Από τους ωραιότερους συνδυασμούς υλικών!
Πίτες, γιαχνερά, χοχλιοί ,κρέας , σουπιές και χταπόδι είναι μερικά μόνο από τα κρητικά εδέσματα που συναντούμε την ιδιαίτερη γεύση του και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Από την άλλη το κουνουπίδι είναι από τα λαχανικά που μαγειρεύεται μεν με πολλούς τρόπους , αλλά πολλοί δεν θέλουν ούτε να το δοκιμάσουν.
Στην κουζίνα μου το φτιάχνω με δυο κυρίως τρόπους στην κατσαρόλα: Βραστό σαν σαλάτα με λεμονόλαδο και γιαχνί με μάραθα (σκέτο, με κρέας, ή με χοχλιούς) . Ταιριάζουν απίστευτα οι γεύσεις τους γι αυτό είναι καθιερωμένο πιάτο αυτήν την εποχή στην Κρήτη. Περιδιαβαίνοντας στις γειτονιές το φθινόπωρο και το χειμώνα όλο και κάπου η χαρακτηριστική μυρωδιά του θα χτυπήσει τα ρουθούνια μας…
Υλικά
Η κούπα μου είναι 250ml
1 κουνουπίδι περίπου ένα κιλό (θα μείνει λιγότερο μετά το καθάρισμα)
1 μάτσο μάραθα ή περισσότερα αν μας αρέσουν (περίπου 200gr)
¾ κούπας ελαιόλαδο ( ή ½ κούπα αν βάλουμε κρέας)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
300-400 gr ντομάτα τριμμένη ή χυμό ντομάτας από κονσέρβα και 1 κουταλιά πελτέ ή 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 μέτριες πατάτες (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
Αν βάλουμε κρέας είναι προτιμότερο να είναι χοιρινό και για τις παραπάνω ποσότητες ας είναι 1 κιλό περίπου κομμένο σε μικρές μερίδες. Αν βάλουμε χοχλιούς τους επεξεργαζόμαστε όπως εδώ, στο κλασικό “γιαχνάκι”.
Επί το έργον
Κόβουμε σε μικρά καρεδάκια το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας (αν βάλουμε) , αλατάκι και λίγο νεράκι και το βράζουμε μέχρι να τσιμπιέται με το πιρούνι, να μισοβράσει. Μετά προσθέτουμε τα μάραθα καλοπλυμένα και κομμένα σε κομμάτια μήκους 7-8 cm. Αν δεν βάλουμε κρέας προσθέτουμε στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι τα μάραθα κατευθείαν.
Βάζουμε και λίγο νεράκι και τα βράζουμε περίπου 10 λεπτά, πριν προσθέσουμε το κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια και πλυμένο, τις πατάτες σε φέτες και την ντομάτα. Βάζουμε λίγο ακόμη αλατάκι για τα λαχανικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να γίνουν όλα τα λαχανικά και να μείνει με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ενδιάμεσα λίγο νεράκι. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη διαλυθούν τα λαχανικά, αλλά κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ζυμωτό ψωμί και απολαμβάνουμε ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά κρητικά φαγητά!
Παρατηρήσεις
1)Στο φαγητό αυτό ταιριάζει πολύ ο πελτές ντομάτας ή η σπιτική σάλτσα . Είναι βλέπετε χειμωνιάτικο και παλιότερα φρέσκες ντομάτες δεν υπήρχαν το χειμώνα. Για να προσθέσουμε πελτέ στο φαγητό τον διαλύουμε σε λίγο νερό.
2) Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη χύτρα ταχύτητας. Αν βάλουμε κρέας θα την κλείσουμε για 20 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αντιστοιχεί στο είδος του κρέατος , θα την ανοίξουμε και θα βάλουμε μαζεμένα τα λαχανικά και θα την ξανακλείσουμε για ένα τέταρτο. Καλό είναι να τελειώσουμε το φαγητό μας με ανοικτή τη χύτρα για να απορροφήσει τα υγρά του.
3) Για να πλυθούν καλά τα μάραθα ( και το κουνουπίδι ) τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε λεκανίτσα με λίγο νερό και αλάτι και μετά τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
4) Πάντα τα μάραθα θέλουν περισσότερο βράσιμο από τα υπόλοιπα χορταρικά γι αυτό καλό είναι να
τα προσθέτουμε νωρίτερα από τα υπόλοιπα στην κατσαρόλα μας.
Ένα πιατάκι χωρίς κρέας για μένα παρακαλώ!!! Αλλά με μπόλικο ψωμάκι φρέσκο!!!!
Ευχαρίστως! Μπήκε και η Σαρακοστή και το κάψαμε το κρέας!
Και να σκεφτείς πως εγώ μάραθο δε έχω φάει ποτέ. Τώρα θα αγοράσω και θα το βάλω στην κατσαρόλα απαξάπαντως!(Μαζί με φαγάκι εννοείται όχι σκέτο)
Α! να πάρεις οπωσδήποτε. Κι αν έχεις κήπο εκεί που είσαι να φυτέψεις. Ειναι πολύ εύκολο φυτό Μάρθα και με πολλές χρήσεις!
Μια πολύ ωραία μεταμόρφωση για το κουνουπίδι για τους δύσκολους.
Καλημέρα!!!
Ξανθή είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει. Να το δοκιμάσεις.
Εξαιρετική συνταγή, την οποία δεν γνώριζα αλλά σίγουρα θα δοκιμάσω!
Μπράβο!!
