Μελιτζάνες με ξινομυζήθρα (ή φέτα)

Μεσσαρίτικο!

 
 

Το φαγητό αυτό το λέμε μεσσαρίτικο. Προφανώς είναι σπεσιαλιτέ που συνηθιζόταν στα χωριά της Μεσσαράς πριν διαδοθεί στα υπόλοιπα χωριά μας. Βλέπετε ο μουσακάς ήταν πιάτο κυρίως της αστικής κουζίνας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Στην ύπαιθρο οι νοικοκυρές έφτιαχναν πιο απλά πιάτα.Αν και ο συνδυασμός των υλικών είναι πολύ συνηθισμένος, η προσθήκη του τυριού μέσα στη σάλτσα, του δίνει μια γευστική διαφορά που του αλλάζει τελικά και το όνομα!

 
 

Με τις τελευταίες υπαίθριες μελιτζάνες της εποχής , ένα πιάτο απλό και νόστιμο για το καθημερινό
μας τραπέζι. Απόλυτα λιτή γεύση αφού στην ουσία περιέχει 5-6  απλά υλικά : μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και   ξινομυζήθρα ή φέτα. Αυτή είναι τουλάχιστον η αρχική του εκδοχή, στην οποία όμως οι μελιτζάνες και οι πατάτες τηγανίζονταν σε ελαιόλαδο.

 
 

Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε τη σάλτσα μας με μυρωδικά ή να την εμπλουτίσουμε με περισσότερα
υλικά ( πιπεριές, μανιτάρια ίσως κάποιο αλλαντικό) αλλά δεν θα είναι πια το ίδιο φαγητό. Εγώ το προτιμώ στην αρχική του απλότητα και το μόνο που προσθέτω στη σάλτσα μου είναι λίγο σκόρδο και 2-3 φύλλα βασιλικού.Επίσης, αντί να τηγανίσω τις μελιτζάνες τις ψήνω στο grill όπως
όταν είναι να τις καταψύξω.

 

Τις πατάτες, άλλοτε τις ψήνω άλλοτε –όπως σήμερα- τις τηγανίζω.

 

Υλικά:

4-5 μέτριες μελιτζάνες
2-3 μέτριες πατάτες
1 βαθύ πιάτο γεμάτο τριμμένη ντομάτα
Μισή κούπα ελαιόλαδο για τη σάλτσα(και λίγο ακόμη για να
ψήσουμε μελιτζάνες-πατάτες )
250 γραμμάρια ξινομυζήθρα (ή φέτα)
Ένα μικρό κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο και ένα κλαδάκι βασιλικό
 

Επί το έργον:

 
 
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε
φέτες πάχους περίπου 1 cm.
Τις βάζουμε σε νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλιά αλάτι να
ξεπικρίσουν για κανένα μισάωρο.
 
 
Τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας πάνω στη σχάρα του φούρνου και τις αλείφουμε με
ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στο grill . Όταν πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά τις γυρίζουμε και από
την άλλη.
 
 
Ωστόσο καθαρίζουμε και τηγανίζουμε και τις πατάτες, κομμένες σε
στρογγυλές φέτες.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
και το μαραίνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσει η
σάλτσα μας 15 με 20 λεπτά.

 
 

Την αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το τυρί
και το αλατοπίπερο. Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού, ανάλογα με το πόσο
αλμυρό είναι το τυρί. Ανακατεύουμε να μαλακώσει αλλά όχι να λιώσει το τυρί μας.

 
 
 
Σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε σε στρώση τις πατάτες, λίγη
σάλτσα , μελιτζάνες , σάλτσα κλπ, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Περιχύνουμε
με την υπόλοιπη σάλτσα και βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο, στους 200 βαθμούς
,  για 30 περίπου λεπτά, στη μεσαία σχάρα.  Αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα τουλάχιστον
και σερβίρουμε.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1) Τηγανίζω τις πατάτες γιατί κερδίζω χρόνο
αφού το τηγάνισμα γίνεται ταυτόχρονα με το ψήσιμο της μελιτζάνας.
2) Κανονίζω το μέγεθος του ταψιού μου ώστε να κάνω
μια στρώση (την πρώτη) με πατάτες και δύο  με μελιτζάνες.
3) Βάζω το σκόρδο ακαθάριστο ή έστω ολόκληρο. Το πλένω πολύ καλά
και το τρυπώ σε 2-3 σημεία με το μαχαίρι. Έτσι παίρνει πολύ ελαφριά μυρωδιά η
σάλτσα μου.Αφαιρώ και το σκόρδο και το βασιλικό από τη σάλτσα πριν την απλώσω στις μελιτζάνες
4)Η συνταγή είναι ευέλικτη και στις ποσότητες των υλικών. Αυτές που αναφέρω παραπάνω είναι ενδεικτικές. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις πατάτες  ή τις μελιτζάνες και φυσικά το τυρί.
 

Print Friendly