Από τα φαγάκια που προκύπτουν!
Καμιά φορά –υποθέτω όλοι όσοι μαγειρεύουν το γνωρίζουν- γι αλλού ξεκινάμε κι αλλού το πάμε τελικά. Συμβάνει και με άλλες δραστηριότητες, αλλά στο μαγείρεμα αυτό είναι κινητήριος δύναμη θα έλεγα και άκρως δημιουργική διαδικασία. Μισοαστεία μισοσοβαρά τα λέω τούτα γιατί το άλλα αντ’ άλλων δεν βγαίνει πάντα σε καλό, αλλά εδώ βγήκε!
Όπως έχω ξαναγράψει, επειδή πια η οικογένεια είναι ολιγομελής (διμελής για την ακρίβεια), χωρίζω τον κιμά σε σακουλάκια των 250-300gr μόλις τον αγοράσω (αφού τον χρησιμοποιήσω νωπό σε κεφτέδες ή μπιφτέκια κλπ), και αφού τα κάνω κάπως πλακέ για να ξεπαγώνουν γρήγορα, τον βάζω στην κατάψυξη.
Έτσι έχω ποσότητες που φτάνουν για μια σάλτσα για 2 άτομα ή παίρνω 2 σακουλάκια αν θέλω περισσότερο. Συνήθως αυτόν που καταψύχω τον χρησιμοποιώ σε μελιτζάνες παπουτσάκια, σε κιμαδοπιτάκια, και φυσικά σε σάλτσες για ζυμαρικά! Αυτήn τη φορά ο κιμάς που έβγαλα από την κατάψυξη ήταν περισσότερος απ’ όσο μου χρειάστηκε τελικά, και ευτυχώς το είδα πριν ολοκληρώσω την παρασκευή της σάλτσας μου. Έτσι κράτησα τον μισό τσιγαρισμένο ελαφρά, κι έφτιαξα το φαγάκι της σημερινής συνταγής που μας άρεσε πολύ.
Μου έχει γίνει «χούι» έτσι κι αλλιώς η φωτογράφιση όη ώρα μαγειρεύω, έτσι ώστε αν αυτό που φτιάχνω μας αρέσει να μπορώ να το δημοσιεύω εδώ μέσα. Για να πω την αλήθεια για τούτο το πιάτο ήμουν 99% σίγουρη ότι θα βγει καλό γιατί είχαμε δοκιμάσει τον κιμά μαγειρευτό με πράσα μετά από πρόταση φίλης της σελίδας (φαγητό που έχω καθιερώσει), οπότε σκέφτηκα «γιατί όχι και με καλοκαιρινά λαχανικά;». Ο κιμάς ταιριάζει έτσι κι αλλιώς με τα κολοκυθάκια, αλλά εγώ για τα γεμιστά τον θέλω ωμό.
Και ιδού το πεντανόστιμο αποτέλεσμα!
Υλικά
Περίπου 300gr κιμάς μοσχαρίσιος
5-6 μέτρια κολοκυθάκια
2-3 μέτριες πατάτες
2-3 σκελίδες σκόρδο
½ κούπα ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 μέτριες ντομάτες και 1 κουταλιά πελτέ (αν δεν είναι πολύ ώριμες)
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Προαιρετικά ½ κούπα κρασί (λευκό ή ροζέ)
Επί το έργον
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι (σε καρεδάκια) με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα και αφού απορροφήσει τα υγρά του σβήνουμε με κρασί ή με νερό. Αλατίζουμε ελαφρά και σιγομαγειρεύουμε για κανένα μισάωρο. Ωστόσο καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας τα κολοκυθάκια ολόκληρα, χαραγμένα σταυρωτά, τις πατάτες σε φέτες, τα σκόρδα σε φετάκια και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε επίσης τη μια ντομάτα τριμμένη και την άλλη κομμένη σε μικρά κομμάτια (ή και τις δυο τριμμένες αν μας ενοχλούν τα κομματάκια…). Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο και λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στο 4-5 (max 9) και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Δεν ανακατεύομε απλά κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα ή μετακινούμε με ένα κουτάλι τα υλικά μας για να μη πιάσουν. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νεράκι πότε πότε. Όταν το φαγητό μας ετοιμαστεί και μείνει με μια πηχτή ωραία σάλτσα, αφήνουμε να «μαρουβίσει» λίγη ώρα και σερβίρουμε με λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρατηρήσεις
- Οι ποσότητες των υλικών είναι ενδεικτικές! Εννοείται πως μπορούμε να αυξήσουμε κιμά ή λαχανικά ανάλογα με το τι θέλουμε να επικρατεί στο πίιάτο. Νομίζω όμως ότι η αναλογία που προτείνω δίνει ισορροπημένο αποτέλεσμα.
- Το μοσχάρι ως κρέας ταιριάζει με όλα τα λαχανικά, οπότε νομίζω ότι θα αρέσει σε όλους ο συνδυασμός του μοσχαρίσιου κιμά με τα κολοκυθάκια και –γιατί όχι;- με μελιτζάνες!
- Mε τις παραπάνω ποσότητες βγαίνουν 3-4 πιάτα ανάλογα με την ηλικία και την όρεξη των συνδαιτυμόνων 😉 !