Vegan/vegetarian

Κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο

Κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο

Κι άλλα κουλουράκια!

Όπως έχω ξαναγράψει, στα τετράδιά μου υπάρχουν παραπάνω από πενήντα συνταγές με λαδερά κουλουράκια, πολλές με …ονοματεπώνυμο.Αν λογαριάσω κι αυτές που γυροφέρνουν μέσα στα βιβλία μαγειρικής σε μικρά χαρτάκια, δεν θα προλάβω να τις φτιάξω όλες ποτέ!  Έτσι φαντάζομαι θα συμβαίνει σε κάθε σπίτι εδώ στην Κρήτη όπου οι περισσότερες συνταγές για κουλουράκια γίνονται με λάδι ελιάς.
Κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο
Τα υλικά είναι πάνω κάτω ίδια, σε διαφορετικές όμως αναλογίες και γι αυτό με διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα. Τον τελευταίο καιρό έχω βαλθεί να ξαναδοκιμάζω μερικές από τις ξεχασμένες-δοκιμασμένες συνταγές μου. Η αφορμή για να ασχοληθώ με τούτη εδώ ήταν η ορθογραφία του τίτλου!
Κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο
Το τετράδιο είναι από τα πρώτα «συστηματικά» μου συνταγοτετράδια και γι αυτό παλιό και ξεχασμένο. Πόσο καιρό είχα να δω την κανέλα με δύο Λ! Είχα ξεχάσει αυτή τη γραφή εντελώς!
Διαβάζοντας τα υλικά αναρωτήθηκα γιατί «κανέλας». Σε όλα σχεδόν τα λαδοκούλουρα κανέλα δεν βάζουμε; Κι όμως εδώ ίσως ο συνδυασμός των υπόλοιπων υλικών και η έλλειψη άλλου αρώματος κάνει πιο έντονη τη μυρωδιά της. Γίνονται σχετικά πιο σκούρα, πράγμα όμως που καθόλου δεν ενοχλεί!
Κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο
Η πορτοκαλάδα είναι η χαρακτηριστική λέξη που γράφω στις συνταγές μου όταν δεν βάζω  αναγκαστικά χυμό πορτοκαλιού . Συνήθως αυτή  στις παλιές συνταγές ήταν η συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα που πολλές φορές έμπαινε στις ζύμες χωρίς να αραιωθεί. Χρησιμοποιούνταν το καλοκαίρι ελλείψει πορτοκαλιών. Τα βαλένθια  (ή μήπως βαλέντζια) δεν τα είχαμε ανέκαθεν εδώ…
Κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο
‘Εφτιαξα τη μισή δόση αλλά προσάρμοσα τις ποσότητες των φουσκωτικών με δεδομένο ότι τα 250 περίπου ml της δοσομετρικής
κούπας που χρησιμοποιώ είναι αρκετά περισσότερα από τα ml του κοινού φλιτζανιού του  τσαγιού.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Παρατηρήσεις

1)Δεν είχα κονιάκ και χρησιμοποίησα λικέρ μαζί με τη ρακή. Η ρακή που είναι χαρακτηριστικό υλικό πολλών κρητικών κουλουριών, μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο άχρωμο και άοσμο οινοπνευματώδες  απ’ ότι μου έχει πει φίλη που μένει εκτός Κρήτης και δεν την βρίσκει πάντα.

2) Για να κολλήσει το σουσάμι καλύτερα στα κουλουράκια το πασπαλίζουμε με  ένα κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε .

3)Με τις παραπάνω ποσότητες έγιναν 2 ταψάκια της κουζίνας κουλουράκια (60 όχι πολύ μεγάλα κουλουράκια). Στο ένα δεν έβαλα σουσάμι γιατί δεν μου έφτασε αυτό που είχα , αλλά δεν ήταν καθόλου άσχημα!

4)Προσέχουμε να μη παραπέσει το αλεύρι γιατί γίνονται σκληρά. Με το ξεκούρασμα , η πολύ μαλακή ζύμη στρώνει τελικά!

5)Update 22-2-2019: Επειδή πολλές φίλες θέλουν να αποφύγουν το αλκοόλ, ήδη έχει γραφεί σε κάποιο από τα σχόλια και το συμπληρώνω κι εδώ ότι μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό πορτοκαλιού (να γίνει 1 κούπα δηλαδή αντί μισή) ή γάλα ή κανελόνερο.

Καλή εβδομάδα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο