Τσιγαριστά βλίτα με κολοκύθια

Και χοχλιούς βέβαια  αν μας αρέσουν!

DSC_0912

Ίσως ένα από τα πιο ωραία φαγητά της κρητικής κουζίνας από τώρα και μετά.  Οι χοχλιοί είναι γυρευτοί, έτοιμοι για κατανάλωση , καλοθρεμμένοι και νόστιμοι.   Τους βρίσκουμε σε «κολληταρές», δηλαδή κολλημένους μεταξύ τους, κάτω από μεγάλες πέτρες, σε τράφους, κάτω από αστιβίδες σε χωράφια και αγριάδες. Είναι σε καλοκαιρινή νάρκη και ξυπνάνε με τις πρώτες βροχές.

DSC_0905

Vegan προϊόντα από την Οικογένεια Κυριακάκη «Τα Μερακλίδικα». Δοκιμάστε τα!

Οι καλοκαιρινοί γυρευτοί χοχλιοί όπως έχω ξαναγράψει είναι πιο νόστιμοι από τους ανοιξιάτικους. Εμείς, αν έχουν ξεμείνει κάποιοι από την Άνοιξη, τους πετάμε στο λιόφυτο για να τους ξαναμαζέψουμε του χρόνου. Έχουν αδυνατίσει κι έχουν χάσει τη νοστιμιά τους τέτοια εποχή!

DSC_0873

 

Τα κολοκύθια και τα βλίτα βέβαια είναι στην εποχή τους. Οι ντομάτες για την ώρα είναι πρώιμες, μα κάθε μέρα κοκκινίζουν και λίγο περισσότερο, λίγες παραπάνω.  Αν όχι σκορδόφυλλα, σκόρδα μπορούμε να βρούμε όλοι μας. Ε, αν είμαστε κι από τους τυχερούς με δικό τους μπαξέ θα βρούμε 2-3 κολοκυθοκορφάδες να τις βάλουμε στο τσικάλι μας.

DSC_1011

Βρέθηκε και μια μελιτζάνα…

Το φαγητό είναι εξαιρετικό μέσα στην απλότητά του. Με την προσθήκη χοχλιών γίνεται και πλήρες γεύμα λόγω της πρώτης ποιότητας πρωτεΐνης τους, αλλά και χωρίς αυτούς για όσους δεν τους συνηθίζουν είναι θαυμάσιο.

DSC_1014

 

Η ντομάτα σ’ αυτό το φαγητό –και σε πολλά άλλα στο πατρικό μου σπίτι, κατ’ απαίτηση του πατέρα μου – είναι καλύτερα να είναι ψιλοκομμένη στο χέρι. Ο συχωρεμένος δεν την ήθελε σχεδόν ποτέ τριμμένη και μας πείραζε ότι δεν ξέρουμε να φάμε όταν παιδιά την βγάζαμε στην άκρη του πιάτου.

DSC_0916

Εδώ που τα λέμε στα περισσότερα καλοκαιρινά πιάτα είναι καλύτερη ψιλοκομμένη παρά αλεσμένη. Είναι τόσο νόστιμα τα κομματάκια της να τα βρίσκεις στο πιάτο. Μερικά πράγματα βέβαια τα καταλαβαίνεις μεγαλώνοντας (και στο φαγητό…). Αν υπάρχουν «παράξενοι», ας την ψιλοκόψουμε αφού την ξεφλουδίσουμε ή έστω ας την τρίψουμε, ας  μη την αλέσουμε…

DSC_0906

Τα τελευταία χρόνια που τα μικρά ντοματάκια  (τα βελανίδια ή τα cherries ) έχουν μπει για καλά στην κουζίνα μας  πετάω μια χούφτα μέσα στην κατσαρόλα μου αν μου βρίσκονται όταν μαγειρεύω αυτό το φαγητό. Επίσης –παλιά αλλά όχι απαραίτητη προσθήκη- 1-2 αμπελοβλάσταρα δίνουν άλλη γεύση στο πιάτο αυτό.

DSC_0995

Δοκιμάστε το οπωσδήποτε με ή χωρίς χοχλιούς και απολαύστε απόλυτα καλοκαιρινές γεύσεις και μυρωδιές!

Υλικά:

½ κιλό βλίτα (ζυγισμένα καθαρισμένα)

5-6 μέτρια ή περισσότερα μικρά κολοκύθια

2 μέτρια κρεμμύδια (κατά προτίμηση νέας εσοδείας)

3-4 σκελίδες σκόρδο

½ -3/4  κούπας ελαιόλαδο

2 μέτριες ντομάτες (περίπου 400gr ήταν οι δικές μου)

Αλάτι

Προαιρετικά:

Πάνω-κάτω 30-40 χοχλιοί

Μερικές κολοκυθοκορφάδες η/και ανθοί

Μερικά αμπελοβλάσταρα

Λίγα μικρά ντοματάκια ολόκληρα

Επί το έργον:

Φωτογραφίες με αστέρι4

Καθαρίζουμε και ετοιμάζουμε τους χοχλιούς (αν βάλουμε) : Αφού τους καθαρίσουμε από τις μεμβράνες τους πλένουμε και τους βάζουμε σε νερό που βράζει με ένα κουταλάκι αλάτι. Αφού βράσουν πέντε λεπτά τους αποσύρουμε από το μάτι και τους πλένουμε πολύ καλά.

χοχλιοί βλιτα1

 Τσιγαρίζουμε λίγο το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια αφού τα ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε τους χοχλιούς και τους φέρνουμε 2-3 βόλτες μέσα στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν. Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο προσέχοντας να πάρουμε όσο λιγότερο κρεμμύδι γίνεται.

