Vegan/vegetarian

Κέικ γεμιστό με καρύδια και σοκολάτα

Και βέβαια με ελαιόλαδο!

Με κεράσανε, μου άρεσε, ζήτησα τη συνταγή και …έτοιμο! Και επειδή τα κέικ –ειδικά όταν έχουν και λίγη ή πολλή σοκολάτα- ταιριάζουν με το γάλα, τους χυμούς, τον καφέ και το διάβασμα, άφησα στην άκρη μια άλλη συνταγή (άκρως παραδοσιακή)  και του δίνω τη θέση της!

Χωρίς πολλά λόγια και εισαγωγές αυτή τη φορά η συνταγή αφού εκτός από τους μαθητές, και οι καθηγητές ζορίζονται αυτές τις μέρες. Εξετάσεις παντός είδους! Ενδοσχολικές, πανελλήνιες, γραπτές, προφορικές και βέβαια αγχωτικές.

Σ’ όλες τις «θέσεις μάχης» υπάρχει άγχος και κούραση. Γονείς, μαθητές και καθηγητές επί ποδός και φέτος με τον περιορισμό των ημερών λόγω εκλογών η πίεση είναι περισσότερη. Ένα κέικ για να συνοδεύσουμε ό,τι μας χαλαρώνει στα μικρά ή μεγάλα διαλείμματά μας νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη συνταγή για σήμερα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά:

Α. Για τη γέμιση

125-150 gr σοκολάτα ή σταγόνες ή τρίμματα σοκολάτας

80 gr καρύδια

4 κουταλιές της σούπας (60 gr) καστανή κρυσταλλική ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη

¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

Προαιρετικά και αν υπάρχει, ξύσμα πορτοκαλιού

Β. Για το κέικ

 4 μέτρια αυγά

300 gr  ζάχαρη κοινή

180 ml ελαιόλαδο

1 κεσεδάκι των 220 gr  γιαούρτι (όχι στραγγιστό)

2 σωληνάκια βανίλιας

350 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Λίγη αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα στο τέλος

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Κόβουμε σε τρίμματα τη σοκολάτα με ένα μεγάλο μαχαίρι αν είναι ένα κομμάτι. Προσθέτουμε τα καρύδια χοντροτριμμένα ή κομμένα σε κομματάκια, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανάμειξης χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα (περίπου 5 λεπτά με το μίξερ) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το γιαούρτι, και τις βανίλιες. Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, περνώντας το από σήτα ή κόσκινο. Το ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα. Στρώνουμε μια  φόρμα ή ταψάκι 26-28 νούμερο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά) και απλώνουμε το μισό μείγμα του κέικ. 

Από πάνω στρώνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για μια ώρα σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ. Αφήνουμε να μείνει στη φόρμα 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη αχνοζάχαρη ή γλάσο σοκολάτας.

Παρατηρήσεις:

  • Αν βάλουμε το κέικ σε 26άρα φόρμα, μπορούμε να κάνουμε 2 στρώσεις με τη γέμιση. Δηλαδή 1/3 μείγμα κέικ -1/2 γέμιση-1/3 μείγμα κέικ-1/2 γέμιση-1/3 μείγμα κέικ.
  • Αντί για καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ή φουντούκια.
  • Δείτε εδώ πώς στρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αντί καστανή ζάχαρη στη γέμιση, μπορούμε να βάλουμε λευκή κρυσταλλική αλλά η αλήθεια είναι ότι η καστανή ταιριάζει περισσότερο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά και καλή επιτυχία!  

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές