Ρολά μελιτζάνας και κολοκυθιού με τυρί, σε σάλτσα ντομάτας

Κλασικός καλοκαιρινός συνδυασμός! 

Όπου αγαπούν τις μελιτζάνες τις συνδυάζουν με τυρί.  Δεν λέω όνομα τυριού! Μάλλον με όποιο τυρί έχει ο καθένας. Δεν θα μιλήσω βέβαια για τον παγκόσμια γνωστό συνδυασμό μελιτζάνα-παρμεζάνα  των Ιταλών, στους δικούς μας θα εστιάσω.  

Φέτα, μυζήθρες, γραβιέρες, μαλακά και κρεμώδη τυριά, όλα -μα όλα- συνδυάζονται με μελιτζάνες ανά την Ελλάδα και όχι μόνο! Μεσογειακός συνδυασμός, από τους πιο επιτυχημένους!

Και δεν είναι μόνο ότι τα ανακατεύουμε στο ίδιο τσικάλι (από τα πιο αγαπημένα πιάτα του καλοκαιριού στο σπίτι μας το μεσσαρίτικο με τις μελιτζάνες και την ξινομυζήθρα ή με φέτα). Ποιος δεν βάζει δίπλα στο ιμάμ του ένα γερό κομμάτι  φέτα; 

 

Το σημερινά ρολάκια είναι επίσης υπέροχα! Μπορούμε μάλιστα να τα φτιάξουμε με μελιτζάνες και κολοκύθια ή ανάμεικτα. Τα τυριά  που συνηθίζω είναι να είναι φέτα ή γραβιέρα  ή  κεφαλογραβιέρα κρητική με άλλο γευστικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε τυρί  μας αρέσει και να καταλήξουμε σε δικούς μας συνδυασμούς.

 

Το ίδιο νόστιμα γίνονται και τα ρολάκια με κολοκύθι. Σε μερικούς μάλιστα μπορώ να πω πως αρέσουν καλύτερα τα κολοκυθένια. Για αυτό εγώ τα συνηθίζω ανάμεικτα, για να καλύψω όλα τα γούστα!

 

Εμείς έχουμε καταλήξει πως με τις μελιτζάνες ταιριάζουν όλα τα δικά μας τυριά (ακόμη και ξινομυζήθρα σε κουταλιές έχω βάλει, με λίγο παραπάνω κόπο στο τύλιγμα όμως) ενώ με τα κολοκυθάκια μας αρέσει καλύτερα μια σκληρή φέτα.

 

Σηκώνει πολλούς πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς η συνταγή. Άλλωστε ακόμη και στο ίδιο ταψί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2-3 τυριά για ποικιλία!

Υλικά:

 3 μελιτζάνες

2 μεγάλα κολοκύθια

(ή 5 συνολικά λαχανικά ίδιου είδους)

1/3 της κούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το άλειμμα των λαχανικών

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

½ kg ντομάτες ώριμες

2-3 σκελίδες σκόρδο

4-5 κλωνιά μαϊντανό

20-25 ραβδάκια τυριού της επιλογής μας (περίπου 10gr το καθένα, δηλαδή 250gr συνολικά)

2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί

Αλάτι και πιπέρι

Επί το έργον:

Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε ισόπαχες φέτες με πάχος περίπου 1cm.

Αλατίζουμε και απλώνουμε σε ταψί. Περνάμε με ένα πινελάκι ελαιόλαδο τις φέτες  και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να χρυσίσουν και να μαλακώσουν. Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά να χρυσίσουν επίσης. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα λαχανικά μας (οι ποσότητες που προαναφέρουν γεμίζουν 2 φορές το ταψί του φούρνου). 

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τριμμένη την ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε να απορροφηθούν πολλά από τα υγρά.  Κόβουμε σε ραβδάκια το τυρί και τυλίγουμε με τις φέτες των λαχανικών. Αραδιάζουμε τα ρολάκια σε πυρίμαχο σκεύος με τρόπο που να μη ξετυλίγονται.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς  (σε σχάρα λίγο πιο πάνω από την κάτω μεριά του φούρνου) μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνουν με τη σάλτσα τους (δεν θέλουν περισσότερο από 30 λεπτά αν η σάλτσα είναι δεμένη). Λίγο πριν βγάλουμε το ταψάκι από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Σερβίρουμε ζεστά (αλλά όχι μόλις βγουν από το φούρνο), ή σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούμε να τα απολαύσουμε ως κύριο πιάτο αλλά και ως ορεκτικό.

Παρατηρήσεις:

  • Αντί μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε βασιλικό. Ταιριάζει τέλεια σ’ αυτό το πιάτο.
  • Τα κολοκυθάκια τυλίγονται λίγο πιο δύσκολα από τις μελιτζάνες γι αυτό δεν χρειάζεται να είναι τεράστια.
  • Μπορούμε να τηγανίσουμε τα λαχανικά αντί να τα ψήσουμε στο φούρνο. Έτσι τα φτιάχναμε παλιότερα αυτό το φαγητό, θα γίνει όμως πιο βαρύ.
  • Αν φτιάξουμε μόνο κολοκύθια, μπορούμε να βάλουμε δυόσμο στη σάλτσα, φρέσκο ή αποξηραμένο. 
  • Καλό είναι να ψήνουμε στο γκριλ χωριστά τις μελιτζάνες και χωριστά τα κολοκύθια γιατί μπορεί να θέλουν διαφορετικούς χρόνους για να χρυσίσουν και να μαλακώσουν.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Print Friendly, PDF & Email