Σκέτη ή με παγωτό, όσο έχουμε ακόμη κεράσια!
Θα τελειώσουν τα κεράσια κι ακόμη δεν αξιώθηκα να βάλω συνταγή που έφτιαξα τον περασμένο μήνα… Επιτέλους ήρθε η σειρά της κι ας είναι αυτή σήμερα η συνταγή του –σχεδόν καθιερωμένου τόσα χρόνια- γλυκού της Κυριακής!
Το καλό είναι ότι είναι εύκολη και με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι.
Την λες και οικονομική γιατί τα κεράσια που χρησιμοποιούνται είναι 300gr πάνω κάτω, οπότε ακόμη και όταν η τιμή τους είναι στα πάνω της το κόστος τους είναι γύρω στο 1-1,5 ευρώ.
Τρώγεται σκέτη αλλά και με παγωτό και η κρέμα με άνθος αραβοσίτου στη γέμιση την κάνει μαμαδίστικη και αρέσει πολύ και στα παιδάκια.
Η ιδέα αυτής της συνταγής είναι από τις εποχές που η σαντιγύ δεν ήταν συνηθισμένη στα σπιτικά γλυκά (ήταν πολύ δύσκολο να την προμηθευτούμε ειδικά στην επαρχία).
Η ιδέα μόνο. Γιατί άλλαξα εντελώς τη ζύμη και έκανα μικρές παραλλαγές στην επεξεργασία των κερασιών σε σχέση με την αρχική εκδοχή.
Το ελαφρύ καραμέλωμά τους που δεν περιλαμβανόταν, μάλλον τους πάει!
Υλικά
Α. Για τη ζύμη:
1 κεσεδάκι γιαούρτι των 220 gr
1 κεσεδάκι (του γιαουρτιού) ελαιόλαδο (ή 2 κουταλιές βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο)
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 σωληνάκι βανίλια
1 τσιμπιά αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
400-420gr αλεύρι
Β. Για τη γέμιση:
Περίπου 300gr κεράσια
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
4-5 κουταλιές ζάχαρη
1 κούπα (250ml) γάλα
4 κοφτές κουταλιές άνθος αραβοσίτου
Για το σερβίρισμα, λίγη αχνοζάχαρη ή παγωτό της επιλογής μας
Επί το έργον
Φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση. Πλένουμε, στραγγίζουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Σε ένα ευρύχωρο τηγανάκι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν αρχίσει να σκουραίνει ελαφρά το μείγμα προσθέτουμε τα κεράσια και ανακατεύουμε για κανένα πεντάλεπτο.
Διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στο γάλα και το προσθέτουμε στο τηγάνι . Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε από το μάτι. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε τη ζύμη. Βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια σε μπολ ανάμειξης και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλεύρι ώστε να έχουμε μαλακό ζυμάρι που να μη κολλά στα χέρια μας. Αφήνουμε και τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να κρυώσει αρκετά η κρέμα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη (το ένα λίγο μικρότερο από το άλλο). Ανοίγουμε με το χέρι μας το μεγαλύτερο σε φύλλο, μέσα σε πυρίμαχο σκεύος στρωμένο με χαρτί ψησίματος και φροντίζουμε να έχει περίπου 3 cm στα πλαϊνά τοιχώματα (το δικό μου είναι περίπου 30Χ20, αλλά μπορούμε να βάλουμε λίγο μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα το πάχος που θέλουμε να έχει η ζύμη).
Απλώνουμε την κρέμα. Ανοίγουμε και το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο πάνω σε χαρτί ψησίματος ή φύλλο σιλικόνης σε μέγεθος και σχήμα που να σκεπάζει την πίτα μας . Απλώνουμε πάνω από τη γέμιση και ενώνουμε τις άκρες ώστε να κλειστεί η γέμιση στο εσωτερικό.
Ψήνουμε την πίτα για 50-60 λεπτά περίπου, ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
1)Η κρέμα στην αρχική συνταγή ήταν η κλασική κρέμα με άνθος αραβοσίτου, λίγο πιο πηκτή απ’ ότι συνήθως και σ’ αυτήν προσθέταμε τα κεράσια. Νομίζω ότι τους πάει το καραμέλωμα…
2) Η αρχική ζύμη ήταν η κλασική ζύμη τάρτας. Η ανάμειξη ελαιόλαδου με το βούτυρο την κάνει πιο ελαφριά. Είναι όμως αρκετά τραγανή!
3)Όσοι παρακολουθούν τη σελίδα, η ζύμη αυτή είναι μια παραλλαγή για γλυκές εφαρμογές της εύκολης ζύμης για πίτες αλμυρές.
4)Θεώρησα περιττό να δώσω σε γραμμάρια τη ζάχαρη γιατί είναι από τα υλικά που μπορούν να αυξομειωθούν. Το κουτάλι της σούπας που μετρώ τα υλικά μου είναι δοσομετρικό και είναι 15ml.
5)Η πίτα γίνεται και με άλλα φρούτα εποχής με κάποιες μικρές παραλλαγές. Θα την φτιάξω και με τις παραλλαγές αυτές κάποια στιγμή και θα την παρουσιάσω…