Δροσερή κρέμα αμυγδάλου (με σουμάδα ή γάλα αμυγδάλου)

Δροσερή κρέμα αμυγδάλου (με σουμάδα ή γάλα αμυγδάλου)

Φίνο, αρωματικό, αέρινο επιδόρπιο!

Αυτή η κρέμα αμυγδάλου είναι μια παραλλαγή ιταλικής συνταγής, μιας κρέμας από γάλα αμυγδάλου με σισιλιάνικη προέλευση. Υπάρχει στο βιβλίο Every day Italian favorites  μια συλλογή από 100 ιταλικές συνταγές στην αγγλική γλώσσα, από την Barilla Academia, και τον chef Mario Crazia.

Οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας μας έχουν σίγουρα αντιληφθεί την αγάπη μου για την ιταλική γαστρονομία. Συνηθίζω να λέω πως μετά την κρητική κουζίνα αγαπώ την ιταλική. Βέβαια και η ιταλική (όπως άλλωστε όλες οι εθνικές κουζίνες) δεν είναι ενιαία. Αρκετές διαφορές ανάμεσα σε γλυκά και φαγητά του Βορρά και του Νότου αλλά και αρκετά κοινά.  

Σαν κι εμάς δηλαδή… Κοινά αλλά και διαφορές έχουν οι συνταγές όχι μόνο σε επίπεδο χώρας, αλλά και σε επίπεδο περιοχής! Καμιά φορά αλλάζουν υλικά και τρόποι παρασκευής ακόμη και από χωριό σε χωριό σε αποστάσεις που διανύονται ακόμη και με τα πόδια!

 

Αλλά δεν είναι θέμα αυτής της ανάρτησης αυτές οι διαφορές, παρόλο που κάποια στιγμή πρέπει να αποτελέσουν θέμα συζήτησης…  Η ουσία είναι ότι στις μέρες μας οι επιρροές από τόπο σε τόπο αυξάνονται κι αυτό είναι αποτέλεσμα της εύκολης πια επικοινωνίας ανάμεσα σε τόπους και ανθρώπους! Κι αυτό είναι εξέλιξη, όχι πάντα κακή. Άλλωστε  σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού υπάρχουν δάνεια και αντιδάνεια. Έτσι προχώρησε ο κόσμος…Η άποψή μου είναι εκφρασμένη: η γαστρονομία και η εξέλιξή της είναι πολιτισμικό χαρακτηριστικό!  

Ας ξαναγυρίσω στην κρέμα μου. Η ιδέα λοιπόν ιταλιάνικη αλλά οι πρώτες ύλες… Κρήτη αυθεντική! Σουμάδα μεραμπελιώτικη, η μυζήθρα από τα Αστερούσια, και τα αυγουλάκια φρέσκα από τη γειτόνισσά μου! Εντάξει, υπάρχει και  η παρασπονδία της κρέμας γάλακτος που κρίθηκε όμως αναγκαία για να δώσει την αέρινη υφή που χρειαζόταν η κρέμα μου!

 

Και το αποτέλεσμα ήταν «η δικιά μας είναι καλύτερη»! Πράγματι, έχοντας δοκιμάσει παλιότερα την συνταγή στην αυθεντική της εκδοχή (με ρικότα και γάλα αμυγδάλου) καταλήξαμε ότι η δική μας ήταν καλύτερη!  Η σουμάδα έχει εκείνο το λεπτό άρωμα του ανθόνερου που ταίριαξε τέλεια στην κρέμα και η μυζήθρα μας, πολύ πιο πλούσια από τη ρικότα, της έδωσε πρόσθετη νοστιμιά! 

Την σερβίραμε με μια παγωμένη σουμάδα που αραιώσαμε 1:4 με ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ. Απολαύστε ήχο! 

Έχουμε λοιπόν και λέμε για την ιταλο-κρητική κρέμα μου…

Υλικά:

250 gr μυζήθρα Κρήτης

125 ml σουμάδα (δείτε και παρατηρήσεις)

125 ml νερό εμφιαλωμένο

2 κρόκους αυγών

30 gr (2 κουταλιές) ζάχαρη

200 ml  κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

3 φύλλα (5 gr) ζελατίνης

Για το γαρνίρισμα, τριμμένη σοκολάτα ή γλυκό κουταλιού

Επί το έργον:

Βάζουμε την ζελατίνη σε νερό να μαλακώσει. Διαλύουμε τη σουμάδα στο νερό και βάζουμε σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί.

Παράλληλα χτυπάμε σε ένα ευρύχωρο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα. Αδειάζουμε σιγά σιγά στο μείγμα των κρόκων το καυτό διάλυμα σουμάδας και επαναφέρουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε την μαλακωμένη πια ζελατίνη (χωρίς το νερό που τη μαλακώσαμε) και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (4 από 9) μέχρι να κοχλάσει το μείγμα. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τη μυζήθρα λιωμένη με ένα πιρούνι.

Ανακατεύουμε ώστε να έχουμε μια απαλή κρέμα. Περνάμε από σήτα ώστε να μη μείνουν καθόλου κόμποι μυζήθρας ή αλέθουμε στο multi και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαν γιαούρτι και προσθέτουμε το μείγμα της μυζήθρας. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα και μοιράζουμε το μείγμα σε 6 -8 μπολάκια.

Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον και όταν θέλουμε να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.

Παρατηρήσεις:

  • Η αυθεντική συνταγή ήθελε «γάλα» αμυγδάλου και ζάχαρη. Μπορείτε να δείτε πώς φτιάχνουμε γάλα αμυγδάλου στην ανάρτηση με την συνταγή της σουμάδας. Τι είναι άλλωστε η σουμάδα; Ένα σιρόπι που προκύπτει από το δέσιμο του γάλακτος αμυγδάλου!
  • Η παρασκευή της κρέμας μετά που θα ανακατευτεί η καυτή σουμάδα με το μείγμα των κρόκων μπορεί να γίνει σε μπεν μαρί για να μη διακινδυνέψουμε το κόψιμο των αυγών. Εγώ επιλέγω την «αισχρά χαμηλή θερμοκρασία» (ο όρος μου έχει μείνει από το hungry όπου το χρησιμοποιούσε ένα καλός συνταγογράφος), και το συνεχές ανακάτεμα.
  • Οι Ιταλοί συνιστούν το σερβίρισμα με σοκολάτα, αλλά και με σιρόπι κόκκινων φρούτων, φαντάζομαι για την όμορφη αντίθεση. Δηλαδή ένα γλυκό βύσσινο ή κεράσι ή φράουλα, θα ήταν ό,τι πρέπει γι αυτή την κρέμα! Εγώ δεν ήθελα να καλύψει τίποτα το λεπτό άρωμα της εξαιρετικής σουμάδας που είχα κι έτσι προτίμησα λίγη τριμμένη σοκολάτα πάνω από την κρέμα μου.
  • Η κρέμα είναι απαλή και αέρινη, αλλά και αρκετά σταθερή ώστε να αποτελέσει κρέμα τούρτας. Οπωσδήποτε θα εφαρμοστεί σε μια από τις καλοκαιρινές μας τουρτίτσες! Στα προσεχή επίσης είναι και η δοκιμή της με στραγγιστό γιαούρτι. Θα σας πω εντυπώσεις…
  • Σουμάδα μπορούμε να βρούμε  σε καταστήματα με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, σε μαγαζιά με ζαχαρώδη, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα  να φτιάξουμε μόνοι μας. Η συνταγή είναι εδώ και δεν έχει καθόλου κόπο! 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες της ημέρας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Print Friendly, PDF & Email