
 

Από την άλλη, η ρόκα για ένα διάστημα αποτελούσε την πιο in σαλάτα
ακριβών και φτηνών φαγάδικων. Ελάχιστοι κατάλογοι καλών και κακών εστιατορίων
δεν περιείχαν την κλασική πια ρόκα-παρμεζάνα την προηγούμενη δεκαετία.

Πιπεράτο και ταυτόχρονα δροσερό χορταρικό, καλλιεργείται ευρέως πλέον κι αυτή, παρόλο
που οι τυχεροί μπορούν να βρουν και άγρια σε αρκετές περιοχές.

 
 
 

Πολύ εύκολα όμως
μπορούμε να έχουμε δική μας ρόκα. Σπόρους βρίσκουμε πολύ εύκολα στα ειδικά
καταστήματα και μπορούμε να τη φυτέψουμε ακόμη και σε μια μεγάλη γλάστρα στη
βεράντα μας. Το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Κι αυτή εδώ της σημερινής
συνταγής, δική μας καλλιέργεια είναι!

 
 
 
Και τα δυο αυτά αγαπημένα μου χορταράκια τα συνδυάζω
τελευταία με μια υπέροχη σάλτσα-ντρέσινγκ που έχει σαν βάση το αβοκάντο. Σας
έχω ξαναπεί νομίζω ότι το αβοκάντο είναι πια ένα κρητικό προϊόν που έχει μπει
για τα καλά στις κουζίνες μας, και καλλιεργείται ευρέως στα χωράφια μας. Ένα
περίεργο πράγμα συμβαίνει μ’ αυτό τον καρπό. Ενώ σκέτος είναι μάλλον άγευστος
και άνοστος, μόλις αρτυθεί κατάλληλα αποκτά μια υπέροχη βουτυράτη και
βελουδένια γεύση που λίγους αφήνει αδιάφορους. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε την πολύ ιδιαίτερη ταραμοσαλάτα με αβοκάντο που είχα προτείνει πέρυσι (σε λίγες μέρες θα έχουμε Σαρακοστή).
 
 
Επειδή και τα δυο μου χορταράκια ταιριάζουν πολύ με
ξύδι-ειδικά το ωμό σταμναγκάθι παραδοσιακά σερβίρεται με λαδόξυδο- το ντρέσινγκ
μου ήθελα να περιέχει οπωσδήποτε ξύδι. Μετά από αρκετές δοκιμές κατέληξα στην
κρέμα βαλσάμικου, προϊόν που κυκλοφορεί έτοιμο από γνωστές ελληνικές εταιρείες,
αλλά μπορούμε να τη φτιάξουμε και στο σπίτι μας συμπυκνώνοντας με βρασμό
βαλσάμικο ξύδι.
 
 
 
Για σαλάτες που παρουσιάζω σήμερα χρησιμοποίησα αποκλειστικά
ρόκα στη μια και αποκλειστικά σταμναγκάθι στην άλλη . Σε άλλες περιπτώσεις έχω
χρησιμοποιήσει ανάμεικτα αυτά τα δύο χορταράκια αλλά και σε συνδυασμό με διάφορα άλλα (2-3 φύλλα μαρούλι, παπούλες , αγριοράδικα κλπ.). 
 
Υλικά:
 
Για τη σαλάτα:
Ρόκα ή σταμναγκάθι, αρκετό για μια μεγάλη σαλατιέρα
2 κρεμμυδάκια πράσινα
Περίπου 10 ντοματίνια βελανίδια ή 2-3 πομοντόρο
Αλάτι  (αφρίνα κατά
προτίμηση)
Μισό μεγαλούτσικο  ώριμο αβοκάντο
 
Για τη σάλτσα αβοκάντο :
 
Το άλλο μισό αβοκάντο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές κρέμα βαλσάμικου
Χυμό μισού μικρού λεμονιού (1-1,5 κουταλιά σούπας)
Λίγο αλάτι
Προαιρετικά, 1-2 κουταλιές  κουκουνάρι ή άλλο ξηροκάρπι της αρεσκείας μας
 
Επί το έργον:
 
 
Καθαρίζουμε τα χορταράκια μας και τα βάζουμε σε μια λεκάνη
με νερό, αλάτι και λίγο ξύδι. Τα αφήνουμε στο νερό για 15 λεπτά τουλάχιστον.
 
 
Έτσι πέφτουν τα χώματα και ανεπιθύμητοι επισκέπτες που τυχόν υπάρχουν…
 
 
Τα κόβουμε σχετικά μικρά κομματάκια, σαν μαρούλι. 
Ψιλοκόβουμε πάνω τους τα πράσινα κρεμμυδάκια, και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι
 για λίγο να φύγουν τα πολλά νερά. 
 
 
Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και πάνω τους κόβουμε το αβοκάντο σε κομμάτια όσο δύο ζάρια. Γύρω
γύρω γαρνίρουμε με τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή σε περισσότερα κομμάτια αν
χρησιμοποιήσουμε πομοντόρο.  
 
 
Αλατίζουμε με την αφρίνα. Στο multi βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και αλέθουμε να γίνουν
αλοιφή. 
 
 
Περιχύνουμε την σαλάτα μας και από πάνω σκορπάμε το κουκουνάρι. 
 
 
Τη σερβίρουμε έτσι στο τραπέζι, αλλά όταν την καταναλώνουμε ανακατεύουμε με το
ντέσινγκ να πάει παντού.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Για τις σαλάτες αυτές είναι απαραίτητο να ψιλοκόψουμε τα
χορταράκια μας για να αρτυθούν όμορφα με τη σάλτσα. Παρά την επικρατούσα
τακτική να κόβονται με το χέρι  αυτά τα
χορταρικά, εμείς τα κόβαμε με το μαχαίρι. Τώρα ειδικά με τα κεραμικά μαχαίρια
δεν υπάρχει και θέμα οξείδωσης οπότε δεν είναι ανάγκη να τα κόψουμε με το χέρι.
 
2)Αν  θέλουμε μπορούμε
να λιώσουμε ολόκληρο το αβοκάντο αυξάνοντας λίγο τις ποσότητες του λαδιού και της
κρέμας του βαλσάμικου. Η σάλτσα από μόνη της  είναι ένα πολύ ωραίο ντιπ, διαφορετικό από το κλασικό
γουακαμόλε , πολύ νόστιμο όμως. Φροντίζουμε να είναι στο σωστό σημείο ωριμότητας το αβοκάντο.
 
3)Η σαλάτα νοστιμίζει ακόμη και αν μείνει κάμποση ώρα. Το
λεμόνι στη σάλτσα αποτρέπει το μαύρισμα και της σάλτσας και των κομματιών του
αβοκάντο.

 

4)Μπορούμε να στρώσουμε τα χορταρικά μας πάνω σε μικρά παξιμαδάκια -μπουκίτσες που θα απλώσουμε πρώτα στη σαλατιέρα μας.Έτσι έχουμε ένα σχεδόν πλήρες  γεύμα! Καλημέρα! 

 
Print Friendly, PDF & Email