Ευχαριστώ. Δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς 🙂
μμμμμ!!!δεν έχω βάλει ποτά μάραθο μέσα στο κουνουπίδι…αλλά για να το λες θα είναι υπέροχο!!!!! στα υπόψιν λοιπόν!!!
Τώνια πρέπει να τα δοκιμάσεις. Εμείς τα βάζουμε πολύ συχνά μαζί και ταιριάζουν απίστευτα
Πολύ μ΄αρέσει,απλό χωρίς κρέας,μόνο μάραθο δεν μπορώ να βρώ και περιορίζομαι στον άνηθο.
Μάλιστα έλαβα χτες ένα μεγάλο κουνουπίδι από κήπο και αυτό το φαγάκι σκέφτηκα,αλλά πού να τ΄ακούσει ο αντρούλης μου-θα το φτιάξω-είμαι πεισματάρα-και θα το φάει θέλει δε θέλει-δε θα υπάρχει κάτι συνοδευτικό χιχι(του το κάνω το καψόνι).
Φιλιά!
Ελένη αν έχεις κήπο να φυτέψεις μάραθο . Είναι πολύ εύκολο φυτό και δεν θέλει περιποίηση. Είναι πολύ ανώτερο από τον άνηθο σ' αυτό το φαγητό
Βαγγελιώ μου, εμένα αυτά τα απλά φαγάκια με ξετρελαίνουν! Και το κουνουπίδι μου αρέσει πολύ και ο μάραθος έχει αυτό το υπέροχο άρωμα που λατρεύω! Με ή χωρίς κρεατάκι λοιπόν, το πιάτο σου είναι απίθανο!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά αυτή την εποχή και όσοι το δοκιμάσουν το βρίσκουν πολύ νόστιμο
Προχθές γυρίζοντας από τη δουλειά το σπίτι μου μύριζε μάραθο. Πάνω στο νεροχύτη ήταν, σε μια λεκανίτσα, κομμένα διάφορα… μυρωδικά, με τις οδηγίες για να το κάνω γιαχνί. Το 'κανα. Όμως δεν ξέρω τι σκεφτόμουν και… μαγείρεψα και το χέρι μου!!!! Γκρρρρρρρρρρ! Έχω ένα ωραίο έγκαυμα στη βάση του δεξιού αντίχειρα. Έπρεπε να το φανταστώ ότι θα έκανες γιαχνί δυο μέρες μετά, να το αφήσω πάνω σου, χωρίς να… κινδυνέψω η ίδια! 😛 Άχρηστη, βρε παιδί μου! τς τς τς!
Φιλάκι
Υ.Γ. Αυτό που απολαμβάνω κάθε φορά είναι τα… cm κοπής των υλικών!!!! Το 'χω οπτικοποιήσει κιόλας! Κιμωλία και κρατάμε σημειώσεις της διαδικασίας σε πίνακα. χαχαχαχαχαχα!
Συμβαίνουν και σε πολύ πιο έμπειρες :-). Την επόμενη φορά που θα με δεις πες μου να σου δείξω σημάδι καψίματος. Θα έχω σίγουρα. Πάντα έχω !
Για τα υπόλοιπα τι να πω… Βιώματα 🙂
Λατρεμένο!!! Και ειδικά με το μάραθο!!Και να είναι και ο άγριος!!! Πόσο μου αρέσει!!! Καλά που μου το θύμισες!!! Υπέροχο!!! Φιλιά ! Καλό βράδυ!
Έφη μου νησιώτισσα! Παρόμοια γούστα 🙂
Εγώ με μάραθα και με κρέας ποτέ δεν το έχω κάνει! Ούτε καν ήξερα τούτην την εκδοχή Βαγγελιώ μου.
Κι' άμα σου μείνει το κάνεις μετά κέϊκ 🙂
Αν βγάλεις και από τούτο συνδυασμό για κέικ θα τα έχω δει όλα από σένα 🙂
Βαγγελιώ μου πάρα πολύ ωραίο φαγητό και αρωματισμένο με τον υπέροχο μάραθο!!!Καταπληκτικό!
Φιλιά πολλά!!!
Ευχαριστώ ΕΛένη μου. Είναι από τα αγαπημένα μου!
Βαγγελιώ μου, τι αρωματική συνταγή είναι αυτή!
Πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω γιατί εμείς το κουνουπίδι το φτιάχνουμε καπαμά μέ λίγο σέλινο. Πού να βρω όμως εδώ το μάραθο που τον λατρεύω;
Ίσως μια άλλη φορά στην Ελλάδα!
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια.
Είναι πολύ ωραίο και με σέλινο και με πράσα Ελένη. Αλλά το μάραθο του πηγαίνει πιο πολύ απ' όλα. Δεν θα φύτρωνε εκεί αν φύτευες; Δεν είναι καθόλου δύσκολο φυτό…
The best recipes ever
Φαίνεται λαχταριστό! Ήθελα να ρωτήσω αν θα ταίριαζε να το φτιάξουμε με άλλα χορταρικά (μυρώνια, καυκαλήθρες κ.α.) εκτός από μάραθο. Ευχαριστώ πολύ!
Ναι Μαρία μου. Ταιριάζει με όλα τα χόρτα που βάζουμε στις χορτόπιτες, τα γιαχνερά όπως τα λέμε εμείς στην Κρήτη! Πραγματικά είναι από τους καλύτερους συνδυασμούς και υποχωρεί αισθητά η βαριά μυρωδιά του κουνουπιδιού!
Ευχαριστώ πολύ!Θα το δοκιμάσω αύριο κιόλας!