Η δική μου pi day pie!
Δεν μπορώ να πω ότι η σημερινή συνταγή είναι Η ΠΙΤΑ! Ένα νηστίσιμο κέικ είναι, παλιά μάλιστα συνταγή γι αυτό τόσο λιτό, με τα συν και τα πλην των νηστίσιμων κέικς στην υφή και στη γεύση. Ελαφρύ, με σχετικά καλή συνοχή για κέικ που δεν έχει αυγά, και πολύ εύκολο ώστε να μη χρειάζεται ούτε μίξερ. Δεν ήθελα να φτιάξω πιο πλούσιο κέικ αυτή την εβδομάδα γιατί είπαμε να αποφύγουμε τα λιπαρά, κάποιοι λόγω νηστείας κάποιοι γιατί απλώς το παρακάναμε… Τελικά μας άρεσε και θα επαναληφθεί!
Άλλη συνταγή είχα για σήμερα, δεν γινόταν όμως να μη φτιάξω κάτι για την ημέρα! Εσείς φτιάξτε οποια πίτα θέλετε και στολίστε την με ένα όμορφο, καλλιγραφικό ελληνικό π! 14 Μαρτίου σήμερα, και με τον αμερικάνικο τρόπο γραφής των ημερομηνιών. θα την γράφαμε 3/14. Επειδή τα νούμερα παραπέμπουν στα τρία πρώτα ψηφία του γνωστού υποθέτω σε όλους π, η μέρα έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτασμού του π που η προσέγγισή του είναι 3,14. Πρέπει να σημειώσω ότι σε κάποια σχολεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η τελετή γίνεται την ώρα 1.59 ακριβώς, (τα 3 επόμενα ψηφία του π) ενώ η ώρα 01:59:26 το πρωί ονομάζεται “Pi second”.
Παρόλο που προσεγγίσεις του είχαν κάνει και οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι, η πρώτη θεωρητική προσέγγιση του π αποδίδεται στον Αρχιμήδη γι αυτό λέγεται σταθερά του Αρχιμήδη. Ο Αρχιμήδης προσδιόρισε την τιμή του π ανάμεσα στα κλάσματα 310/71 και 320/70 δηλαδή περίπου 22/7 (η 22 Ιουλίου παρεμπιπτόντως είναι η ημέρα της προσέγγισης του π). Έκτοτε όλο και περισσότερα δεκαδικά ψηφία εύρισκαν οι επιστήμονες στις προσεγγίσεις του π.
Ενδεικτικά:
15 αιώνας μ.Χ,16 ψηφία. Αργότερα 20, 32, 35 ψηφία, ως το 1706 που έφτασαν στα 100 ψηφία για να ακολουθήσει ο 20ος αιώνας όπου με τη βοήθεια των υπολογιστών βρήκαν το 1949 τον τεράστιο τότε αριθμό των 2037 ψηφίων, το 1967 βρήκαν 500.000 ψηφία, το 1993 16. 777.216 ψηφία και σύμφωνα με την τελευταία πληροφορία που είχα δει πρόσφατα σε επιστημονική ιστοσελίδα έχουν ανακαλύψει πάνω από 5.000.000.000 ψηφία πια!
“Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι”. Πολλοί από τους μεγαλύτερους θυμόμαστε τον απομνημονευτικό κανόνα που μας μάθαιναν οι καθηγητές των μαθηματικών (όταν κι εμείς της θετικής κατεύθυνσης, μαθαίναμε καλά τα αρχαία, ήταν εύκολο να τον θυμόμαστε). Ο αριθμός των γραμμάτων κάθε λέξης αντιστοιχεί σε ένα ψηφίο του π. Οι 6 πρώτες λέξεις αποδίδονται στον Πλάτωνα και οι υπόλοιπες στον Ιωάννη Χατζηδάκη καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με καταγωγή από τον νομό Ρεθύμνης.
«…όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι»! Θα συμπληρώσω ότι ούτε και αθάνατοι μπορούν να τον εύρωσι αφού ο π έχει άπειρα δεκαδικά ψηφία που δεν επαναλαμβάνονται δηλαδή είναι ένας άρρητος αριθμός (και υπερβατικός όπως θα μου συμπλήρωνε ένας μαθηματικός). Όμως μάλλον έχει γίνει κι αυτός μέρος του ανταγωνισμού των επιστημονικών επιτευγμάτων στα διάφορα πανεπιστήμια αφού θεωρούν μέγα επίτευγμα την ανακάλυψη νέων ψηφίων μεγαλώνοντας συνεχώς τον αριθμό τους!
Θα μου πείτε τι δουλειά έχει τώρα ο π με ένα site συνταγών; Κι όμως! Επειδή το π προφέρεται pi (πάι) και pie (πάι) προφέρεται και η πίτα στα αγγλικά, σήμερα συνηθίζεται να φτιάχνονται πίτες όπου είναι γνωστή η μέρα του πι που διακοσμούνται με το ελληνικό γράμμα και λέγονται pi pies! Φυσικά άλλα είναι τα εδέσματα που λέμε εμείς πίτες, άλλα λένε πίτες οι Αμερικάνοι. Εκείνοι γεμίζουν με φρούτα τις πίτες τους και φτιάχνουν apple pies και διάφορες πίτες με berries, εμείς με τυριά και με χόρτα. Πίτες όμως λέμε και τα αρτοσκευάσματα τύπου κέικ.
Σταφιδόπιτες, καρυδόπιτες, αμυγδαλόπιτες, λαδόπιτες κλπ είναι κάποιες από τις γλυκές μας πίτες. Έτσι εγώ επέλεξα ένα νηστίσιμο κέικ (παλιά παραδοσιακή συνταγή που έχω κόψει στο μισό)και -για να τιμήσω την ημέρα- το έβαλα σε κυκλικό ταψάκι κι όχι στη μακρόστενη μικρή φόρμα για κέικ που μπαίνει κανονικά. Το στόλισα με το όμορφο καλλιγραφικό π από γλάσο ζάχαρης και να η pi day pie μου! Μ’ αρέσει που τα ελληνικά μαθηματικά τιμώνται σε όλο τον κόσμο -εκτός των άλλων- και με τη χρήση αυτού του ελληνικού γράμματος!
Υλικά:
150 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
180 gr ζάχαρη
150 ml χυμό πορτοκαλιού
230 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (και 1 κουταλιά σούπας, 10gr)
15 ml ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) σόδα
1 κουταλιά σούπας κακάο(10gr)
Ξύσμα πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο τριμμένο ή σερβίρουμε με αχνοζάχαρη μετά που θα ψηθεί
Επί το έργον:
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τo ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε μπολ ανάμειξης και ανακατεύουμε με σύρμα να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε στο χυμό το ξύδι, διαλύουμε τη σόδα στο διάλυμα (πάνω από το μείγμα γιατί αφρίζει) και την προσθέτουμε στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα 230gr από το αλεύρι περνώντας το από σήτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά, να ενσωματωθεί. Παίρνουμε σε ένα μπολ το μισό περίπου μείγμα και προσθέτουμε το κακάο (πάλι το περνάμε από το σουρωτήρι του τσαγιού για να μη σβολιάσει), ενώ στο άλλο μισό προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά το αλεύρι. Αδειάζουμε το λευκό μείγμα σε φόρμα με διάμετρο 24cm που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Από πάνω βάζουμε κουταλιές το καφέ μείγμα. Ανακατεύουμε απαλά ώστε να κάνουμε καφέ κύκλους στο κέικ. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα περίπου σύμφωνα με τις οδηγίες για κέικ. Δοκιμάζουμε αν είναι ψημένο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι που πρέπει να βγαίνει στεγνό. Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και το σερβίρουμε σε πιατέλα. Το απολαμβάνουμε όταν κρυώσει.
Παρατηρήσεις:
- Μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες ή ξηρούς καρπούς, αλλά το ήθελα σήμερα πολύ λιτό, όπως το λέει η αρχική συνταγή.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος της ζάχαρης με μέλι. Εγώ έβαλα 150 gr ζάχαρη και 2 κουταλιές σούπας μέλι.
- Πιο ωραία εμφάνιση έχει αν το βάλουμε στην κλασική μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ αλλά για σήμερα ήθελα να το κάνω σε κυκλική, τιμής ένεκεν!
Θα μπορούσα να γράφω για τον π, ολόκληρες σελίδες γιατί είναι από τους θαυμαστούς αριθμούς των μαθηματικών, και όλοι οι μαθηματικοί ξέρουμε αρκετά πράγματα γι αυτόν. Κάποιες ακόμη πληροφορίες που αναφέρω παραπάνω τις πήρα από ιστορικό σημείωμα που υπάρχει στο σχολικό βιβλίο των Μαθηματικών. Για την ημέρα του π, οι πληροφορίες είναι από την Wikipedia.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Βρείτε μας:
Γειά σας! Σας παρακολουθώ και συγχαρητήρια για τις ιδέες και τις συνταγές σας! Κάνω πολλές από αυτές. Μία παράκληση αν γίνεται: στις ποσότητες (ακόμη και στα γλυκά) αν μπορείτε να μας τις δίνετε και χωρίς ζύγισμα (πχ 1 κούπα αντί για 150ml). Φυσικά αν γίνεται! Ευχ. πολύ!!
Καλημέρα σας! Προσπαθώ τελευταία να βάζω και τις 2 μετρήσεις. Παλιότερα που έδινα όγκους (αν δείτε παλιές συνταγές είναι κυρίως με όγκους), είχα παράπονα ότι δεν είναι ακριβείς. Κι εμένα με βολεύουν οι όγκοι αλλά έχουν καθιερωθεί πλέον οι ζυγαριές. Το προσπαθώ πάντως, και θα χαρώ αν θέλετε όγκους σε κάποιες συνταγές και δεν τους δίνω να με ρωτήσετε!