Αυγά

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Τα “μαρμάρινα” μοναδικά αυγά μου!

Οι πιο παλιοί φίλοι της σελίδας θα ξέρουν ήδη την αδυναμία μου για τα «παράξενα» πασχαλινά αυγά. Από την πρώτη κιόλας χρονιά έδειξα εδώ μέσα τα αυγά με φόδρες και ακολούθησαν τα αυγά με ριζάρι, με κλωστές και με κρεμμυδόφυλλα. Δείτε πρόσφατη ανάρτηση όπου συγκέντρωσα όλους τους προηγούμενους τρόπους.

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Το κακό είναι ότι τα πιο όμορφα κάθε χρόνο, τα φυλάσσω μαζί με τα άλλα πασχαλιάτικα κι έτσι έχω πια συγκεντρώσω πάνω από 30 αυγά αληθινά χωρίς τα αυγά από άλλα υλικά που μαζεύω… Εντάξει, η συλλογή μου δεν έχει Φαμπερζέ αλλά έχει μερικά πολύ όμορφα πορσελάνινα, κάποια από όνυχα, και κάποια ξύλινα ζωγραφισμένα στο χέρι από παζάρια της δεκαετίας του 1990…

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Έχω ξαναγράψει πως τα κόκκινα αυγά συνηθίζω να τα φτιάχνω τη Μεγάλη Πέμπτη και είναι εκείνα που καταναλώνουμε το βράδυ της Ανάστασης. Τα υπόλοιπα τα βλέπω μόνο ως πασχαλινά διακοσμητικά και γι αυτό δεν εξετάζω πολύ πολύ το πόσο κατάλληλο για βρώση είναι το μέσον διακόσμησης. 

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Κι εδώ που τα λέμε, μπορεί οι κλωστές και οι φόδρες να είναι όντως βαμμένες με τοξικά χρώματα αλλά ποιος μας λέει ότι τα κρεμμυδόφυλλα είναι ακίνδυνα όταν όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβαρυμένες είναι με φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα κάποιες περιοχές; Και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη στους βολβούς και τις ρίζες.

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Ακόμη και για το ριζάρι είχε κυκλοφορήσει παλιότερα φήμη(;) για ακατάλληλες εισαγόμενες παρτίδες. Έτσι επιλέγω τα αυγά με τεχνικές να τα έχω μόνο για στόλισμα! Τα λέω μάλιστα “αυγά για στόλισμα”! Δυστυχώς τα αυγά με φυσικά χρώματα (παντζάρια, σπανάκια, κουρκουμά κλπ) δεν έχει τύχει να τα πετύχω όπως θα ήθελα ακόμη, παρόλο που σχεδόν κάθε χρόνο δοκιμάζω κάποιο φυσικό υλικό. Στολίδια λοιπόν τα αυγά μου για όσο καιρό θέλω πασχαλινή διακόσμηση, και μετά κρατάω  -όπως έλεγα παραπάνω- τα 2-3 ομορφότερα για πολλά χρόνια.

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Η φετινή τεχνική προέκυψε από το YouTube όταν τυχαία “πέταξε” ένα βιντεάκι με αυγά μετά από δικό μου αντίστοιχο. Κυκλοφορούν με τον τίτλο  Мраморные яйца, είναι ρώσικης προέλευσης και ο μεταφραστής της google το μετέφρασε σε “μαρμάρινα αυγά”. Αν θέλετε αναζητείστε τα, θα βρείτε αμέτρητα βίντεο. Εγώ αφού είδα αρκετά, κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα για να φτιάξω τα δικά μου μαρμαρένια αυγά. Επειδή σχεδόν όλες αύριο θα φτιάξουμε τα αυγά μας, τα συγκέντρωσα εδώ και σας τα παρουσιάζω. Όταν βρείτε χρόνο δείτε κι άλλα βίντεο για παραλλαγές με διάφορα χρώματα. 

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Έχω καταλήξει λοιπόν ότι: α) τα κρεμμυδόφυλλα κόβονται πολύ γρήγορα και εύκολα στο multi κι έτσι αποφεύγουμε τη χρονοβόρα διαδικασία με το ψαλίδι β) το καλύτερο αποτέλεσμα προκύπτει με μπλε ή πράσινη μπογιά βάσης γ) μπορούμε και με μπογιά σε σκόνη εκτός από την υγρή μπογιά που παρουσιάζουν στα διάφορα βίντεο και που δεν ξέρω τι ακριβώς προϊόν είναι κι αν υπάρχει εδώ δ) η τεχνική «πιάνει» και στα σκούρα αυγά, με διαφορετικό αποτέλεσμα, πιο σκούρα χρώματα, αλλά εξίσου όμορφα!

