Μια αλμυρή ρυζοτυρόπιτα που καθιερώσαμε!
Δεν θα πω πολλά για τη συγκεκριμένη συνταγή, την είχα υποσχεθεί από το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν δημοσίευσα το μικρασιάτικο κολοκυθομπούρεκο της φίλης μου της Νίκης. Ήταν από τις παρασκευές που έφτιαξε σε εκδήλωση για τη μικρασιάτικη γαστρονομία και που μου παραχώρησε με πολύ μεγάλη προθυμία, όπως άλλωστε συνηθίζει. Σας έχω ξαναμιλήσει για τη δοτικότητα της φίλης μου! Ήδη στο site υπάρχουν δυο ακόμη συνταγές της. Το κολοκυθομπούρεκο και το υπέροχο και πολύ δημοφιλές νηστίσιμο “τσουρέκι” με γλυκοκολοκύθα!
Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση στην ανάρτηση με το κολοκυθομπούρεκο. Ετούτο εδώ που η Νίκη το ονόμασε «αυγομπούρεκο», είναι μια αλμυρή ρυζόπιτα με τυρί και αυγά που πραγματικά την κάνουν ένα χορταστικό κύριο πιάτο, ή ένα πιάτο μέσης κατάλληλο για τραπεζώματα με πολλούς συνδαιτημόνες! Υπόψιν, ότι άλλη συνταγή με ονομασία “αυγομπούρεκο” δεν βρήκα (μετά από σχετικό googlάρισμα και με ελληνικούς και με λατινικούς χαρακτήρες!).
Εμείς το έχουμε ήδη φτιάξει πολλές φορές, και ποτέ δεν έμεινε ούτε ψίχουλο! Άρεσε πολύ και στις μικρές μου που ήταν εδώ και το δοκίμασαν στις πρώτες παρασκευές (το φτιάξαμε αρκετές φορές).Η συνταγή όπως μου την παραχώρησε η Νίκη, ήταν κυρίως «με το μάτι» όπως άλλωστε οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές για πίτες. Παραθέτω τη συνταγή της που εγώ προσάρμοσα στη μισή δόση…
“Βάζουμε στη κατσαρόλα το νερό να βράσουμε το ρύζι. Βάλαμε γλασε περίπου 2 φλυτσάνια τσαγιού, λίγο λάδι (εγώ έβαλα και λίγη μαργαρίνη, η θεία μου βαζει και ενα κύβο). Το ψήνουμε καλά να μην εχει πολλά υγρά.Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και κάνουμε το ζυμάρι (εγώ έκανα ένα ζυμάρι αυτό που κάνεις κ εσύ). Όταν έχει κρυώσει το ρύζι ρίχνουμε τα αυγά (βάλαμε 6 όμως ήθελε κανα δύο γιατί η ποσότητα ήταν ένα ταψί μεγαλούτσικο κ ενα πιο μικρό) πιπέρι μπόλικο κ μυζήθρα βάλαμε 200 γρ. ηθελε κι άλλο. Πιστεύω ότι θα του πήγαινε και φέτα δες το εσύ Βαγγελιώ. Ανοίγουμε ένα πιο μεγάλο και στη μέση ένα μικρό, λαδώνουμε και χαράζουμε”.
Με βάση τις συμβουλές της Νίκης και μετά από 1-2 δοκιμές, κατέληξα στις παρακάτω αναλογίες για ταψί 28 νούμερο. Αυξομειώσεις όμως τυριού και αυγών μπορούμε να κάνουμε… Ενώ λοιπόν η συνταγή ήταν έτοιμη για δημοσίευση, σκεφτήκαμε ότι αξίζει να τη δουν και οι φίλοι μας στο youtube οπότε τη γυρίσαμε και σε video να υπάρχει και εκεί, μιας και άλλη συνταγή με το όνομα «αυγομπούρεκο», όπως προανέφερα, δεν βρήκα πουθενά. Προφανώς πρόκειται για τοπική, μικρασιάτικη ονομασία που βέβαια κράτησα αυτούσια στον τίτλο της συνταγής!
Υλικά
200gr ρύζι καρολίνα ή γλασέ
750ml νερό
Λίγο αλάτι
300-350 gr φέτα ή ξινομυζήθρα
4 αυγά
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
(Προαιρετικά, λίγο βούτυρο)
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο του εμπορίου
Ή σπιτικό χωριάτικο φύλλο με
200 ml νερό
50 ml ελαιολαδο
15 ml ρακή ή ξίδι
Λίγο αλάτι
Περίπου 400 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Επί το έργον
Ελπίζω ότι το video είναι διαφωτιστικό για την παρασκευή του αυγομπούρεκου και δεν αφήνει απορίες. Αν κάποιες υπάρχουν, ζητείστε διευκρινίσεις με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας. Δείτε και τις παρατηρήσεις παρακάτω, πάντα βοηθούν!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Για να είναι πιο σύντομο το video, εμφανίζουμε βρασμένο το ρύζι (η αναλογία είναι 3:1 νερό με ρύζι και θέλουμε να βράσει καλά και να κρυώσει εντελώς). Βάζουμε το ρύζι μόλις πάρει βράση το νερό και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία (6-7 με μέγιστο το 9) και ανακατεύουμε να μην πιάσει.
- Εγώ δεν έβαλα κύβο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται αν έχουμε καλό τυρί!
- Για να φτιάξουμε το φύλλο (αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο) ακολουθούμε τη γνωστή συνταγή για τις πίτες τηγανιού (υπάρχει video και σ’ αυτήν). Το ταψί μου είναι 28 νούμερο όπως γράφω στην εισαγωγή της ανάρτησης.