χοχλιοί βλιτα2

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα σκορδάκια , τα  κολοκύθια χαραγμένα στα τέσσερα αλλά ολόκληρα, και ελάχιστο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα και προσθέτουμε τα βλίτα  καθαρισμένα και καλοπλυμένα.

χοχλιοί βλιτα4

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να χαμηλώσουν τα βλίτα και προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη στο χέρι και τα ντοματάκια (αν βάλουμε) ολόκληρα.

χοχλιοί βλιτα5

Αλατίζουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Σε 20 λεπτά περίπου προσθέτουμε τους τσιγαρισμένους χοχλιούς και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρεύεται για 15 περίπου λεπτά ακόμη, μέχρι να μελώσει η σάλτα και να μείνει με ελάχιστα υγρά.

DSC_0895

Εν ανάγκη τα τελευταία  λεπτά το μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμο ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

DSC_0912

Παρατηρήσεις:

1)Αν δεν βάλουμε χοχλιούς ξεκινούμε προσθέτουμε τα βλίτα μόλις τσιγαριστεί το κρεμμύδι και προχωρούμε όπως παραπάνω.

2)Αν προσθέσουμε τα προαιρετικά χορταρικά καλό είναι το ελαιόλαδο να είναι ¾ της κούπας. Εξάλλου οι ποσότητες είναι ενδεικτικές στα λαχανικά.

3)Πατάτες ή/και μελιτζάνες προστίθενται αν μας βρίσκονται αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, να «χάνονται» μέσα στα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει να υπερισχύουν τα βλίτα και τα κολοκύθια. Σε μια από τις εκδοχές που φαίνονται παραπάνω (ήδη το φαγητό έχει μαγειρευτεί 3 φορές φέτος) είχα μια όλη κι όλη μελιτζάνα μακρόστενη και την πρόσθεσα.

4)Μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό με λιγότερο ελαιόλαδο και να προσθέσουμε ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα. Το κάνω πολύ συχνά σε περιόδους διαίτης και είναι επίσης πολύ νόστιμο το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά παραπάνω λάδι προσθέτουν όσοι δεν κάνουν δίαιτα!

5)Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο λεμόνι ή ξύδι. 

Καλημέρα! Καλές διακοπές στα παιδιά μας! 

Τσιγαριστά βλίτα με κολοκυθάκια
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. ½ κιλό βλίτα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
  2. 5-6 μέτρια ή περισσότερα μικρά κολοκύθια
  3. 2 μέτρια κρεμμύδια (κατά προτίμηση νέας εσοδείας)
  4. 3-4 σκελίδες σκόρδο
  5. ½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο
  6. 2 μέτριες ντομάτες (περίπου 400gr ήταν οι δικές μου)
  7. Αλάτι
Προαιρετικά
  1. Πάνω-κάτω 30 χοχλιοί
  2. Μερικές κολοκυθοκορφάδες η/και ανθοί
  3. Μερικά αμπελοβλάσταρα
  4. Λίγα μικρά ντοματάκια ολόκληρα
Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε και ετοιμάζουμε τους χοχλιούς (αν βάλουμε) όπως περιγράφεται στη συνταγή. Τσιγαρίζουμε λίγο το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια αφού τα ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε τους χοχλιούς και τους φέρνουμε 2-3 βόλτες μέσα στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο προσέχοντας να πάρουμε όσο λιγότερο κρεμμύδι γίνεται. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα σκορδάκια , τα κολοκύθια χαραγμένα στα τέσσερα αλλά ολόκληρα, και ελάχιστο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα και προσθέτουμε τα βλίτα καθαρισμένα και καλοπλυμένα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να χαμηλώσουν τα βλίτα και προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη στο χέρι και τα ντοματάκια (αν βάλουμε) ολόκληρα. Αλατίζουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Σε 20 λεπτά περίπου προσθέτουμε τους τσιγαρισμένους χοχλιούς και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρεύεται για 15 περίπου λεπτά ακόμη, μέχρι να μελώσει η σάλτα και να μείνει με ελάχιστα υγρά. Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμο ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημειώσεις
  1. 1)Αν δεν βάλουμε χοχλιούς ξεκινούμε προσθέτουμε τα βλίτα μόλις τσιγαριστεί το κρεμμύδι και προχωρούμε όπως παραπάνω.
  2. 2)Αν προσθέσουμε τα προαιρετικά χορταρικά καλό είναι το ελαιόλαδο να είναι ¾ της κούπας. Εξάλλου οι ποσότητες είναι ενδεικτικές στα λαχανικά.
  3. 3)Πατάτες ή/και μελιτζάνες προστίθενται αν μας βρίσκονται αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, να «χάνονται» μέσα στα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει να υπερισχύουν τα βλίτα και τα κολοκύθια. Σε μια από τις εκδοχές που φαίνονται παραπάνω (ήδη το φαγητό έχει μαγειρευτεί 3 φορές φέτος) είχα μια όλη κι όλη μελιτζάνα μακρόστενη και την πρόσθεσα.
  4. 4)Μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό με λιγότερο ελαιόλαδο και να προσθέσουμε ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα. Το κάνω πολύ συχνά σε περιόδους διαίτης και είναι επίσης πολύ νόστιμο το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά παραπάνω λάδι προσθέτουν όσοι δεν κάνουν δίαιτα!
  5. 5)Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο λεμόνι ή ξύδι.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email