Αυγά

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Ελαφρύ σιροπιαστό επιδόρπιο, μια πραγματικά αέρινη κρέμα φούρνου!

Η πρώτη συνταγή του 2020 δεν μπορούσε να μην είναι γλυκιά. Να το καλοπιάσουμε θέλουμε, γλυκό θα του φτιάξουμε 😉 ! Κι επειδή τα leftovers που λένε και στο χωριό μου δεν είναι μόνο αυτά που έμειναν από τα μαγειρέματά και τα γλυκά μας αλλά και υλικά που περιμένουν στο ψυγείο μας, το γλυκό υποδοχής της χρονιάς ήταν αυτή η κρέμα φούρνου με γιαούρτι  που στο τετράδιό μου καταγράφεται ως γιαουρτόπιτα με σιρόπι!

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Ναι, παρόλο που γιαουρτόπιτα την γράφω, στην υφή είναι περισσότερο κρέμα φούρνου, απαλή και «μεταξωτή», ελαφριά και αρωματική!  Ποτέ μου δεν την θεώρησα κανονική γιαουρτόπιτα! Μπορούμε να την απολαύσουμε χλιαρή, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και από το ψυγείο. Είναι μια κρεμώδης πίτα εναλλακτική της γαλατόπιτας αλλά χωρίς τη φασαρία του φύλλου, με πολύ λίγα υλικά που έχουμε πάντα στο ψυγείο μας.

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

 

Κάτι ο κακός προγραμματισμός, κάτι οι διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής σε συνταγές που σκόπευα να φτιάξω, κάτι προσωπικές δυσκολίες που δεν συζητιούνται από δω, έμειναν κάποιες από τις γιορτινές προμήθειες αναξιοποίητες. Κι επειδή κάποια προϊόντα δεν είναι μακράς διαρκείας, έπρεπε να καταναλωθούν. Ανέτρεξα λοιπόν σε παλιές συνταγές στο τετράδιό μου και ο κλήρος έπεσε σε τούτη που αξιοποιεί ανέκαθεν leftovers (δείτε παρατηρήσεις)! 

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Το γιαούρτι που περίσσευε αυτή τη φορά στο ψυγείο μου ήταν με 2% λιπαρά, αλλά η κανονική συνταγή θέλει πλήρες (όχι στραγγιστό, κανονικό). Όχι ότι έγινε άσχημη αλλά όπως είναι φυσικό  έχει πιο πλούσια γεύση με το πλήρες. Επειδή πολλές φορές έχουμε γιαούρτια κοντά στη λήξη τους ή που έληξαν μόλις (εγώ δεν θέλω να τα καταναλώνουμε ωμά, αλλά μέσα σε ζύμες ή γλυκά), θεωρώ ότι αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για να τα αξιοποιήσουμε!

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Υλικά:

400 gr (2 κεσεδάκια) γιαούρτι πλήρες ή με λίγα λιπαρά 

4 αυγά χωρισμένα

120 gr ζάχαρη

Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού

2 σωληνάκια βανίλιας

35 gr (3 κουταλιές δοσομετρικές) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για το σιρόπι (δείτε και παρατηρήσεις):

250 gr ζάχαρη

150 ml νερό

½  κουταλιά χυμό λεμονιού

Την λεμονόκουπα που στύψαμε για τον χυμό (αφού την πλύνουμε)

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει αρκετά το βάζουμε στο ψυγείο.

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα (μαζί με 1 κουταλιά από τη ζάχαρη) και την αφήνουμε στην άκρη. Σε ευρύχωρο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν και προσθέτουμε το γιαούρτι, τις βανίλιες, το ξύσμα και το αλεύρι.

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Αφού το μείγμα μας γίνει ομοιογενές, προσθέτουμε  τη μαρέγκα ενσωματώνοντάς την απαλά με μια σπάτουλα.  Αδειάζουμε σε μια φόρμα ή ταψάκι 24 νούμερο το μείγμα μας (στρωμένο με χαρτί ψησίματος ή καλύτερα καλά βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι), και ψήνουμε την πίτα-κρέμα για 55-60 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Αφήνουμε να περιμένει 5-10 λεπτά και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Μόλις το απορροφήσει είναι έτοιμη για σερβίρισμα, αλλά είναι πολύ νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο.

Γιαουρτόπιτα χωρίς βούτυρο, σαν κρέμα φούρνου

Παρατηρήσεις:

  • Η πίτα-κρέμα δεν φουσκώνει πολύ, είναι λεπτή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Επίσης, πρέπει να ροδίσει καλά η επιφάνειά της ( εδώ δεν την έχει πάρει ο φούρνος, έτσι πρέπει να είναι).
  • Δεν είχα στην διάθεσή μου το 24 νούμερο ταψάκι μου και χρησιμοποίησα φόρμα με σούστα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος. Το σιρόπι είναι σχετικά λίγο και ίσα που έφτασε στο χαρτί, αλλά είναι προτιμώτερο ταψάκι ή φόρμα χωρίς σούστα. Μετέφερα βέβαια αμέσως το γλυκό σε σκεύος από υλικό που δεν θα τραβούσε το σιρόπι. 
  • Μπορούμε να την αρωματίσουμε με μαστίχα ή κανέλα αντί της βανίλιας.
  • Είναι από τα γλυκά που χρησιμοποιώ σιρόπια γλυκών του κουταλιού που έχουν περισσέψει (τα leftovers που προανέφερα). Ειδικά με σιρόπι εσπεριδοειδών ταιριάζει τέλεια! Αλλά και με σιρόπι από κόκκινα όξινα φρούτα (π.χ. βύσσινο) Θα χρειαστούμε 1-1,5 κούπα, ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα μας αρέσουν τα γλυκά.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κορν φλάουρ και λίγη σόδα ή μπέικιν (στη μύτη του κουταλιού) αν δεν μας βρίσκεται αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο