Μπισκότα μελιού

 
Τον τελευταίο καιρό είχα πολλά τρεξίματα. Μερικές φορές
νόμιζα πως δεν προλάβαινα να ανασάνω. Μέσα λοιπόν σ’ αυτή την μπόρα, οι
αναρτήσεις μου αραίωσαν , βλέπω κοντεύει να τελειώσει ο μήνας και είναι μόνο
έξι. Ακόμη,  παρόλο που  δεν έχανα τις αναρτήσεις των φιλικών blogs δεν
προλάβαινα να σχολιάσω. Οφείλω λοιπόν μια συγνώμη και από τους επισκέπτες και
από τις φίλες, και ελπίζω να μπορώ να είμαι πιο συνεπής στο εξής… Μελένια  μπισκοτάκια θα σας κεράσω για να με συγχωρήσετε.
Η συνταγή είναι από τις πρώτες πρώτες που έχω γράψει στο
τετράδιο των συνταγών μου.  Νοστιμότατα
μπισκότα βουτύρου που γλυκαίνονται κυρίως με μέλι και ανάλογα με τον χρόνο
ψησίματος μπορούν να γίνουν μαλακά ή τραγανά.  Το μέλι τους δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα και μια
ιδιαίτερη γεύση. Το δικό μου μέλι είναι το κλασικό κρητικό μέλι με πεύκο και θυμάρι και έχει αρκετά
έντονη γεύση που τους πηγαίνει. Είχα καιρό να κάνω αυτή τη συνταγή και προγραμματίζω  τη δοκιμάσω  και με χαρουπόμελο για ακόμη πιο παραδοσιακό άρωμα.
  Ο τρόπος
 κατασκευής τους αυτή τη φορά ήταν
διαφορετικός από τον τρόπο που τα έκανα μέχρι τώρα. Θα τον έχετε δει σίγουρα σε
αρκετά ξένα sites , είναι τα μπισκότα  sable (ενδεικτικά
δείτε στο finecooking). Διαφέρουν βέβαια τα υλικά μου και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ίδιο, αλλά  η ιδέα κατασκευής βασίζεται στα sable. Γι αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούσα κουπ πατ ,
αλλά όπως βλέπετε και όμορφα έγιναν και πολύ πολύ εύκολα με τον τρόπο αυτό.
Ας δούμε λοιπόν πώς γίνονται:
Υλικά:
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
150 γραμμάρια μέλι
120 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
¼ κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα αλάτι
1 κουταλιά κονιάκ ή  λικέρ (τους πηγαίνει πολύ το πικραμύγδαλο)
Περίπου 600 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

 

Για το «περιτύλιγμα», κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα, ή
αμύγδαλα κροκάν ή αμύγδαλα κοπανισμένα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καρύδι ή φουντούκι τριμμένο. Αν θέλουμε, μερικά  ολόκληρα αμύγδαλα ή φουντούκια για διακόσμηση.
Επί το έργον:
 
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά τη ζάχαρη το μέλι
και το βούτυρο. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα αυγά, την κανέλα και το
αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα πεντάλεπτο (το μίξερ μου έχει μέγιστη
διαβάθμιση το 6 και τα χτυπάω στο 5).
Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε με μια
σπάτουλα γιατί το μέλι μπορεί να είναι στον πάτο του μπολ. Προσθέτουμε και το
ποτό και συνεχίζουμε το χτύπημα ελαττώνοντας λίγο την ταχύτητα. Πρέπει το
μείγμα να αφρατέψει, όπως όταν κάνουμε κέικ.
Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε
το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι.  Είναι περίπου 4 κούπες και ¼ της κούπας και το
προσθέτουμε σταδιακά αλλά χωρίς να πολυταλαιπωρήσουμε το μείγμα μας, μέχρι να
έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε κυλίνδρους με διάμετρο περίπου 4 cm και
τους τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Τους βάζουμε στο ψυγείο για 2-3  ώρες. Βγάζουμε τους κυλίνδρους από το ψυγείο.
Σε
 επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε λίγη ζάχαρη
ανακατεμένη με κανέλα
 ή αμύγδαλα κροκάν και τους κυλάμε να πασπαλιστούν
και να
ξαναστρώσει το σχήμα τους.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι φετούλες πάχους λιγότερο
από ένα εκατοστό , τις πατάμε ελάχιστα στην παλάμη μας και τις βάζουμε σε ταψί.
Ψήνουμε τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (μεσαία
σχάρα) για 20-25 λεπτά. Κανονίζουμε το χρόνο  ανάλογα με το αν τα θέλουμε μαλακά ή τραγανά.
Γίνονται δύο ταψάκια της κουζίνας. Διατηρούνται
κλεισμένα σε κουτί μπισκότων αρκετές μέρες.
 

Έψησα το ένα ταψάκι λίγο παραπάνω για όσους τα προτιμούν τραγανά.

Παρατηρήσεις:
1)     
Την ώρα που θερμαίνεται ο φούρνος έβαλα μερικά
ολόκληρα αμύγδαλα να ζεσταθούν. Όπως  ήταν
ζεστά κολούσαν εύκολα στο κέντρο κάθε μπισκότου. Μπορούμε όμως να πιέσουμε κάθε
μπισκότο σε κροκάν αμυγδάλου.

 

2)     
Αν δεν έχουμε κροκάν μπορούμε να κοπανίσουμε
αμύγδαλα με το φλούδι και να κυλίσουμε πάνω τους  κυλίνδρους .

 

3)     
Ο τρόπος κατασκευής των μπισκότων αν δεν
εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνική είναι ο κλασικός: αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί
για κανένα μισάωρο , την ανοίγουμε σε φυλλαράκι μισού  εκατοστού και κόβουμε με κουπ πατ.

 

4)     
Επειδή βιαζόμουν, έβαλα τους κυλίνδρους της ζύμης
στον ενδιάμεσο θάλαμο του ψυγειοκαταψύκτη μόνο για μια ώρα. Ήταν αρκετή.  Επίσης δεν τους άλειψα με αυγό. Κόλλησαν εύκολα και
τα κροκάν και η κανελοζάχαρη.

 

 
 

 

 

 
Print Friendly, PDF & Email