Vegan/vegetarian

Κερασόπιτα με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου

Κερασόπιτα με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου

Σκέτη ή με παγωτό, όσο έχουμε ακόμη κεράσια!

Θα τελειώσουν τα κεράσια κι ακόμη δεν αξιώθηκα να βάλω συνταγή που έφτιαξα τον περασμένο μήνα… Επιτέλους ήρθε η σειρά της κι ας είναι αυτή σήμερα η συνταγή του –σχεδόν καθιερωμένου τόσα χρόνια- γλυκού της Κυριακής!

Κερασόπιτα με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου

Το καλό είναι ότι είναι εύκολη και με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι.

Κερασόπιτα με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου

Την λες και οικονομική γιατί τα κεράσια που χρησιμοποιούνται είναι 300gr πάνω κάτω, οπότε ακόμη και όταν η τιμή τους είναι στα πάνω της το κόστος τους είναι γύρω στο 1-1,5 ευρώ.

Κερασόπιτα με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου

Τρώγεται σκέτη αλλά και με παγωτό και η κρέμα με άνθος αραβοσίτου στη γέμιση  την κάνει μαμαδίστικη και αρέσει πολύ και στα παιδάκια.

Κερασόπιτα με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου

Η ιδέα αυτής  της συνταγής είναι από τις εποχές που η σαντιγύ δεν ήταν συνηθισμένη στα σπιτικά γλυκά (ήταν πολύ δύσκολο να την προμηθευτούμε ειδικά στην επαρχία).

Κερασόπιτα με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου

Η ιδέα μόνο. Γιατί άλλαξα εντελώς τη ζύμη και έκανα μικρές παραλλαγές στην επεξεργασία των κερασιών σε σχέση με την αρχική εκδοχή.

Κερασόπιτα με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου

Το ελαφρύ καραμέλωμά τους που δεν περιλαμβανόταν, μάλλον τους πάει!

Κερασόπιτα με γέμιση κρέμας άνθους αραβοσίτου

Παρατηρήσεις

1)Η κρέμα στην αρχική συνταγή ήταν η κλασική κρέμα με άνθος αραβοσίτου, λίγο πιο πηκτή απ’ ότι συνήθως και σ’ αυτήν προσθέταμε τα κεράσια. Νομίζω ότι τους πάει το καραμέλωμα…

2) Η αρχική ζύμη ήταν η κλασική ζύμη τάρτας.  Η ανάμειξη ελαιόλαδου με το βούτυρο την κάνει πιο ελαφριά. Είναι όμως αρκετά τραγανή!

3)Όσοι παρακολουθούν τη σελίδα, η ζύμη αυτή είναι μια παραλλαγή για γλυκές εφαρμογές της εύκολης ζύμης για πίτες αλμυρές.

4)Θεώρησα περιττό να δώσω σε γραμμάρια τη ζάχαρη γιατί είναι από τα υλικά που μπορούν να αυξομειωθούν. Το κουτάλι της σούπας που μετρώ τα υλικά μου είναι δοσομετρικό και είναι 15ml.

5)Η πίτα γίνεται και με άλλα φρούτα εποχής με κάποιες μικρές παραλλαγές. Θα την φτιάξω και με τις παραλλαγές αυτές κάποια στιγμή και θα την παρουσιάσω…

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!