Vegan/vegetarian

Κουνουπίδι με μάραθα γιαχνί (νηστίσιμο)

Κουνουπίδι με μάραθα γιαχνί (νηστίσιμο)

Από τους ωραιότερους συνδυασμούς υλικών!

Εκλεκτό πιάτο και στη vegan εκδοχή και συνδυασμένο με κρέας. Προσωπικά το κατατάσσω στα καλύτερά μου φαγητά, ειδικά αν τα μάραθα είναι στην εποχή τους, άγρια και όχι καλλιεργημένα. Το κουνουπίδι γιαχνί, εμείς στην Κρήτη το συνδυάζουμε πολύ συχνά με μάραθα! Η γεύση και η μυρωδιά του μάραθου είναι συνδεδεμένη με μερικά από τα πιο παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης. Έχω ξαναπεί πως αν ζούσα εκτός Κρήτης εκείνο το χορταράκι που θα φύτευα ακόμη και σε γλάστρα θα ήταν οπωσδήποτε το μάραθο. Θεωρώ ότι όπου κι αν το προσθέσουμε δίνει πρόσθετη νοστιμιά.

Κουνουπίδι με μάραθα γιαχνί (νηστίσιμο)

Πίτες, γιαχνερά, χοχλιοί ,κρέας , σουπιές και χταπόδι  είναι μερικά μόνο από τα κρητικά εδέσματα που  συναντούμε την ιδιαίτερη γεύση του και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Από την άλλη το κουνουπίδι είναι από τα λαχανικά που μαγειρεύεται μεν με πολλούς τρόπους , αλλά πολλοί δεν θέλουν ούτε να το δοκιμάσουν.

Κουνουπίδι με μάραθα γιαχνί (νηστίσιμο)

Στην κουζίνα μου το φτιάχνω με δυο κυρίως τρόπους  στην κατσαρόλα: Βραστό σαν σαλάτα με λεμονόλαδο και γιαχνί με μάραθα (σκέτο, με κρέας, ή με χοχλιούς) . Ταιριάζουν  απίστευτα οι γεύσεις τους γι αυτό είναι καθιερωμένο πιάτο αυτήν την εποχή στην Κρήτη.  Περιδιαβαίνοντας στις γειτονιές  το φθινόπωρο και το χειμώνα όλο και κάπου η χαρακτηριστική μυρωδιά του θα χτυπήσει τα ρουθούνια μας…

Παρατηρήσεις

1)Στο φαγητό αυτό ταιριάζει πολύ ο πελτές ντομάτας ή η σπιτική σάλτσα . Είναι βλέπετε χειμωνιάτικο και παλιότερα φρέσκες ντομάτες δεν υπήρχαν το χειμώνα. Για να προσθέσουμε πελτέ στο φαγητό τον διαλύουμε σε λίγο νερό.

2)  Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη χύτρα ταχύτητας. Αν βάλουμε κρέας θα την κλείσουμε για 20 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αντιστοιχεί στο είδος του κρέατος , θα την ανοίξουμε και θα βάλουμε μαζεμένα τα λαχανικά και θα την ξανακλείσουμε για ένα τέταρτο. Καλό είναι να τελειώσουμε το φαγητό μας με ανοικτή τη χύτρα για να απορροφήσει τα υγρά του.

3) Για να πλυθούν καλά τα μάραθα ( και το κουνουπίδι ) τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε λεκανίτσα με λίγο νερό και αλάτι  και μετά τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.

4)  Πάντα τα μάραθα θέλουν περισσότερο βράσιμο από τα υπόλοιπα χορταρικά γι αυτό καλό είναι να
τα προσθέτουμε νωρίτερα από τα υπόλοιπα στην κατσαρόλα μας.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο