Παντζαροσαλάτα σπέσιαλ

Γιορταστική, πολύχρωμη, σπέσιαλ! 
 

Όταν έγραψα την συνταγή για την απλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι που είναι ομολογουμένως πιο παραδοσιακή, από τον τίτλο ακόμη υπήρχε το …υπονοούμενο ότι υπάρχει και σύνθετη. Τρόπος του λέγειν σύνθετη, γιατί κι αυτή η συνταγή είναι εύκολη στην εκτέλεσή της. Επίσης,  τα υλικά που χρησιμοποιούνται τα βρίσκουμε πολύ εύκολα. Απλώς η δομή της  και η εμφάνισή της είναι πιο εορταστική θα λέγαμε …

Ο συνδυασμός ξινόμηλου με τραγανό παντζάρι είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος και τα καρυδάκια ούτως ή άλλως ταιριάζουν στις περισσότερες σαλάτες της εποχής.Ακόμη, τα χρώματα αυτής της σαλάτας ταιριάζουν με τα Χριστούγεννα και μπορούμε να την συμπεριλάβουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Η άσπρη σάλτσα που συνδέει τα υπόλοιπα υλικά, είναι ένα μίγμα από στραγγιστό γιαούρτι και αθόγαλο στις εφαρμογές που θα δείτε παρακάτω , αλλά πολύ συχνά την φτιάχνω με σκέτο γιαούρτι  ιδιαίτερα σε εποχές δίαιτας. Φυσικά  σε κάθε περίπτωση αρτύζεται με λαδόξιδο, αλάτι ,πιπέρι, χυμό λεμονιού  και λίγο πολτοποιημένο σκόρδο (αν μας αρέσει).
Το αθόγαλο που την κάνει λίγο πιο σταθερή,   είναι ένα κρητικό γαλακτοκομικό προϊόν ανάμεσα στην ξινομυζήθρα  και στο γιαούρτι , ένα τυρί κρέμα  που τρώγεται φρέσκο. Έχει ήπια ξινή γεύση και αρκετά λιπαρά γι αυτό το σπάω λίγο με το γιαούρτι. Αν δεν φοβόμαστε τα λιπαρά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σκέτο αθόγαλο. Πολλές φορές, αν δεν έχω αθόγαλο ( γιατί δεν βρίσκω πάντα ακόμη κι εδώ) ,  βάζω λίγη   ξινομυζήθρα  μέσα στο γιαούρτι και τα ανακατεύω στο multi.  Η γεύση και η υφή μοιάζει με εκείνη του αθόγαλου. 

Υλικά:

3-4 μέτρια παντζάρια
3 ξινόμηλα
3 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κουταλιές ξύδι

Χυμό ενός λεμονιού

Αλάτι

 

Πιπέρι

1,5 κούπα στραγγιστό γιαούρτι  και μια κούπα αθόγαλο (ή εναλλακτικά 2 κούπες γιαούρτι και μισή ξινομυζήθρα, ή 2,5 κούπες στραγγιστό γιαούρτι)
1 κούπα χοντροτριμμένα καρύδια

2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

Επί το έργον:
παντζαροσαλατα σπεσιαλ1
 
Πλένουμε πολύ καλά τα παντζάρια . Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για μισή ώρα. Δεν χρειάζεται να μαλακώσουν. Στην ουσία είναι μισοβρασμένα. Τα καθαρίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας .
παντζαροσαλατα σπεσιαλ3
 
 
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε  κι αυτά σε άλλο μπολ. Αλατίζουμε ελαφρά τα δύο υλικά, και ραντίζουμε με μια κουταλιά ξύδι τα παντζάρια και με μια κουταλιά λεμόνι τα μήλα για να μη μαυρίσουν.
παντζαροσαλατα σπεσιαλ
 
 Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας (γαλακτοκομικά, αλάτι πιπέρι,  ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι , σκόρδο)  σε μπολ ή στο multi  αν βάλουμε ξινομυζήθρα.Αρχίζουμε να συναρμολογούμε τη σαλάτα:
Βάζουμε σε διαφανές κατά προτίμηση μπολ-σαλατιέρα  πρώτα λίγα τριμμένα παντζάρια- 2 ως 3 κουταλιές  σάλτσα γιαουρτιού- καρύδια- τριμμένα μήλα- σάλτσα γιαουρτιού – καρύδια- παντζάρια-σάλτσα γιαουρτιού –καρύδια μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά μας. Τα μήλα τα σφίγγουμε λίγο ώστε να μην πάρουμε όλα τα υγρά τους.
παντζαροσαλατα σπεσιαλ4-1
 
Τελειώνουμε με την σάλτσα γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα καρύδια. Διακοσμούμε την επιφάνεια με μισά καρύδια ή φέτες παντζαριού.

Βάζουμε στο ψυγείο τη σαλάτα μας και τη σερβίρουμε κρύα. Ταιριάζει πολύ με τα ψητά κρέατα των γιορτινών ημερών.

 
Παρατηρήσεις:
1)      Μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα υλικά λάχανο πολύ λεπτοκομμένο.
 
    Το τρίβουμε και το αλατίζουμε αρκετή ώρα πριν τη συναρμολόγηση ώστε να έχει πέσει λίγο ο όγκος του και να στρώσει στη σαλατιέρα.

 

2)      Καλό είναι να φτιάξουμε την σαλάτα από την προηγούμενη, αλλά η διακόσμηση της επιφάνειας μπορεί να περιμένει . Ιδιαίτερα αν διακοσμήσουμε με φέτες παντζαριού καλό είναι να τις βάλουμε λίγο πριν το σερβίρισμα για να μη κοκκινίσουν την λευκή σάλτσα  γύρω τους.

 

3)      Εννοείται ότι προσαρμόζουμε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με το μέγεθος του μπολ και τον αριθμό των καλεσμένων μας.

 

4)      Η σαλάτα αυτή διατηρείται για αρκετές μέρες. Η δική μου φτιάχτηκε το βράδυ του Σαββάτου για το γεύμα της Κυριακής και σήμερα ακόμη ήταν πολύ νόστιμη όση περίσσεψε. Ίσως και πιο νόστιμη…
Καλή επιτυχία! 

Print Friendly, PDF & Email