Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

Ναι, ναι του φτωχού! Γιατί γίνεται με μικρές γαρίδες που για
την ώρα είναι πολύ οικονομικές. Θέλουν λίγη υπομονή να τις καθαρίσουμε αλλά το
αποτέλεσμα είναι μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα που δεν υστερεί σε τίποτα από
εκείνη με τις μεγάλες ακριβές γαρίδες που για να είμαι ειλικρινής εγώ τις
προτιμώ σαχανάκι.
(Αν τις χρησιμοποιήσω σε μακαρονάδα την φτιάχνω κάπως διαφορετικά από τούτη εδώ που την ονομάζω «του φτωχού»).
 
 
Μόνο 4 ευρώ  το κιλό τις είχε ο ψαράς μου τις γαρίδες και με δεδομένο
ότι είμαστε πλέον λίγοι και λιγόφαγοι σ’ αυτό το σπίτι χρειάστηκε μόνο μισό
κιλό για τρία κανονικά πιάτα.  Αν θέλουμε
τεράστιες μερίδες τότε θα φτάσουν για 2 τεράστια πιάτα. Λογαριάστε το κόστος
κάθε πιάτου…
Αυτές λοιπόν οι μικρούλες γαρίδες θέλουν ελάχιστο βράσιμο (ούτως ή
άλλως όλες οι γαρίδες  θέλουν λίγο βράσιμο για να μη γίνουν «λαστιχάκια») οπότε όλο το ζόρι τους
είναι το καθάρισμα. 
 
Για να περιορίσω το
χρόνο βρασμού, τις επεξεργάζομαι ως εξής: Βάζω νερό με λίγο ξύδι να κοχλάσει  και αφού τις πλύνω καλά τις  ρίχνω να πάρουν μια βράση ίσα ίσα. Αδειάζω το
πρώτο νερό στο νεροχύτη και τις ξαναβάζω σε κρύο νερό αυτή τη φορά , ίσα που να
τις σκεπάζει. Όταν πάρουν βράση τραβάω την κατσαρόλα, σουρώνω το νερό σε μπολ (δεν το πετάω αυτή τη φορά) και αφού κρυώσουν λίγο οι  γαρίδες τις καθαρίζω .  Μετά τις χρησιμοποιώ για μακαρονάδα ή
γαριδοπίλαφο
Γαριδομακαρονάδα λοιπόν μεσ’ το Χειμώνα! Μπορεί το πιάτο να θυμίζει καλοκαίρι και ακροθαλασσιά αλλά είναι ό,τι πρέπει και στη χειμωνιάτικη νηστεία των Χριστουγέννων!
 
Υλικά: (για 2 μεγάλες ή 3 μέτριες μερίδες)
 
2 κούπες περίπου καθαρισμένες μικρές  γαρίδες
1 ξερό κρεμμύδι
1/3 κούπας ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
2  κανονικές ντομάτες  τριμμένες (περίπου 450 ml ήταν στο multi ο
πολτός)
    ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ κούπας ούζο ή 1/3 κούπας λευκό κρασί
Λίγο αλάτι  και πιπέρι
300 γραμμάρια μακαρόνια λεπτά
 
Ανάλογο νερό (και το ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες)
Αλάτι  
2 κουταλιές
ελαιόλαδο
 
Επί το έργον:
 
 
Αφού ετοιμάσουμε τις γαρίδες όπως περιγράφεται παραπάνω,
κόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με το ελαιόλαδο και το σκόρδο στην
κατσαρόλα μας. Σβήνουμε με το ποτό και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. 
 
 
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά της και προσθέτουμε το μαϊντανό
και το αλατοπίπερο. Βάζουμε και λίγο από το …γαριδόζουμο (2-3 κουταλιές) και
μόλις πάρει βράση προσθέτουμε και τις γαρίδες. 
 
 
Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά και
κατεβάζουμε από το μάτι τη σάλτσα μας.
 

 

Βράζουμε όπως συνήθως τα μακαρόνια στο ζωμό που έχουμε κρατήσει από τις γαρίδες αφού συμπληρώσουμε με κατάλληλη ποσότητα νερό  μέσα στο οποίο βάζουμε μια κουταλιά λάδι και λίγο αλάτι , να μείνουν al dente.
Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με την άλλη κουταλιά του λαδιού . 
 
 
Ρίχνουμε
στην κατσαρόλα τη μισή από τη σάλτα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Σερβίρουμε
τα μακαρόνια βάζοντας 2-3 κουταλιές από την υπόλοιπη σάλτσα σε κάθε πιάτο  και αν δεν νηστεύουμε λίγο τριμμένο τυρί.
 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Η σάλτσα μας μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένες γαρίδες.
Αν είναι ακαθάριστες τις επεξεργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αν είναι  καθαρισμένες απλώς τις ζεματάμε στο ξιδόνερο
και τις χρησιμοποιούμε.
 
2)Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε στη σάλτσα πιπεριές  κομμένες σε καρεδάκια ή ακόμη κι ελιές μαύρες και μανιτάρια. Εμείς τις προτιμούμε σκέτες,  και δεν προσθέτω άλλα λαχανικά ειδικά αν έχω αρκετές. Αλλιώς είναι μια καλή λύση για να αυγατίσουν και να βγάλουν περισσότερα πιάτα.
 
 
3) Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να βάλουμε 100 γραμμάρια φέτα
στη σάλτσα μαζί με τις γαρίδες .
 
 
Προσθέτει νοστιμιά στη σάλτσα που τρώγεται ακόμη και σκέτη!
 
4) Το ελαιόλαδο βοηθά να μη κολλήσουν τα μακαρόνια. Το βάζουμε στο νερό που βράζουν ή όταν τα σουρώσουμε, ή και στα δύο  Αυτές οι μακαρονάδες που ανακατεύονται με τη σάλτσα μένουν νόστιμες ακόμη κι αν ξαναζεσταθούν μ’ αυτό τον τρόπο!

 

 
 

Print Friendly, PDF & Email