Πράσινη σαλάτα με φράουλες και πετιμέζι (video)

Ή πώς μια σαλάτα μπορεί να γίνει λαχταριστή!

Μετά τη χθεσινή τούρτα-φράουλα, σήμερα η πρότασή  μας είναι φραουλένια μεν, αλμυρή δε! Μια σαλάτα με φράουλες! Πολλές «φραουλοσυνταγές» τελευταία στο site, αλλά απ’ όσο βλέπω καλοδεχούμενες όλες από τους επισκέπτες! Είναι η εποχή τους, ομορφαίνουν αλμυρά και γλυκά πιάτα και «έχουν  παντού μόνο φίλους» που έλεγε ένα  παλιό σλόγκαν.  Ο συνδυασμός τους με πράσινα σαλατικά είναι πολύ επιτυχημένος και έχει καθιερωθεί σε πολλές σαλάτες τα τελευταία χρόνια.  Οι σαλάτες  γίνονται λαχταριστές σε εμφάνιση με την προσθήκη του υπέροχου ανοιξιάτικου φρούτου και είναι ελκυστικές  ακόμη και για παιδάκια που είναι δύσκολα.

Κατά καιρούς έχω κάνει πολλούς συνδυασμούς με πράσινα και φράουλες. Έχω καταλήξει ότι σχεδόν όλοι έχουν τη χάρη τους (ποτέ δεν έμεινε τέτοια σαλάτα) αλλά τους ταιριάζουν λίγο παραπάνω  κάποιες πιπεράτες  γεύσεις όπως της ρόκας.  Έτσι επέλεξα η συνταγή μου σήμερα εκτός από το κλασικό μαρουλάκι να περιέχει και ρόκα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν δεν έχουμε δεν θα είναι νόστιμη η σαλάτα μας. 

Δηλαδή εδώ που τα λέμε,  σκέτο μαρουλάκι με κρεμμυδάκι άνηθο και φράουλες και το ωραίο νρέσινγκ με πετιμέζι του σερβιρίσματος, είναι μια σαλάτα με χρώμα και με γεύση που θα γίνει ανάρπαστη.  Η δική μου ήταν λίγο πιο γιορταστική, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κι άλλες πρασινάδες!

Για τη συγκεκριμένη τα υλικά μας δίνονται παρακάτω αλλά οι ποσότητες είναι ενδεικτικές.  Όλα μαζί γεμίζουν μια μεγάλη σαλατιέρα ή δύο μικρότερες. Έχουμε και λέμε λοιπόν!

Υλικά:

Για τη σαλάτα:

5-6 φύλλα μαρούλι

1 μικρό ματσάκι ρόκα

½ μεγάλο φινόκιο

1-2  αγκινάρες

1-2 πράσινα κρεμμυδάκια

3-4 φράουλες

Λίγο αλάτι

Για το ντρέσινγκ και το γαρνίρισμα:

60 ml ελαιόλαδο

20- 30 ml ξύδι

15 ml χυμό λεμονιού

20-30 ml πετιμέζι (δείτε και παρατηρήσεις)

1 κουταλιά της σούπας  ροζ πιπέρι σε κόκκους

Λίγο αλάτι

1-2 φράουλες ακόμη

Επί το έργον:

Πλένουμε πολύ καλά όλα τα πράσινα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και το φινόκιο από την εξωτερικό περίβλημα που μπορεί να είναι σκληρό και συνεχίζουμε όπως στο βίντεο!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να στρώσουμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα σπασμένο ντάγκο ή άλλα παξιμάδια της επιλογής μας. Ταιριάζει απίθανα!
  • Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε φλούδες γραβιέρας ή άλλου τυριού της επιλογής μας.
  • Κόβουμε τις αγκινάρες και το φινόκιο σε όσο πιο λεπτές φετούλες μπορούμε για να τις «πιάσει» πιο καλά το dressing.
  • Παρόλο που πολλοί λένε να κόβονται με το χέρι οι πράσινες σαλάτες επειδή τα λαχανικά οξειδώνονται, ένα κεραμικό μαχαίρι είναι κατάλληλο γι αυτή τη δουλειά. Οι πράσινες σαλάτες δεν πρέπει να μένουν πολύ ώρα κομμένες γιατί αναπτύσσεται ακόμη και σαλμονέλα στα κομμένα λαχανικά οπότε για να πιάσει τα σαλατικά μας το dressing τα προτιμούμε λεπτοκομμένα.
  • Αντί πετιμέζι και κοινό ξύδι, μπορούμε να βάλουμε βαλσάμικο.

Καλά να περνάτε!

 

Print Friendly, PDF & Email