Και βέβαια με ελαιόλαδο!
Με κεράσανε, μου άρεσε, ζήτησα τη συνταγή και …έτοιμο! Και επειδή τα κέικ –ειδικά όταν έχουν και λίγη ή πολλή σοκολάτα- ταιριάζουν με το γάλα, τους χυμούς, τον καφέ και το διάβασμα, άφησα στην άκρη μια άλλη συνταγή (άκρως παραδοσιακή) και του δίνω τη θέση της!
Χωρίς πολλά λόγια και εισαγωγές αυτή τη φορά η συνταγή αφού εκτός από τους μαθητές, και οι καθηγητές ζορίζονται αυτές τις μέρες. Εξετάσεις παντός είδους! Ενδοσχολικές, πανελλήνιες, γραπτές, προφορικές και βέβαια αγχωτικές.
Σ’ όλες τις «θέσεις μάχης» υπάρχει άγχος και κούραση. Γονείς, μαθητές και καθηγητές επί ποδός και φέτος με τον περιορισμό των ημερών λόγω εκλογών η πίεση είναι περισσότερη. Ένα κέικ για να συνοδεύσουμε ό,τι μας χαλαρώνει στα μικρά ή μεγάλα διαλείμματά μας νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη συνταγή για σήμερα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Υλικά:
Α. Για τη γέμιση
125-150 gr σοκολάτα ή σταγόνες ή τρίμματα σοκολάτας
80 gr καρύδια
4 κουταλιές της σούπας (60 gr) καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
Προαιρετικά και αν υπάρχει, ξύσμα πορτοκαλιού
Β. Για το κέικ
4 μέτρια αυγά
300 gr ζάχαρη κοινή
180 ml ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι των 220 gr γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
2 σωληνάκια βανίλιας
350 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Λίγη αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα στο τέλος
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Κόβουμε σε τρίμματα τη σοκολάτα με ένα μεγάλο μαχαίρι αν είναι ένα κομμάτι. Προσθέτουμε τα καρύδια χοντροτριμμένα ή κομμένα σε κομματάκια, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανάμειξης χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα (περίπου 5 λεπτά με το μίξερ) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το γιαούρτι, και τις βανίλιες. Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, περνώντας το από σήτα ή κόσκινο. Το ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα. Στρώνουμε μια φόρμα ή ταψάκι 26-28 νούμερο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά) και απλώνουμε το μισό μείγμα του κέικ.
Από πάνω στρώνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για μια ώρα σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ. Αφήνουμε να μείνει στη φόρμα 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη αχνοζάχαρη ή γλάσο σοκολάτας.
Παρατηρήσεις:
- Αν βάλουμε το κέικ σε 26άρα φόρμα, μπορούμε να κάνουμε 2 στρώσεις με τη γέμιση. Δηλαδή 1/3 μείγμα κέικ -1/2 γέμιση-1/3 μείγμα κέικ-1/2 γέμιση-1/3 μείγμα κέικ.
- Αντί για καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ή φουντούκια.
- Δείτε εδώ πώς στρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
- Αντί καστανή ζάχαρη στη γέμιση, μπορούμε να βάλουμε λευκή κρυσταλλική αλλά η αλήθεια είναι ότι η καστανή ταιριάζει περισσότερο.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά και καλή επιτυχία!
Βρείτε μας:
Απλά φανταστικό! Το εφτιαξα σήμερα κ δεν το πιστεύω πόσο νόστιμο είναι!
Πολύ χαίρομαι που το φτιάξατε και που σας άρεσε! Ναι, τα υλικά ταιριάζουν απίστευτα! Ευχαριστώ και που μπήκατε στον κόπο να γράψετε τις εντυπώσεις σας!
Κα Ευαγγελία χαίρεται κ καλή κ ευλογημενη εβδομάδα να έχουμε! Το έφτιαξα σήμερα κ είναι πεντανοστιμο! Μοσχομυρισε το σπίτι! Έκανα μόνο 1 μικρή αλλαγή κ έβαλα στη γέμιση ινδοκαρυδο κ ξύσμα πορτοκαλι μαζί με την κουβερτούρα! Σειρά έχει το σοκολατενιο κεικ καροτου ή το γεμιστο κεικ καροτου με μυζηθρα. ..ότι ψηφίσει η πλειοψηφία! ☺
Ευχαριστούμε πολύ!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Και πολύ ενδιαφέρουσες οι παρεμβάσεις σας. Θα τις δοκιμάσω κι εγώ. Δοκιμάστε και το κέικ καρότου με καρύδα αφού σας αρέσει. Είναι πολύ νόστιμο!
Καλησπερα σας! υπαρχει δυναντοτητα στην υπαρχουσα συνταγη να αντικαταστησουμε την σοκολατα με κακαο? Και αν ναι σε πιο σταδιο της διαδικασιας πιστευετε οτι θα πρεπει να το προσθεσω?Ευχαριστω εκ των προτερων..
Δεν το έχω φτιάξει, αλλά υποθέτω ότι γίνεται αν προσθέσουμε κάποιο υγρό στο κακάο να γίνει σαν πάστα…