Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #6 Κοτσιφάλι

Κρητικές ποικιλίες: #6 Κοτσιφάλι

Από τις πιο γνωστές ερυθρές ποικιλίες της Κρήτης και «σήμα κατατεθέν» για τα κρασιά της. Συμμετέχει στα χαρμάνια ΠΟΠ ΠΕΖΑ και ΠΟΠ ΑΡΧΑΝΕΣ μαζί με μαντηλάρι. Λέγεται ότι πήρε το όνομα του απο το πουλί κοτσύφι, γιατί του αρέσει να τσιμπάει τις ρόγες του σταφυλιού.

Το κοτσιφάλι έχει φύλλο μεγάλο, κυκλικό και συμμετρικό. Το σταφύλι είναι κωνικό και πυκνό με μέτριου μεγέθους ρόγες.  Δίνει κρασιά με απαλό χρώμα, ήπιες τανίνες και μέτρια οξύτητα. Αυτός είναι ο λόγος που το συναντάμε σε χαρμάνια με ποικιλίες με πιο υψηλές τανίνες και οξύτητα (σιράχ, μαντηλάρι). Στη μύτη συναντάμε κόκκινα αλλά και μαύρα φρούτα, δαμάσκηνο, βύσσινο, κεράσι, άνθη και μπαχαρικά. Τα κρασιά απο κοτσιφάλι συνήθως καταναλώνονται μέσα στα 2-3 χρόνια ενώ αν έχουν περάσει από βαρέλι, παλαιώνουν για 5-7 χρόνια.

Οι τρεις επιλογές μας για σήμερα:

1. Kotsifali Κτήμα Ζαχαριουδάκη

Κρητικές ποικιλίες: #6 Κοτσιφάλι

Ερυθρός Ξηρός Βιολογικός Οίνος παλαιωμένος 6 μήνες σε βαρέλι. Αρωματικό με πολύ καλή οξύτητα και μεγάλη αρωματική γκάμα. Ζωηρό πορφυρό χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων που συνδυάζονται αρμονικά με την παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια. Μαλακό και λιπαρό στο στόμα, με στρογγυλές τανίνες και πλούσια αρωματική επίγευση.

Συνδυάστε το με μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας.

2. Κοτσιφάλι 3,14 Κτήμα Πατεριανάκη

Κρητικές ποικιλίες: #6 Κοτσιφάλι

Κτήμα Πατεριανάκη 3,14 Κοτσιφάλι ενα “φυσικό” κρασί που παράγεται χωρίς προσθήκη θειώδους ανυδρίτη και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο σε μόνο 1500 φιάλες. Χρώμα ρουμπινί. Στη μύτη κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα με νότες γλυκών μπαχαρικών. Μαλακό στο στόμα με ζουμερό φρούτο και φρεσκάδα.

Συνδιάστε το με ψαρονέφρι στο τηγάνι με χυμούς εσπεριδοειδών.

3. Kotsifali Οινοποιείο Διγενάκη

Κρητικές ποικιλίες: #6 Κοτσιφάλι

Η κλασικότερη γηγενής ποικιλία εκφράζεται ιδανικά σε ένα μοναδικό αμπελοτόπι με το όνομα «Λιβάδες». Στιβαρές και νόστιμες τανίνες, αρώματα από βύσσινο, γαρύφαλλο, κανέλα, δέρμα και μαύρη σοκολάτα αλλά και στοιχεία καραμελωμένου δαμάσκηνου και πάπρικας. Ζωντανό στόμα με μεγάλη επίγευση. Σερβίρεται στους 15-18°C.

Συνδυάστε το με ψητό στο φούρνο με πατάτες.

 

Για περισσότερο κρασί, ακολουθήστε το προφίλ winetraveller_gr στο instagram!

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο