Vegan/vegetarian

Νηστίσιμα βουτήματα πορτοκαλιού με 5 υλικά! (VIDEO)

Νηστίσιμα βουτήματα πορτοκαλιού με 5 υλικά! (VIDEO)

Σε δυο εκδοχές!

Για να ακριβολογούμε, τα υλικά εδώ είναι τέσσερα. Το 5ο είναι αυτό που καθορίζει τις δυο διαφορετικές εκδοχές, αλλά μπορεί και να λείπει. Ακόμη μια παλιά συνταγή που προσαρμόστηκε σε σύγχρονες μονάδες μέτρησης και διαμορφώθηκε σε ποσότητες οικιακού φούρνου…Η εκδοχή με τη μαρμελάδα είναι επίσης νεωτερισμός αλλά εξηγείται παρακάτω όπως θα δείτε.

Νηστίσιμα βουτήματα πορτοκαλιού με 5 υλικά! (VIDEO)

Το αλεύρι ήταν απροσδιόριστου τύπου και «όσο σηκώσει», αλλά για ευκολία έγινε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και παρέλειψα τα πρόσθετα φουσκωτικά που ήθελε η αρχική συνταγή.  Τα έφτιαξα μάλιστα και με σόδα-μπέικιν και απλό αλεύρι αλλά δεν είδα αισθητή διαφορά. Έτσι προτίμησα να παρουσιάσω την πιο εύκολη εκδοχή. Έχουμε λοιπόν «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: με 5 υλικά, πεντανόστιμα τραγανά σουσαμωτά κουλουράκια ή νηστίσιμα μπισκότα με μαρμελάδα τύπου «πτι φουρ».

Νηστίσιμα βουτήματα πορτοκαλιού με 5 υλικά! (VIDEO)

Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τις ποσότητες άλλαξα ελαφρά και τις αναλογίες, ακολουθώντας παλιά συμβουλή της μάνας μου: «όσο αυξάνεις το λάδι στα κουλουράκια σε σχέση με τα άλλα υγρά, τόσο πιο τραγανά γίνονται». Έτσι ενώ η αρχική συνταγή είχε ίσες ποσότητες χυμού πορτοκαλιού και ελαιόλαδου, ελάττωσα το χυμό. Σε «αντιπερισπασμό», σκέφτηκα τη χρήση μαρμελάδας πορτοκαλιού στην εκδοχή των πτι φουρ οπότε η πορτοκαλένια γεύση όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά ενισχύθηκε!

Νηστίσιμα βουτήματα πορτοκαλιού με 5 υλικά! (VIDEO)

Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μαρμελάδα μας αρέσει. Ειδικά με κοκκινωπές μαρμελάδες γίνονται και πιο εντυπωσιακά στην εμφάνιση. Στις φωτογραφίες της μιας παρασκευής έχει χρησιμοποιηθεί μαρμελάδα δαμάσκηνο που επίσης ταίριαξε πολύ! Ελπίζω ότι θα τα απολαύσετε και τούτα και θα έχουν την αποδοχή που έχουν τα αντίστοιχα αρτύσιμα κουλουράκια με τα 4 υλικά. Πολλές μαμάδες μου λένε πως τα έχουν καθιερώσει!

 

Νηστίσιμα βουτήματα πορτοκαλιού με 5 υλικά! (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  1. Η μεγάλη διαφορά (40 gr) στην ποσότητα της ζάχαρης έχει να κάνει με το ποια εκδοχή θα προτιμήσουμε. Αν τα φτιάξουμε με μαρμελάδα μπορούμε να την ελαττώσουμε. Αν τα φτιάξουμε μόνο ως σουσαμωτά παίρνει και ολόκληρη την κούπα (220 gr). Εξαρτάται επίσης από το πόσο γλυκό είναι το πορτοκάλι. Εγώ τα φτιάχνω μισά μισά οπότε βάζω 200 gr ζάχαρη Το ίδιο πρέπει να πω και για τη μαρμελάδα και το σουσάμι. Αν τα φτιάξουμε μισά μισά θα χρειαστούμε από 1/2 κούπα.
  2. To αλεύρι μπορεί να είναι από 450 ως 470 γραμμάρια. Πάντως δεν κάνουμε σφικτή τη ζύμη ούτε την παραζυμώνουμε όπως άλλωστε σε όλα τα λαδερά κουλουράκια. Εδώ να πω πως και η ζάχαρη δεν λιώνει εντελώς. Το ξεκούρασμα στρώνει τη ζύμη. Έτσι βάζουμε στη ζύμη πρώτα τα 450 γραμμάρια κι αν δούμε ότι χρειάζεται κι άλλο συμπληρώνουμε.
  3. Το ψήσιμο γίνεται στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις), λίγο κάτω από τη μεσαία σχάρα. Ο χρόνος είναι άλλος για τα λεπτά μπισκοτάκια και άλλος για τα πιο χοντρά ραβδάκια. Επισημαίνεται και στο video. Βέβαια, πάντα εξαρτάται και από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας. Ελέγχουμε και τους πάτους από τα βουτήματά μας πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο.
  4. Στην αρχική συνταγή όπως προανέφερα, δεν διευκρινιζόταν ο τύπος του αλευριού. Συνήθως για τα βουτήματα χρησιμοποιούμε μαλακό αλεύρι ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Στις ποσότητες που αναφέρω αναλογούν αν βάλουμε κοινό αλεύρι 2 κουταλάκια μπέικιν και ½ κουταλάκι σόδα.
  5. Ο χυμός μπορεί να είναι και του εμπορίου, οπότε θα βάλουμε κάποιο άλλο αρωματικό στη θέση του ξύσματος, π.χ. βανίλια, κανέλα, ξύσμα λεμονιού!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο