Αλμυρά

Κρεατόσουπα, κοτόσουπα κλπ.

Κρεατόσουπα, κοτόσουπα κλπ.

Οι κρεατόσουπες , οι σούπες γενικότερα, είναι αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό. Ειδικά η σούπα με κρέας είναι το εορταστικό πρώτο πιάτο σχεδόν σ’ όλη στην Ελλάδα . Παχιά και  ζεστή, γίνεται σχεδόν βελουτέ μόνο με το πλούσιο αυγολέμονο που την δένει και την ολοκληρώνει.

Κρεατόσουπα, κοτόσουπα κλπ.

Στην Κρήτη την φτιάχνουμε με όλα σχεδόν τα είδη κρέατος και φυσικά με κότα και γαλοπούλα. Ειδικά στο Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι η σούπα από γαλοπούλα ή από χωριάτικη κότα είναι από τα πιο παραδοσιακά μας πιάτα. Ποιος λέει πως η γαλοπούλα είναι ξενόφερτο έθιμο; Εμείς εδώ κάτω πάντα τρώγαμε γαλοπούλες στις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά όχι γεμιστή. Βραστή ! Και με το ζουμί της φτιάχναμε υπέροχη σούπα. Στην Κρήτη τις γαλοπούλες τις λέμε κούβες (!) . Οι ντόπιες είναι τεράστια  πουλιά  ( φτάνουν και τα 8-10 κιλά) και εκτρέφονταν -όπως και  τα γουρούνια-  για τις μέρες αυτές.

Κρεατόσουπα, κοτόσουπα κλπ.

Κρεατόσουπες φτιάχνουμε και με ζυγούρι, με βοδινό, με κατσίκα, με μοσχάρι. Εξάλλου, εκτός από εορταστικό , είναι και …παρηγορητικό φαγητό. Τι μπορεί να ζεστάνει και να παρηγορίσει πιο πολύ τον παγωμένο, τον ταλαιπωρημένο , τον άρρωστο , τον κουρασμένο,τον στενοχωρημένο,  από ένα πιάτο ζεστή καλοφτιαγμένη σούπα; (εντάξει , μια αγαπημένη αγκαλιά μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική …).

Παρατηρήσεις

1) Η κρεατόσουπα στην Κρήτη είναι από τα λίγα μη νηστίσιμα φαγητά που δεν έχει λάδι ούτε άλλη πρόσθετη λιπαρή ουσία εκτός από εκείνη που περιέχει το κρέας!

2) Στην κλασική κρητική κρεατόσουπα ή κοτόσουπα δεν προσθέτουμε τίποτα στο κρέας που βράζει εκτός από αλάτι. Ούτε κρεμμύδια ούτε λαχανικά.

3) Ενώ την ψαρόσουπα συχνά την φτιάχνουμε χωρίς αυγά (με αλευρολέμονο) ή με ελάχιστα αυγά, την κρεατόσουπα την φτιάχνουμε με αρκετά αυγά. Εγώ τα έχω περιορίσει σε δύο αλλά θυμάμαι τη γιαγιά μου να βάζει σε μεγάλη σουπιέρα μέχρι και 5! Φυσικά ήταν και πολύ μεγαλύτερη η ποσότητα που έφτιαχνε.

4) Η ποσότητα του ρυζιού είναι ενδεικτική. Εμείς την προτιμούμε με λίγο ρύζι και γι αυτό στα 3 λίτρα ζωμό βάζω μισή κούπα . (Δεν τον μετρώ κάθε φορά. Φτιάχνω τη σούπα σε συγκεκριμένη κατσαρόλα και με το μάτι πια ξέρω μέχρι που να φτάνει ο ζωμός). Το ίδιο βέβαια ισχύει για το λεμόνι.

5)  Όλο αυτό το ανακάτεμα και η σταδιακή προσθήκη του λεμονιού και μετά του βραστού ζωμού γίνεται για να μη κόψει το αυγό, αλλά να ψηθεί αργά και να μη γίνει ομελέτα μέσα στη σούπα μας. Εκεί είναι άλλωστε και η επιτυχία της! Να μη κόψει το αυγό. Πολλοί δεν βάζουν το ασπράδι γιατί αυτό κυρίως είναι που ευθύνεται για το κόψιμο. Θεωρώ ότι κάτι χάνεται και από τη νοστιμιά κι από την εμφάνισή της…

6) Για να είναι καλός ο ζωμός πρέπει το κρέας να μπει σε κρύο νερό και να βράσουν μαζί. Επίσης καλό είναι να έχει και κόκαλα η μερίδα που θα πάρουμε και να μην είναι σκέτο ψαχνό. Αν χρησιμοποιήσουμε κότα, πρέπει να είναι χωριάτικη μιας κάποιας ηλικίας  κι όχι νεαρό κοτοπουλάκι. Ξέρετε δα την παροιμία για το ποια κότα έχει το ζουμί!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο