Κουνουπίδι με μάραθα γιαχνί (νηστίσιμο ή με κρέας)

 

Από τους ωραιότερους συνδυασμούς υλικών!
Ιδανικό για τη νηστεία των Χριστουγέννων που αρχίζει αύριο!
 
 
Η γεύση και η μυρωδιά του μάραθου είναι συνδεδεμένη με μερικά
από τα πιο παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης. 
Έχω ξαναπεί πως αν ζούσα εκτός Κρήτης εκείνο το χορταράκι που θα φύτευα
ακόμη και σε γλάστρα θα ήταν οπωσδήποτε το μάραθο. Θεωρώ ότι όπου κι αν το
προσθέσουμε δίνει πρόσθετη νοστιμιά. Πίτες, γιαχνερά, χοχλιοί ,κρέας , σουπιές
και χταπόδι  είναι μερικά μόνο από τα
κρητικά εδέσματα που  συναντούμε την
ιδιαίτερη γεύση του και το χαρακτηριστικό του άρωμα.
 
 
 
Από την άλλη το κουνουπίδι είναι από τα λαχανικά που
μαγειρεύεται μεν με πολλούς τρόπους , αλλά πολλοί δεν θέλουν ούτε να το
δοκιμάσουν. Στην κουζίνα μου το φτιάχνω με δυο κυρίως τρόπους  στην κατσαρόλα: Βραστό σαν σαλάτα με
λεμονόλαδο και γιαχνί με μάραθα. Ταιριάζουν  απίστευτα οι γεύσεις τους γι αυτό είναι
καθιερωμένο πιάτο αυτήν την εποχή στην Κρήτη.  Περιδιαβαίνοντας στις γειτονιές  το φθινόπωρο και το χειμώνα όλο και κάπου η
χαρακτηριστική μυρωδιά του θα χτυπήσει τα ρουθούνια μας…
 
 
Υλικά:
 
 1 κουνουπίδι περίπου
ένα κιλό
1 μάτσο μάραθα
¾ κούπας ελαιόλαδο ( ή ½ κούπα αν βάλουμε κρέας)
1 μεγάλο  ξερό κρεμμύδι
1 κούπα ντομάτα τριμμένη και 1 κουταλιά πελτέ ή  1,5 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 μέτριες πατάτες (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
Αν βάλουμε κρέας είναι προτιμότερο να είναι χοιρινό και για
τις παραπάνω ποσότητες ας είναι 1 κιλό περίπου κομμένο σε μικρές μερίδες.
 
Επί το έργον:
 
 
Κόβουμε σε μικρά καρεδάκια το κρεμμύδι και το  τσιγαρίζουμε ελαφρά  με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας (αν
βάλουμε) , αλατάκι και λίγο νεράκι και το βράζουμε μέχρι να τσιμπιέται με το
πιρούνι, να μισοβράσει.
  
 
Μετά προσθέτουμε τα μάραθα καλοπλυμένα και κομμένα σε κομμάτια μήκους 7-8 cm.
Αν δεν βάλουμε κρέας προσθέτουμε στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι τα μάραθα
κατευθείαν. Βάζουμε  και λίγο νεράκι και
τα βράζουμε περίπου 10 λεπτά, πριν προσθέσουμε το κουνουπίδι  κομμένο σε μπουκετάκια και πλυμένο,  τις πατάτες σε φέτες και την ντομάτα. 
 
 
Βάζουμε λίγο ακόμη αλατάκι για τα λαχανικά.   Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το
φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να γίνουν όλα τα λαχανικά και να μείνει με τη σάλτσα
του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ενδιάμεσα λίγο νεράκι. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη διαλυθούν τα λαχανικά, αλλά κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα.  Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ζυμωτό ψωμί και
απολαμβάνουμε ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά  κρητικά φαγητά!
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)     
Στο φαγητό αυτό ταιριάζει πολύ ο πελτές ντομάτας
ή η σπιτική σάλτσα . Είναι βλέπετε χειμωνιάτικο και παλιότερα φρέσκες ντομάτες
δεν υπήρχαν το χειμώνα.Για να προσθέσουμε πελτέ στο φαγητό τον διαλύουμε πάντα σε λίγο νερό.
2) Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη χύτρα ταχύτητας. Αν βάλουμε κρέας θα την κλείσουμε για 20 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αντιστοιχεί στο είδος του κρέατος , θα την ανοίξουμε και θα βάλουμε μαζεμένα τα λαχανικά και θα την ξανακλείσουμε για ένα τέταρτο. Καλό είναι να τελειώσουμε το φαγητό μας με ανοικτή τη χύτρα για να απορροφήσει τα υγρά του.
3)     
Για να πλυθούν καλά τα μάραθα ( και το κουνουπίδι ) τα αφήνουμε για 10
λεπτά σε λεκανίτσα με λίγο νερό και αλάτι 
και μετά τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
 
 
4)     
Πάντα τα μάραθα θέλουν περισσότερο βράσιμο από
τα υπόλοιπα χορταρικά γι αυτό καλό είναι να 
τα προσθέτουμε νωρίτερα από τα υπόλοιπα στην κατσαρόλα μας.
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email