Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #10 Πλυτό

Κρητικές ποικιλίες: #10 Πλυτό

Από τις λευκές ποικιλίες της Κρήτης που κινδύνεψε σοβαρά να εξαφανιστεί, διασώθηκε και δίνει υποσχέσεις για το μέλλον. Ακόμα δεν είναι τόσο διαδεδομένο και οι φυτεύσεις στην Κρήτη είναι λίγες και κυρίως στο νομό Ηρακλείου ενώ παλιές φυτεύσεις θα βρείτε στην ανατολική Κρήτη.

Κρητικές ποικιλίες: #10 Πλυτό

Το πλυτό γεννάει μεγάλα σταφύλια, πυκνόραγα και ακανόνιστου σχήματος. Η ράγα τους είναι μικρή έως μέτρια με πρασινοκίτρινο φλοιό. Το σταφύλι του είναι πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία.

Τα κρασιά απο πλυτό έχουν έντονη φρεσκάδα και δροσιστική οξύτητα με αρώματα φρέσκων εσπεριδοειδών μήλου, αχλαδιού, λεμονιού και κίτρου και ανθικά στοιχεία.
Πίνονται φρέσκα και θα σας δροσίσουν ευχάριστα.

Οι επιλογές μας για σήμερα:

1.Πλυτό ψαράδες, Οινοποιείο Λυραράκης

Κρητικές ποικιλίες: #10 Πλυτό

Η κλασική λευκή οινοποίηση, με διαχωρισμό του προρόγου, στατική απολάσπωση και ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 18-20°C. Χρώμα αχυροκίτρινο. Αρώματα σύνθετα με ένταση και ποιότητα. Άριστη γευστική ισορροπία. Συνοδεύει όλα τα θαλασσινά, μεγάλη ποικιλία τυριών και λευκά κρέατα. Σερβίρεται στους 12-13°C.

Συνδυάστε το με σαλάτα με ρέγγα και φακές.

2.Serra Πλυτό-Sauvignon Blanc, Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

Κρητικές ποικιλίες: #10 Πλυτό

Συνδυασμός ποικιλιών Πλυτό και Sauvignon Blanc. Χρυσαφί χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες, πολύπλοκη μύτη με φρουτώδη χαρακτήρα και μίξεις εσπεριδοειδών, στόμα πλούσιο, γεμάτο με αρμονικό δέσιμο οξύτητας-αλκοόλης. Συνοδεύει λευκά κρέατα, κίτρινα τυριά κ.α. Σερβίρεται στους 10-12°C.

Συνδυάστε το με κοτόπουλο με λαχανικά στη γάστρα.

Για περισσότερο κρασί, ακολουθήστε το προφίλ winetraveller_gr στο instagram!

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο