Εύκολο νηστίσιμο γλυκάκι 3 υλικών και 5 λεπτών!

Ιδανικό για τη Μεγαλοβδομάδα!

 

Αυτήν την εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα,  νηστεύουν  περισσότεροι άνθρωποι από οποιαδήποτε
άλλη  περίοδο νηστείας. Πολλοί μάλιστα  νηστεύουν και το λάδι. 
 
 
Πρόσφατα διάβασα σε κάποιο site   ή blog (δεν θυμάμαι) ότι τα σπορέλαια μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και σε μέρες που δεν καταναλώνεται ελαιόλαδο. Η διαχειρίστρια του site μου έγραψε ότι το γνωρίζει από  εκπρόσωπο της εκκλησίας και ήταν σίγουρη γι αυτό. Μου φάνηκε πολύ περίεργο
γιατί εμείς  εδώ το μόνο υλικό  που χρησιμοποιούμε στα γλυκά όταν νηστεύουμε το
ελαιόλαδο είναι το ταχίνι. Εσείς τι γνωρίζετε επί του θέματος;
 
 
 
Βέβαια οι σημερινές γλυκές μπουκίτσες δεν το έχουν ούτε αυτό!
Δεν υπάρχει πιο εύκολο νηστίσιμο γλυκάκι από τούτο . Εύκολο , γρήγορο και
αρωματίζει ευχάριστα το στόμα σε εποχές νηστείας. Ιδανικό για τη μεγαλοβδομάδα που πνιγόμαστε στις δουλειές!  Οι τριάδες των υλικών , μπορεί να είναι διαφορετικές κάθε φορά!
Συνδυασμοί  αρκετοί:
 
Μαρμελάδα ……… – τριμμένα ………. – ……… υποβρύχιο
 
Στα κενά μπορούμε να βάλουμε ό,τι μαρμελάδα θέλουμε και ό,τι  ξηρό καρπό έχουμε και μαστίχα ή βανίλια υποβρύχιο! Ακόμη και τριμμένη καρύδα . 
 
 
Η σοκολάτα (κουβερτούρα) είναι προαιρετική . Στα δικά μου χρησιμοποίησα μαρμελάδα πορτοκάλι (έφτιαξα μεγάλη ποσότητα φέτος) και μαρμελάδα φράουλα. Το καλοκαίρι ιδανική είναι η μαρμελάδα βερίκοκο η μαρμελάδα δαμάσκηνο και σύκο. Μπορούμε όπως βλέπετε να τα φτιάξουμε  σφαιρικά σαν  τρουφάκια , ή καρεδάκια για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία.
 
 
Υλικά:
 
½ κούπα μαρμελάδα της επιλογής μας 
1-1,5 κούπα τριμμένο αμύγδαλο  ή  φουντούκι ή καρύδι ή ινδοκάρυδο
3-4 κουταλιές  βανίλια ή μαστίχα υποβρύχιο
Προαιρετικά 50 γραμμάρια σοκολάτα
 
Επί το έργον:
 
 
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με τη μία κούπα του αμύγδαλου ή της καρύδας. 
 
 
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο να γίνει μια σφικτή μάζα που να
πλάθεται σε μπαλάκια (η τελική ποσότητα εξαρτάται από το πόσο σφικτή είναι η
μαρμελάδα μας) . 
 
Τα αφήνουμε για λίγο να σφίξουν (αυτό μπορεί να γίνει και στο
ψυγείο). 
 
 
Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί  τη
βανίλια και με δύο πιρούνια βουτάμε τα μπαλάκια στο γλάσο ώστε να καλυφθούν. Τα
αφήνουμε σε σκεύος καλυμμένο με μεμβράνη. 
 
 
Όταν σκληρύνει η βανίλια τα βάζουμε  σε χαρτάκια για φοντάν. 
 
 
Εναλλακτικά και για ακόμη πιο εύκολα στρώνουμε το
μείγμα της μαρμελάδας σε τσέρκι ώστε να έχει πάχος περίπου ένα δάκτυλο. 
Περιχύνουμε από πάνω τη ρευστή βανίλια και τη στρώνουμε να γίνει επίπεδη.
 
 
 Γαρνίρουμε αν θέλουμε με λιωμένη σοκολάτα. 
 
 
Αφήνουμε να κρυώσει και να σκληρύνει
και κόβουμε με μαχαίρι σε τετράγωνα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο αν ο καιρός είναι
ζεστός για να μη μαλακώνουν πολύ.
 
 
Παρατηρήσεις:
  • 1)  Η επικάλυψη μπορεί να γίνει με λιωμένη σοκολάτα αντί για βανίλια . Θα τη λιώσουμε σε  μπεν μαρί και θα βουτάμε τα γλυκάκια μας.2) Το λιώσιμο της βανίλια ή της σοκολάτας μπορεί να γίνει και σε φούρνο μικροκυμάτων , σε πολύ χαμηλή ισχύ. Ειδικά για τη βανίλια αρκούν 1-2 στροφές του δίσκου του φούρνου για να μαλακώσει.

    3) Αν δεν υπάρχουν παιδάκια στο σπίτι, μπορούμε να βάλουμε και ένα σφηνάκι λικέρ στο μείγμα. 

    Καλά να περνάτε! 

Print Friendly, PDF & Email