Χλωροκούκια (φρέσκα κουκιά) τηγανητά

Αποκλειστικά ανοιξιάτικος μεζές!

DSC_1007

Εκτός από τις μοσχοβολιές των λουλουδιών, η Άνοιξη είναι γεμάτη με μοσχοβολιές λαχανικών και φρούτων.  Για άλλη ανάρτηση προετοιμαζόμουνα λοιπόν και άλλη προέκυψε μετά τη διαπίστωση ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης.

DSC_1005

Όσο κι αν οι περισσότεροι ταυτίζουν την έναρξη της Άνοιξης με την 1η του Μάρτη, επιστημονικά η έναρξή της σηματοδοτείται από την Εαρινή Ισημερία που συμβαίνει 19, 20  ή 21 του μήνα. Φέτος πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα, 6.30 ώρα Ελλάδας. Περισσότερες λεπτομέρειες  εδώ. Τιμής ένεκεν δηλαδή η σημερινή συνταγή, και νηστίσιμων μεζέδων συνέχεια…

DSC_1010

 

Τα κουκιά τα τηγάνισα χθες, ολόφρεσκα. Αμέστωτα, με τρυφερό φλούδι και μικρούς καρπούς. Γι αυτό το λέω αποκλειστικά ανοιξιάτικο τούτο το πιάτο. Και για τη μυρωδιά του την ανοιξιάτικη και για τα υλικά του που αν δεν είναι στην ώρα τους δεν κάνουν γι αυτή τη δουλειά!

DSC_1013

Παρόλο που μου έχουν πει ότι έχουν καταψύξει κουκιά φρέσκα, δεν το έχω επιχειρήσει με τα φλούδια τους, μόνο με τους μεστωμένους καρπούς. Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθούν στην κατάψυξη. Σκέφτομαι και το άλλο: κοντζάμ εταιρείες που έχουν καταψύξει τα πάντα δεν θα κατέψυχαν και κουκιά αν δεν επηρεαζόταν από την ψύξη αισθητά  η γεύση τους;

 

DSC_1006-001

Εξάλλου πάντα μερικά υλικά δένονται γευστικά με την εποχή τους και τα χλωροκούκια είναι ένα απ’ αυτά. Εκτός από τα κλασικά αγγιναροκούκια και τις άλλες γνωστές συνταγές , δοκιμάστε να τηγανίσετε τα χλωρά κουκιά. Για όσους τρώνε κουκιά (μη ξεχνάμε ότι η έλλειψη του ενζύμου G6PD κάνει απαγορευτική την κατανάλωσή τους, και συμβαίνει στο 5% του πληθυσμού στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς) αυτός ο μεζές θα γίνει από τους αγαπημένους νηστίσιμους! 

DSC_1011

Υλικά:

Χλωροκούκια αμέστωτα

Αλάτι

Αλεύρι

Ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα, προαιρετικά χυμό λεμονιού

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα χλωροκούκια με κοφτερό μαχαιράκι όπως τα φασολάκια αφαιρώντας μια λεπτή λουριδίτσα από το πλάι, εκεί που ενώνονται τα φλούδια.

κουκια τηγανητα

Τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα αλατίζουμε. Τα αλευρώνουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, σε τηγάνι ή σε φριτέζα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους και να κάνουν τραγανή κρούστα.

κουκια τηγανητα1

Αφήνουμε να στραγγίξουν το περίσσιο ελαιόλαδο και τα σερβίρουμε αμέσως . Αν θέλουμε προσθέτουμε χυμό λεμονιού.

DSC_0999

Παρατηρήσεις:

1)Τα χλωροκούκια ταιριάζουν πολύ με το σκόρδο, φρέσκο και ξερό. Μια σάλτα με σκόρδο ή μια αλοιφή (τζατζίκι αν δεν νηστεύουμε ή σκορδαλιά) είναι ωραίο συνοδευτικό γι αυτό το μεζέ.

2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για αλεύρι, χυλό (κουρκούτι)  για τηγάνισμα. Ο χυλός όμως πρέπει να μείνει λίγο πριν τα βουτήξουμε (για να κολλά καλύτερα στα κουκιά μας) οπότε δεν συνιστάται για βιαστικούς…

Καλό υπόλοιπο Κυριακής  και καλή εβδομάδα από αύριο! 

Χλωροκούκια (φρέσκα κουκιά) τηγανητά
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. Χλωροκούκια αμέστωτα
  2. Αλάτι
  3. Αλεύρι
  4. Ελαιόλαδο
  5. Για το σερβίρισμα, προαιρετικά χυμό λεμονιού
Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε τα χλωροκούκια με κοφτερό μαχαιράκι όπως τα φασολάκια αφαιρώντας μια λεπτή λουριδίτσα από το πλάι, εκεί που ενώνονται τα φλούδια. Τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα αλατίζουμε. Τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα αλατίζουμε. Τα αλευρώνουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, σε τηγάνι ή σε φριτέζα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους και να κάνουν τραγανή κρούστα. Αφήνουμε να στραγγίξουν το περίσσιο ελαιόλαδο και τα σερβίρουμε αμέσως . Αν θέλουμε προσθέτουμε χυμό λεμονιού.
Σημειώσεις
  1. 1)Τα χλωροκούκια ταιριάζουν πολύ με το σκόρδο, φρέσκο και ξερό. Μια σάλτα με σκόρδο ή μια αλοιφή (τζατζίκι αν δεν νηστεύουμε ή σκορδαλιά) είναι ωραίο συνοδευτικό γι αυτό το μεζέ.
  2. 2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για αλεύρι, χυλό για τηγάνισμα. Ο χυλός όμως πρέπει να μείνει λίγο πριν τα βουτήξουμε (για να κολλά καλύτερα στα κουκιά μας) οπότε δεν συνιστάται για βιαστικούς…
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email