Γιορτινά ταρτάκια υπέροχα σε γεύση και εμφάνιση!
Κουραμπιέδες φτιάξατε; Αν δεν έχετε φτιάξει ακόμη, κρατείστε ένα μέρος από τη ζύμη τους και φτιάξτε αυτά τα νόστιμα ταρτάκια. Γεμίστε τα μια από τις προτεινόμενες γεμίσεις και στολίστε τα με ξηρούς καρπούς, ή με κάποιο «κοκκινάδι»!
Αν έχετε φτιάξει ήδη τους κουραμπιέδες σας δοκιμάστε τα με τη πολύ μικρή δόση ζύμης που προτείνω. Είναι περίπου το 1/5 της δόσης των δικών μου κλασικών κρητικών κουραμπιέδων και γίνονται περίπου 30 κομμάτια μικρά ταρτάκια.
Φυσικά με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερα ταρτάκια ή μια κανονική μεγάλη τάρτα σε 26άρα ταρτιέρα ή και λίγο μεγαλύτερη αν κάνουμε λεπτή τη ζύμη.
Η βουτυρένια ζύμη του κουραμπιέ, μπορεί να μη γίνεται με την τεχνική της ζύμης τάρτας αλλά είναι πολύ ωραία βάση για γέμιση. Κι επειδή εγώ τους κουραμπιέδες τους θέλω κλασικούς με την μπόλική τους αχνοζάχαρη, κι επειδή ποτέ δεν θα τους κάλυπτα με σοκολάτα, κι επειδή ήθελα να δοκιμάσω το συνδυασμό κουραμπιές-σοκολάτα, σκέφτηκα τα ταρτάκια τούτα.
Στο δρόμο προέκυψαν και οι άλλες γεμίσεις που θα περιγράψω παρακάτω κι έτσι στόλισα την πρώτη γιορτινή πιατέλα μου για φέτος!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
125 gr βούτυρο καλής ποιότητας
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές ζάχαρη
60-80 gr αμύγδαλα καβουρδισμένα και τριμμένα σαν ψίχουλα στο multi
15 ml (1 κουταλιά) κονιάκ
1/3 κουταλάκι μπέικιν
1/3 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
200gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση σοκολάτας:
150gr σοκολάτα (55% κακάο)
45ml (3 κουταλιές σούπας) γάλα
25gr βούτυρο
Προαιρετικά, αλλά συνιστάται 1 κουταλιά κονιάκ ή άλλο ποτό
Εναλλακτικές γεμίσεις: βανίλια ή μαστίχα υποβρύχιο, ή καραμέλα γάλακτος σπιτική ή του εμπορίου.
Για το στόλισμα: αμύγδαλα, φουντούκια, κράνμπερις, ρόδια, ακόμη και κόκκους ροζ πιπεριού!
Επί το έργον:
Κάνουμε τη ζύμη για τα ταρτάκια όπως ακριβώς τη ζύμη των κουραμπιέδων.
Δεν την χτυπάμε όμως τόση πολλή ώρα γιατί δεν θέλουμε να γίνει τόσο αφράτη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε μικρά μικρά φυλλαράκια με πάχος ½ cm και κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ δισκάκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Για τα μικρά ταρτάκια, ανοίγουμε μια από τις χάρτινες θηκούλες που θα τα βάλουμε και βρίσκουμε κουπ πατα στο αντίστοιχο μέγεθος.
Παίρνουμε ένα ένα δισκάκι και το στρώνουμε στη θηκούλα. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (μεσαία σχάρα, προθερμασμένος φούρνος) για 20 λεπτά περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοκολάτας: Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, το γάλα και το βούτυρο. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αν είναι αρκετά ζεστό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι πριν λιώσει όλη η σοκολάτα. Θα λιώσει με τη θερμότητα των υπόλοιπων συστατικών. Προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα ταρτάκια. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει!
Παρατηρήσεις:
- Σε μερικά από τα υλικά έβαλα το 1/3 της δόσης (κονιάκ, μπέικιν, κλπ). Επίσης τα αμύγδαλα τα έτριψα περισσότερο από όσο τα τρίβω στους κουραμπιέδες για να μην εμποδίζουν το άνοιγμα της ζύμης σε φυλλαράκια.
- Η σοκολάτα μπορεί να είναι μισή πικρή, μισή κουβερτούρα γάλακτος για όσους θέλουν πιο γλυκές γεύσεις.
- Το ροζ πιπέρι ταίριαξε τέλεια! Και στη γεύση και στην εμφάνιση!
- Τα μικρά ταρτάκια δεν τα βγάζουμε από τη θήκη τους, αλλά τα μεγάλα είναι πιο όμορφα σκέτα:
- Εκείνα με τη βανίλια (παρόλο που προέκυψαν στην τύχη) είναι αναπάντεχα νόστιμα (ταίριαξαν πολύ οι γεύσεις) και αναμενόμενα όμορφα!
- Καραμέλα έιχα ελάχιστη και το ταρτάκι ήταν “της δοκιμής” και δεν βγήκε φωτογραφία, αλλά πάντα σε ό,τι κάνω με καραμέλα βάζω μια τσιμπιά ανθό αλατιού. Κι αυτό ήταν εξαιρετικό!
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Μη ξεχάσετε να σχολιάσετε στην προηγούμενη ανάρτηση για το διαγωνισμό μας! Έτσι για το καλό (δεν είναι τίποτα μεγάλο), αλλά μια επίσκεψη σε «εργοστάσιο καραμέλας» και μάλιστα με κερδισμένα εισιτήρια, είναι ό,τι πρέπει για να γλυκάνει την απαντοχή της εορταστικής περιόδου!