Αλμυρά

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά

Τρώμε σε 15 λεπτά!

Το τρίμμα αυγοτάραχου το προμηθεύτηκα από διάσημο παραγωγό του είδους, όταν επισκέφτηκα το φετινό umami festival ( το cretangastronomy συμμετείχε ως χορηγός επικοινωνίας).  Πολύ πιο οικονομικό από το ολόκληρο αυγοτάραχο, είναι ένα υλικό που μπορούμε να έχουμε στο ντουλάπι μας και νοστιμίζει τελικά πολλές παρασκευές. Ήδη το έχω χρησιμοποιήσει σε λαδολέμονα, σε σαλάτες και στη μακαρονάδα της σημερινής ανάρτησης.

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά

Την εντάσσω στα πιάτα «σε 15 λεπτά τρώμε», γιατί τόσο μου πήρε συνολικά από τη στιγμή που την ξεκίνησα μέχρι να τη σερβίρω στο τραπέζι. Και νομίζω ότι από τώρα και μετά, χρειάζονται τέτοια πιάτα! Μυρίζουν θάλασσα και καλοκαίρι! Ελάχιστα υλικά, ελάχιστος χρόνος παρασκευής, σημαντικό τελικό αποτέλεσμα, gourmet θα το έλεγα!

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά

Η συνταγή είναι παραλλαγή μακαρονάδας με ταραμά που φτιάχναμε παλιότερα στο σπίτι. Εκείνη δεν είχε χυμό λεμονιού, αλλά ούζο ή κρασί. Η  συνταγή που περιείχε η συσκευασία του αυγοτάραχου είχε χυμό λεμονιού οπότε εγώ έβαλα και χυμό και ούζο!

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά

Η ίδια συνταγή που φτιάχναμε με ταραμά, γινόταν και με αυγά ρέγγας με τα οποία άλλωστε φτιάχνουμε και ένα ωραίο πιλάφι (πόσα έχω να γράψω ακόμη από τα παραδοσιακά μας!).  Αφού λοιπόν και αυτά αυγά ψαριών είναι, γιατί να μη πετύχει η συνταγή μου και με το πιο elegant τρίμμα αυγοτάραχου; 

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά 

Ο ταραμάς μπορεί να αντικαταστήσει το αυγοτάραχο σε μικρότερη ίσως ποσότητα, αλλά προφανώς το πιάτο αναβαθμίζεται με το τρίμμα. Μη το θεωρήσετε ακριβό, αναζητείστε το στα σούπερ μάρκετ. Η συσκευασία περιέχει αρκετή ποσότητα, που φτάνει για πολλές μακαρονάδες και άλλες παρασκευές, και συμφέρει.

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά

Υλικά:

Για 2 μερίδες:

200-250gr μακαρόνια

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο+ 1 για το βράσιμο των μακαρονιών

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές σούπας ούζο ή λευκό κρασί

2-3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

½ -1 κουταλάκι μπούκοβο

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

2-3  κουταλιές σούπας τρίμμα αυγοτάραχου ή λευκό ταραμά

Για το σερβίρισμα, ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι

Επί το έργον:

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και 1 κουταλιά ελαιόλαδο, βάζουμε να βράσουν τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους. Παράλληλα σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο να κάψει και προσθέτουμε το μπούκοβο, το χυμό λεμονιού και το ούζο.

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά

Αφήνουμε να σιγοβράσουν 2-3 λεπτά, προσθέτοντας και  2-3 κουταλιές νερό (από εκείνο που βράζουν τα μακαρόνια). Απομακρύνουμε το σκόρδο και προσθέτουμε το μισό τρίμμα αυγοτάραχου και το ξύσμα λεμονιού.  Ανακατεύουμε να έχουμε μια λεπτόρευστη καφετί σάλτσα. Ωστόσο τα μακαρόνια μας θα έχουν γίνει (αλλιώς αποσύρουμε από το μάτι τη σάλτσα και περιμένουμε 1-2 λεπτά ακόμη).

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά

Με την κουτάλα των μακαρονιών παίρνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές ακόμη από το νερό που έβρασαν και ανακατεύουμε να πάει παντού σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας τα πιάτα με το υπόλοιπο αυγοτάραχο και με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μακαρονάδα με τρίμμα αυγοτάραχου ή ταραμά

Παρατηρήσεις:

  • Ετοιμάζουμε μόνο όσα μακαρόνια θα καταναλώσουμε. Δεν είναι νόστιμα αν μείνουν.
  • Αν πρόκειται να φάνε παιδιά, αντικαθιστούμε το καυτερό μπούκοβο με 3-4 κουταλιές ψίχουλα ψωμιού και ξύσμα λεμονιού ή γλυκιά πάπρικα. Μπορούμε επίσης να παραλείψουμε το ούζο. 
  • Διπλασιάζουμε τις δόσεις για περισσότερες μερίδες και χρησιμοποιούμε τηγάνι κατάλληλου μεγέθους ή ρηχή κατσαρόλα για τη σάλτσα.
  • Αν φτιάξουμε την μακαρονάδα με ταραμά, τον προσθέτουμε όλο στο τηγάνι και δεν κρατάμε για πασπάλισμα στο σερβίρισμα. Επίσης προσέχουμε το αλάτι γιατί είναι πιο αλμυρός από το αυγοτάραχο. 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο