Μπισκοτάκια …ψυγείου για την “καλή σχολική χρονιά” !
Αυτά τα μπισκότα-γλύκισμα τα πρωτόφτιαξα το μεσοκαλόκαιρο τότε που η οικογένεια ήταν σε πλήρη απαρτία! Είναι μαμαδίστικα, είναι γλυκούτσικα, είναι λιχουδιάρικα και αρέσουν πολύ στα παιδιά. Τραγανά απ’ έξω, ζουμερά από μέσα σαν να έχουν σιροπιαστεί, είχαν τη γενική αποδοχή όσων τα δοκίμασαν και έφυγαν μέσα σε ώρες και τις δυο φορές που τα έφτιαξα! Ιδανικά λοιπόν για να γλυκάνουμε την νέα σχολική χρονιά και την επιστροφή στα θρανία.
Θα μου πείτε, γλυκό με βούτυρο και σοκολάτα προτείνεις για τα παιδιά; Ε, σίγουρα υπάρχουν πιο υγιεινά γλυκίσματα και σνακς στο site (κάποια προτείνονται στο μενού αυτής της εβδομάδας), αλλά κάποιες φορές χρειάζονται και οι παρασπονδίες… Πώς να το διατυπώσω; Αρχαιοπρεπώς με το «παν μέτρον» ή στα νεοελληνικά με το «το πολύ και το καθόλου βλάπτει»; Δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά σίγουρα είναι για την “καλή σχολική χρονιά”.
Η πίεση χρειάζεται εκτόνωση και ο Σεπτέμβρης είναι πιεστικός, για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, ανάμεσά τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί… Όμορφος μήνας, από τους πιο αγαπημένους όσο με αφορά, μα με πολλές επιστροφές και υποχρεώσεις.
Αλλά ας είναι, ας έλθουμε στη συνταγή. Η αρχική ιδέα είναι από ένα εγγλέζικο παλιό βιβλίο όπου αναφερόταν ως blondies αλλά όπως πάντα – άντε, σχεδόν πάντα- έκανα τις αλχημείες μου και τις προσαρμογές μου. Η πρωτοτυπία τους είναι ότι μπαίνουν στο ψυγείο και τρώγονται παγωμένα,πράγμα που δεν το είδα σε συνταγές που κυκλοφορούν στο ίντερνετ με αυτό το όνομα. Mοιάζει με ένα χαμηλό κέικ τύπου brownie και σερβίρεται κομμένο σε μικρά σχετικά κομμάτια, μεγέθους μπισκότου, γεγονός που το απενοχοποιεί αν μπορεί κανείς να σταματήσει σε ένα μόνο κομματάκι (πολύ δύσκολο, δυστυχώς…).
Υλικά:
130 gr βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
200gr λευκή ζάχαρη
150gr καστανή ζάχαρη
2 αυγά
2 σωληνάκια βανίλιες
100gr λευκή σοκολάτα
50gr ινδική καρύδα
130 gr αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
80-100gr ξερά σύκα
Επί το έργον:
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το βούτυρο και τις ζάχαρες και τα χτυπάμε με το μίξερ χεριού ή με το χέρι. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τις βανίλιες, τα σύκα κομμένα σε μικρά κομματάκια και τη σοκολάτα κομμένη με το μαχαίρι σε κυβάκια (όχι αναγκαστικά ομοίου μεγέθους).
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν. Απλώνουμε το μείγμα σε σκεύος μεγέθους περίπου 25Χ35 ή σε αντίστοιχο στρογγυλό, στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε το “κέικ” σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 15 περίπου λεπτά Όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει αρκετά (εγώ τα αφήνω τουλάχιστον 5 ώρες).
Όταν πια έχει παγώσει, ισιώνουμε τις άκρες (τα καλύτερα κομμάτια είναι!), και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 5Χ5 σαν τετράγωνα μπισκότα. Σερβίρουμε. Διατηρούνται στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις:
1)Η αρχική συνταγή δεν είχε καρύδα αλλά εγώ την συμπλήρωσα στην πρώτη εφαρμογή της συνταγής επειδή το αλεύρι μου ήταν λιγότερο από τα 180gr που χρειαζόταν. Θεωρώ ότι ήταν καλύτερα από την επόμενη φορά που έβαλα μόνο αλεύρι!
2)Η αρχική συνταγή είχε καρύδια ή φουντούκια αντί τα ξερά σύκα, αλλά είναι μάλλον πιο χειμωνιάτικη version. Τα ξερά φρούτα του πήγαιναν πολύ! Εκτός από τα σύκα θεωρώ ότι θα έδιναν πόντους και στη γεύση και στην εμφάνιση κάποια από τα «μοντέρνα» κόκκινα αποξηραμένα φρούτα.
3)Εγώ πάντως την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με σταφίδες και με κατάμαυρη σοκολάτα! Κάποια στιγμή μπορεί να τα δοκιμάσω και με ένα ελαιόλαδο ήπιας γεύσης…
4)Η ζάχαρη θα μπορούσε να ελαττωθεί λίγο, αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκά.
Μη ξεχάσετε την κλήρωση μας! Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για λίγες ώρες ακόμη με ένα σχόλιό σας στην «ανάρτηση της επιστροφής».
[yumprint-recipe id=’89’]