Vegan/vegetarian

Κρίθινα κουλουράκια διαίτης

Κρίθινα κουλουράκια διαίτης

Νόστιμα και υγιεινά! 

Τώρα κακώς τα λέω κρίθινα, ψιλομιγαδερά θα ήταν η σωστή ονομασία σύμφωνα με την ορολογία των μιγμάτων αλεύρου που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί. Όχι δηλαδή ότι δεν γίνονται και με σκέτο κρίθινο αλεύρι, αλλά η παρακάτω αναλογία δίνει νόστιμο και εμφανίσιμο αποτέλεσμα.
Κρίθινα κουλουράκια διαίτης

Το κριθάρι είναι βασικό συστατικό σε πολλά αρτοσκευάσματα της Κρήτης. Πιστεύω ότι όλοι έχουν δοκιμάσει ντά(γ)κο, το χαρακτηριστικό κρίθινο παξιμάδι μας. Τούτα εδώ είπαμε είναι ψιλομιγαδερά. Ψιλομιγαδερό είναι το αλεύρι που γίνεται από μίγμα σταριού και κριθαριού με περισσότερο το στάρι. (Θα γράψω άλλη φορά αναλυτικά για τα μείγματα αλευριού που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ψωμιού και των παξιμαδιών).

Κρίθινα κουλουράκια διαίτης

Παρατηρήσεις

1)Γίνονται περίπου 4 ταψάκια της κουζίνας , ανάλογα το μέγεθος

2)Μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του μίγματος των αλεύρων και να βάλουμε περισσότερο κριθαρένιο.

3)Με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε και παξιμαδάκια διπλοφουρνιστά αλλά τα κουλουράκια έχουν …άλλο χάζι.

4)Το “διαίτης” του τίτλου δικαιολογείται και από την πολύ λίγη ζάχαρη που περιέχουν σε σχέση με την ποσότητά τους και από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες λόγω του αλεύρων ολικής άλεσης.Όσοι έχουν κάνει δίαιτα ξέρουν πόσο σημαντικό είναι αυτό.Όλο λέω ότι κάποια φορά θα τα φτιάξω και με φρουκτόζη αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ακόμη…

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο