Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Άνοιγμα με το χέρι, χωρίς πλάστες και πλαστήρια!

Μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές του blog είναι η συνταγή της εύκολης τυρόπιτας. Το κατανοώ. Δεν έχουμε πάντα το χρόνο για σύνθετες ζύμες και φύλλα,  για πλάστες και πλαστήρια. Αφήστε που οι πιο νέες νοικοκυρές έχουν σίγουρα πιο πολλές δουλειές από μας τις μεγαλύτερες, και λιγότερο χρόνο και πείρα για άνοιγμα φύλλου. 

 

Για να το ξεκαθαρίσω, πιο πολλές δουλειές έχουν οι μικρομάνες, όχι πιο πολλά άγχη… «Μικρά παιδάκια, μικρά βασανάκια»  λέμε εδώ στην Κρήτη και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μας αντιλαμβανόμαστε το νόημα της φράσης. Έλεγε κι η προγιαγιά μου: όσο παιδί μου τα σκεπάζεις με μια παλέτσα τα κοπέλια σου είναι εύκολα τα πράματα. Δηλαδή όσο είναι τόσο μικρά που τα σκεπάζεις όλα με ένα σκέπασμα είναι εύκολα τα πράγματα.

 

Έτσι οι μανάδες μικρών παιδιών και κυρίως οι εργαζόμενες  θέλουν εύκολες λύσεις για ένα από τα κύρια βασανάκια τους, που είναι το φαγητό τους. Δικαιολογείται λοιπόν η αγάπη σ’ αυτή την εύκολη τυρόπιτα που έχει λίγη παραπάνω φασαρία από το απλό ψωμοτύρι αλλά είναι πιο ευπρόσδεκτη από όλη την οικογένεια.

Για όσους νηστεύουν, αλλά και για όσους δεν νηστεύουν η σημερινή ζύμη είναι το ίδιο εύκολη, απλώνεται πάλι με το χέρι και είναι ιδανική για βιαστικές και πολυάσχολες μαμάδες. Ελάχιστα διαφέρει από την αυθεντική αν προσέξουμε λίγο το ψήσιμό της. Το ελαιόλαδο την κάνει τριφτή και νόστιμη, και σίγουρα πιο υγιεινή από βουτυράτες ζύμες.

Η κανονική κουρού ζύμη έχει γιαούρτι και σε αρκετές εκδοχές και αυγό, αλλά η εναλλακτική συνταγή που έχω στο τετράδιό μου,  περιέχει πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Ναι, πορτοκαλάδα, ακόμη και για αλμυρές εφαρμογές. Η γλυκύτητα της πορτοκαλάδας δεν είναι καθόλου αισθητή ενώ δίνει ωραία υφή στη ζύμη. Η πηγή της συνταγής αγνοείται σε βάθος χρόνου, και είναι πολυδοκιμασμένη.

Εδώ και χρόνια το βούτυρο ή η μαργαρίνη έχει αντικατασταθεί στη συνταγή μου από ελαιόλαδο και τις τελευταίες 1-2 φορές αντικατέστησα και την πορτοκαλάδα με χυμό πορτοκαλιού. Έτσι κι αλλιώς και πιο οικονομικά είναι αυτή την εποχή τα πορτοκάλια και πιο υγιεινά. Ας κρατήσουμε την πορτοκαλάδα για το καλοκαίρι, που δεν θα βρίσκουμε φρέσκο χυμό εύκολα.

Υλικά:

200ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό

200ml ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας (30ml) ρακή ή άλλο λευκό ποτό

¾  κουταλάκι αλάτι

430-450 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Επί το έργον:

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και το αλάτι σε ένα μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ενσωματωθεί, αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα 15λεπτο και χρησιμοποιούμε τη ζύμη για πίτες φούρνου ή πιτάκια.

Για μια μέτρια πίτα, στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου χαρτί ψησίματος. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.

Απλώνουμε με το χέρι το μεγαλύτερο κομμάτι πάνω στο χαρτί. Πάνω σε ένα άλλο κομμάτι  χαρτί ή σε ένα φύλλο σιλικόνης ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι πάλι με το χέρι.

Αφού απλώσουμε τη γέμιση της επιλογής μας πάνω στο πρώτο κομμάτι, παίρνουμε με το χαρτί το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε μ’ αυτό τη γέμιση. Κλείνουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνου για 45 λεπτά και μετά ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς τη θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει όσο μας αρέσει.

Παρατηρήσεις:

1)Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη για μικρά πιτάκια βάζουμε ολόκληρο το πακέτο του αλευριού που φουσκώνει μόνο του (500gr) για να γίνει λίγο πιο σφικτή η ζύμη και να είναι πιο σταθερά τα φυλλαράκια.

2) Το ψήσιμο της πίτας αρχικά σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, κάνει πιο μπισκοτένιο το φύλλο.

3)Αν η γέμιση έχει υγρασία, βάζουμε 1-2 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι ή ρύζι για να μη μας χαλάσει το φύλλο.

4)Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ανοικτές πίτες.

5)Η φλυτζάνα που φαίνεται στις φωτογραφίες  είναι η κλασική φλυτζάνα του τσαγιού είναι η αρχική μονάδα μέτρησης των υλικών. Είναι 200ml.  

6)Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γλυκιά γέμιση. Αν θέλετε προσθέστε 2-3 κουταλιές ζάχαρη και ξύσμα από κάποιο εσπεριδοειδές.

Καλό σας βράδυ! 

Print Friendly, PDF & Email