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Το ωραίο με αυτές τις τεχνικές (κλωστές, κρεμμυδόφυλλα, φόδρες) είναι ότι το κάθε αυγό είναι μοναδικό! Ειλικρινά δεν ξέρω ποιο απ’ όλα είναι πιο όμορφο! Το καθένα έχει τη χάρη του! Ας δούμε λοιπόν πώς γίνονται κι αν σας αρέσουν κι έχετε ήδη κρεμμυδόφυλλα, θρυμματίστε μερικά για να φτιάξετε έστω λίγα απ’ αυτά τα πανέμορφα “μαρμαρένια” αυγά!

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Υλικά:

Για 7-8 αυγά:

Μια γερή χούφτα κρεμμυδόφυλλα αρκετά ξερά για να τρίβονται εύκολα

 4 κουταλιές ξίδι

Νερό

½ κουταλάκι πράσινη ή μπλε βαφή αυγών σε σκόνη (δείτε παρατηρήσεις)

1,5 λίτρο νερό και 2-3 κουταλιές για να διαλύσουμε τη βαφή

Τούλι, ή κομμάτια καλσόν, ή γάζα

Λαστιχάκια ή κλωστή για να τα δέσουμε

Γάντια μιας χρήσης για να μη βάψουμε τα χέρια μας

Λίγο ελαιόλαδο για το γυάλισμα

Επί το έργον:

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Αλέθουμε  στο multi τα κρεμμυδόφυλλα, να γίνουν σαν χαρτοπόλεμος και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Πλένουμε καλά τα αυγά και τα αφήνουμε μέσα στο νερό για να είναι υγρή η επιφάνειά τους. Κυλάμε ένα ένα αυγό όπως είναι βρεγμένο στα κρεμμυδόφυλλα να κολλήσουν τα τρίμματα και το τυλίγουμε με τούλι ή με γάζα.

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Το δένουμε με κλωστή ή με λαστιχάκι. Προσέχουμε να εφάπτεται καλά το ύφασμα πάνω στο αυγό για να μη μετακινούνται τα τρίμματα με το βράσιμο. Τα αραδιάζουμε σε κατσαρόλα σε μια στρώση και προσθέτουμε το νερό και το ξίδι. Διαλύουμε τη βαφή σε λίγο νερό και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Βάζουμε να βράσουν και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή τη θερμοκρασία (στο 4 από 9) και βράζουμε για 20 λεπτά ή όταν δούμε ότι έχει βαφτεί επαρκώς το αυγό (το τραβάμε πότε πότε με μια κουτάλα). Αποσύρουμε από μάτι και με μια κουτάλα τα βγάζουμε σε πιατέλα. Πριν στεγνώσουν και μόλις μπορούμε να τα πιάσουμε βγάζουμε το τούλι και τα ξεπλένουμε χωρίς να τα τρίβουμε, να φύγουν τα κρεμμυδόφυλλα.

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα γυαλίζουμε με ένα πανάκι πάνω στο οποίο έχουμε στάξει λίγο ελαιόλαδο.

Αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα (δεύτερος τρόπος)

Παρατηρήσεις:

  1. Η βαφή που χρησιμοποίησα ήταν για κρύο βάψιμο αυγό γι αυτό έβαλα τόσο μικρή ποσότητα. Δεν έβρασα πρώτα τα αυγά αλλά υποθέτω ότι τα κρεμμυδόφυλλα δεν θα αφήσουν την χρωστική τους ουσία σε κρύο νερό γι αυτό προτίμησα να τα βάψω βράζοντάς τα. Επειδή η μπλε βαφή μάλλον είναι πιο σκούρα, θα έβαζα ακόμη λιγότερη από το 1/2 κουταλάκι που προτείνω για την πράσινη. 
  2. Και τα σκούρα αυγά όπως προανέφερα έγιναν όμορφα αλλά σαφώς πιο εντυπωσιακά έγιναν τα άσπρα αυγά.
  3. Πολλά από τα βίντεο που είδα δείχνουν κρεμμυδόφυλλα από λευκά κρεμμύδια. Εγώ είχα κρατήσει κόκκινα και είχα το αποτέλεσμα που βλέπετε. Πιθανόν να γίνονται το ίδιο όμορφα και με τα λευκά. 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο