Κέικ-πίτα του Σεπτέμβρη!
Πριν φυλάξω τις φετινές σταφίδες, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω μερικές για μια παραδοσιακή σταφιδόπιτα. Η συνταγή υπάρχει σε όλα σχεδόν τα σπίτια με μικρές παραλλαγές. Άλλες νοικοκυρές βάζουν αλουσιά (αλυσίβα) , άλλες κανελόζουμο, άλλες σκέτο νερό.
Ο όρος λοιπόν παραδοσιακή έχει κυρίως να κάνει με το «χαρακτήρα» αυτής της πίτας. Η σταφιδόπιτα δεν είναι κέικ με σταφίδες. Είναι πίτα με λάδι, χωρίς αυγά, κατά προτίμηση με αλεσμένες τις σταφίδες και μυρωδιά κανέλας και γαρύφαλου.
Παραδοσιακά οι σταφίδες αλέθονταν στην χειροκίνητη μηχανή του κιμά , gadgetάκι που έχει εγκαταλειφθεί πλέον.Ο πολτός αυτός είχε την ιδανική υφή. Τα αντίστοιχα ηλεκτρικά πολτοποιούν εντελώς την σταφίδα (όταν είναι πολύ δυνατά) και το αποτέλεσμα είναι συνήθως λασπώδες, ή κολλάνε και δεν την αλέθουν καθόλου.
Συνήθως πειράζω τις αγαπημένες μου θείες γιατί ερίζουν για τα «πρωτεία» της σταφιδόπιτάς της καθεμιά τους.H μια θεία μου μουσκεύει τις σταφίδες αποβραδίς σε κάποιο από τα υγρά της συνταγής (συνήθως στην αλουσιά ή τη ρακή) και τις αλέθει στο multi, η άλλη τις κόβει με το ψαλίδι της κουζίνας όπως έκανα κι εγώ αυτή τη φορά.
Με τις ποσότητες που δίνω, φτιάχνουμε μια αρκετά μεγάλη πίτα. Μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση.
Υλικά
2 κούπες ελαιόλαδο εκλεκτό (χαμηλής οξύτητας)
1,5 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα αλουσιά δηλ. αλυσίβα (Μπορούμε να βάλουμε κρασί βλ. παρατηρήσεις)
½ κούπας ρακή ή κονιάκ
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλο
Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1,5 κούπα σταφίδες κομμένες ή αλεσμένες
1 κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 κουταλάκι σόδα
1 φακελάκι 20 γρ. μπέικιν
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Επί το έργον
Σε μπολ ανάμειξης (αρκετά μεγάλο), ανακατεύουμε τα υγρά υλικά (εκτός την πορτοκαλάδα) με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και τα κανελογαρύφαλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει πολύ) και την προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε τη σταφίδα με τα καρύδια σε ένα μεγάλο πιάτο , τα πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές αλεύρι και τα προσθέτουμε κι αυτά.
Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα πάνε στο κάτω μέρος του ταψιού αλλά θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα στην πίτα. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το υπόλοιπο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Το μίγμα μας έχει την υφή μίγματος κέικ. Το βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί Νο 34 δηλαδή με διάμετρο 34 εκατοστά, και στρώνουμε την επιφάνεια. (Η μισή δόση χωράει στην κλασική φόρμα για κέικ με σούστα, Νο 28 , με τον πάτο που την κάνει ταψάκι.). Προαιρετικά πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 175ο φούρνο για μια ώρα και 20 λεπτά ως 1,5 ώρα ανάλογα με το φούρνο(Aν κάνετε τη μισή δόση θέλει λιγότερη ώρα. Περίπου 70 λεπτά). Στην μια ώρα καλύπτουμε με χαρτί κουζίνας αν η επιφάνεια έχει σκουρύνει πολύ. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι κι αν βγαίνει στεγνό την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1) Η αλυσίβα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Γίνεται με στάχτη από καθαρά ξύλα ως εξής: Βράζουμε μια κουταλιά στάχτη με μια κούπα νερό και αφήνουμε να κατασταλάξει. Σουρώνουμε πολύ προσεκτικά με σουρωτήρι που έχουμε καλύψει με τούλι και βαμβάκι.
2) Μια πολύ αξιόπιστη νοικοκυρά μου είχε πει κάποτε ότι σε συνταγές που περιέχεται αλυσίβα μπορώ να την αντικαθιστώ με μια κούπα λευκό κρασί και ένα κουταλάκι μπέικιν ανά κούπα αλυσίβας. Όπου το έχω εφαρμόσει μπορώ να πω ότι ήταν μάλλον καλύτερο και από την αρχική συνταγή.
3) Μη φοβάστε το αλκοόλ ακόμη και αν έχετε μικρά παιδιά σε συνταγές παρασκευασμάτων που μαγειρεύονται. Η αλκοόλη εξατμίζεται και μένουν τα υπόλοιπα υλικά του ποτού.
4) Αν δεν έχετε πασπαλίσει με σουσάμι μπορείτε να κοσκινίσετε λίγη άχνη όταν κρυώσει η πίτα
5) Αν δεν έχετε μικρά παιδιά , μπορείτε να ραντίσετε την σταφιδόπιτα με λικέρ ή κονιάκ ή μαύρο ρούμι , να την τυλίξετε σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και να την αφήσετε να ωριμάσει 2-3 μέρες. Είναι πολύ ωραία έτσι, αλλά μόνο για μεγάλους.
UPDATE 17-11-2010
Δείτε και αυτήν εδώ την εκδοχή της σταφιδόπιτας.Προσωπικά, την προτιμώ.
Εγώ αυτό το gadgetaki το έχω σταφίδες Κρητικές δεν έχω όμως!!!χαχαχαχα
Πολύ μου αρέσει να μαθαίνω παραδοσιακές συνταγές.
Να είσαι καλά που τη μοιράστηκες μαζί μας.
Aχ καταπληκτικο. . . μου θυμισες τα παιδικα μου χρονια μας εφτιαχνε η γιαγια μας.Σ ευχαριστω
It looks and sounds delicious.
Μου αρέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ η σταφιδόπιτα!!! Μπράβο σου! καταπληκτική δουλειά!
Συγχαρητήρια για την όπως πάντα υπέροχη παρουσίαση!!!!
ΓΕΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ! ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΛΕΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!
ΦΙΛΙΑ!!
Καλημέρα…
Για τον καφέ του Σσββατοκύριακου θα έτοιμάσω την σταφιδόπιτά σου.
kalimera sas
sinxaritiria sto oreo auto blog.oi paradosiakes sintages sas ine katapliktikes.na iste kala pou tis myrazeste mazi mas.sas euxaristo poli
ke gia tis politimes ke analitikes simvoule sas.i stafidopita fenete yperoxi.
kalo apogeuma
Ξανθή μου και γώ τις αγόρασα άφτιαχτες.Ελάχιστοι απλώνουν πια σταφίδα.Θες οι χαμηλές τιμές θες το ευαίσθητον του προϊόντος έχουν εγκαταλείψει το άπλωμα των σταφυλιών. Το gadgetάκι το έχει κι μάνα μου καταχωνιασμένο κάπου και πρέπει να το ψάξω γιατί χρειάζεται πότε πότε. 🙂
Νάντια καλώς όρισες.Έχει δίκιο.Είναι παραδοσιακή γεύση.Από τη γιαγιά μου είναι η συνταγή …
Pam thanks you for your visit at my blog.
Αστέρι ευχαριστώ.Με κολακεύεις με τα παινέματά σου
Έλενα καλοσύνη σου.Κάνω ό,τι μπορώ και ελπίζω να καταφέρω να κάνω σιγά σιγά αυτό που θέλω.Μερικές φωτογραφίες μου "φωνάζουν" την έλλειψη εμπειρίας μου στη φωτογράφηση
georgiaxara Καλώς ήρθες.Δοκίμασε με τη μισή δόση.Είναι ωραία και υγιεινή πίτα.
Δήμητρα σ΄ευχαριστώ που θέλεις να την δοκιμάσεις.Περιμένω εντυπώσεις.
Βασιλική καλώς ήρθες. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να περνάς για κέρασμα 🙂
Φαίνεται θαυμάσια η σταφιδόπιτα. Δεν την έχω συναντήσει ξανά αυτή τη συνταγή. Μου αρέσει πολύ που και εσύ χρησιμοποιείς λέξεις από την Κρητική διάλεκτο.
Είναι τόσο νόστιμη η σταφιδόπιτα, αλλά κάθε φορά που φτιάχνω την τρώω μόνη μου. Κανείς από τους άντρες δεν τρώει τις σταφίδες :-(.
O μικρός τις λέει "κουκούτσια" και ο μεγάλος απλώς δεν τρώει σταφίδες…
Ετσι τις αποφεύγω και απλώς τις καταναλώνω τον χειμώνα παρέα με στραγγαλάκια το βραδάκι… ΘΕΡΜΙΔΕΣ!!!!!
Εντύπωση μου έκανε το άλεσμα των σταφίδων! Δεν το είχα ξανακούσει! Καλό μήνα!
Καλό μήνα κοριτσάκι!!!το έφτιαξα το πετιμέζι (10 κιλά μούστο). το 5ο tip πολύ μου άρεσε, ειδικά το ρούμι!!
Ivy πολύ θα μ' ενδιέφερε η δική σου εκδοχή για τη σταφιδόπιτα.Ε όταν ζεις στην Κρήτη δεν την ξεχνάς εύκολα τη διάλεκτο 🙂
Πηνελόπη αν τις αλέσεις (που είναι και καλύτερες έτσι) δεν θα τις βρίσκει.Τα καρύδια όμως δεν είναι για την ηλικία του.
-)
Κική μου καλή.Με αλεσμένη σταφίδα είναι πιο ωραία κατά τη γνώμη μου και έτσι ήθελα να τη φτιάξω αλλά …ένα χατήρι φταίει που ήθελε βουτήματα και αυτή πάει πιο πολύ για βούτημα:-)
Μανουσίνα μπράβο! Έγινε καλό; Θα τον κατέπληξες τον σύζυγο έ; Και τι ωραίο που μου ακούστηκε το "κοριτσάκι". ΄Λίγο "σιτεμένο" βέβαια αλλά δεν πειράζει 🙂 🙂
καλημερα! υπεροχες οι συνταγες σου! κι εχω μια λατρεια στην κρητικη κουζινα!!!!!!
apinkdreamer σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είναι και εύκολη στην εφαρμογή της η κρητική κουζίνα εκτός από νόστιμη
Καλώς όρισες
My partner and I stumbled over here from a different website
and thought I might check things out. I like
what I see so now i'm following you. Look forward to going over your web page repeatedly.
Feel free to visit my site ford ranger forum
That is really interesting, You're an overly skilled blogger. I've joined your feed and stay up for in the hunt for more of your excellent post.
Additionally, I've shared your web site in my social networks
Feel free to visit my homepage – ranger forum
I do accept as true with all of the ideas you've presented in your post. They're very
convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for newbies.
Could you please extend them a bit from subsequent time?
Thank you for the post.
Look at my blog :: http://familievangent.Nl/
Παρα πολυ ωραια η σταφιδοπιτα μπραβο σου ευχαριστουμε πολυ,,,,,,,