VIDEOS

Το μικρασιάτικο αυγομπούρεκο της Νίκης (VIDEO)

Το μικρασιάτικο αυγομπούρεκο της Νίκης (VIDEO)

Μια αλμυρή ρυζοτυρόπιτα που καθιερώσαμε!

Δεν θα πω πολλά για τη συγκεκριμένη συνταγή, την είχα υποσχεθεί από το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν δημοσίευσα το μικρασιάτικο κολοκυθομπούρεκο της φίλης μου της Νίκης. Ήταν από τις παρασκευές που έφτιαξε σε εκδήλωση για τη μικρασιάτικη γαστρονομία και που μου παραχώρησε με πολύ μεγάλη προθυμία, όπως άλλωστε συνηθίζει. Σας έχω ξαναμιλήσει για τη δοτικότητα της φίλης μου! Ήδη στο site υπάρχουν δυο ακόμη συνταγές της. Το κολοκυθομπούρεκο και το υπέροχο και πολύ δημοφιλές νηστίσιμο “τσουρέκι” με γλυκοκολοκύθα!

 

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση στην ανάρτηση με το κολοκυθομπούρεκο. Ετούτο εδώ που η Νίκη το ονόμασε «αυγομπούρεκο», είναι μια αλμυρή ρυζόπιτα με τυρί και αυγά που πραγματικά την κάνουν ένα χορταστικό κύριο πιάτο, ή ένα πιάτο μέσης κατάλληλο για τραπεζώματα με πολλούς συνδαιτημόνες! Υπόψιν, ότι άλλη συνταγή με ονομασία “αυγομπούρεκο” δεν βρήκα (μετά από σχετικό googlάρισμα και με ελληνικούς και με λατινικούς χαρακτήρες!).

Το μικρασιάτικο αυγομπούρεκο της Νίκης (VIDEO)

Εμείς το έχουμε ήδη φτιάξει πολλές φορές, και ποτέ δεν έμεινε ούτε ψίχουλο! Άρεσε πολύ και στις μικρές μου που ήταν εδώ και το δοκίμασαν στις πρώτες παρασκευές (το φτιάξαμε αρκετές φορές).Η συνταγή  όπως μου την παραχώρησε η Νίκη, ήταν κυρίως «με το μάτι» όπως άλλωστε οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές για πίτες. Παραθέτω τη συνταγή της που εγώ προσάρμοσα στη μισή δόση…

“Βάζουμε στη κατσαρόλα το νερό να βράσουμε το ρύζι. Βάλαμε γλασε περίπου 2 φλυτσάνια τσαγιού,  λίγο λάδι (εγώ έβαλα και λίγη μαργαρίνη, η θεία μου βαζει και ενα κύβο). Το ψήνουμε καλά να μην εχει πολλά υγρά.Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και κάνουμε το ζυμάρι (εγώ έκανα ένα ζυμάρι αυτό που κάνεις κ εσύ). Όταν έχει κρυώσει το ρύζι ρίχνουμε τα αυγά (βάλαμε 6 όμως ήθελε κανα δύο γιατί η ποσότητα ήταν ένα ταψί μεγαλούτσικο κ ενα πιο μικρό) πιπέρι μπόλικο κ μυζήθρα βάλαμε 200 γρ. ηθελε κι άλλο. Πιστεύω ότι θα του πήγαινε και φέτα δες το εσύ Βαγγελιώ. Ανοίγουμε ένα πιο μεγάλο και στη μέση ένα μικρό, λαδώνουμε και χαράζουμε”.

Το μικρασιάτικο αυγομπούρεκο της Νίκης (VIDEO)

Με βάση τις συμβουλές της Νίκης και μετά από 1-2 δοκιμές, κατέληξα στις παρακάτω αναλογίες για ταψί 28 νούμερο. Αυξομειώσεις όμως τυριού και αυγών μπορούμε να κάνουμε… Ενώ λοιπόν η συνταγή ήταν έτοιμη για δημοσίευση, σκεφτήκαμε ότι αξίζει να τη δουν και οι φίλοι μας στο youtube οπότε τη γυρίσαμε και σε video να υπάρχει και εκεί,  μιας και άλλη συνταγή με το όνομα «αυγομπούρεκο», όπως προανέφερα, δεν βρήκα πουθενά. Προφανώς πρόκειται για τοπική, μικρασιάτικη ονομασία που βέβαια κράτησα αυτούσια στον τίτλο της συνταγής!

Το μικρασιάτικο αυγομπούρεκο της Νίκης (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  1. Για να είναι πιο σύντομο το video, εμφανίζουμε βρασμένο το ρύζι (η αναλογία είναι 3:1 νερό με ρύζι και θέλουμε να βράσει καλά και να κρυώσει εντελώς). Βάζουμε το ρύζι μόλις πάρει βράση το νερό και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία (6-7 με μέγιστο το 9) και ανακατεύουμε να μην πιάσει.
  2. Εγώ δεν έβαλα κύβο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται αν έχουμε καλό τυρί!
  3. Για να φτιάξουμε το φύλλο (αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο) ακολουθούμε τη γνωστή συνταγή για τις πίτες τηγανιού (υπάρχει video και σ’ αυτήν). Το ταψί μου είναι 28 νούμερο όπως γράφω στην εισαγωγή της ανάρτησης.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο