Εύκολα ψωμάκια με αλεύρι ολικής άλεσης

Για κάθε χρήση!
 
 
Τα χουμε ξαναπεί… Όλα ναι (υ)φάδι της κοιλιάς και το ψωμί
στημόνι. Έτσι λέει η παλιά κρητική παροιμία και έτσι νοιώθουν οι περισσότεροι.
Πολλοί λένε πως δεν χορταίνουν χωρίς ψωμί. 
 
 
Τα σημερινά ψωμάκια  είναι εύκολα και γρήγορα (ειδικά τώρα το
καλοκαίρι που ο χρόνος ανεβάσματος της ζύμης 
περιορίζεται σημαντικά) και ψήνονται σε 20-25 λεπτά λόγω του μεγέθους
τους. Ταιριάζουν με αλμυρά ή γλυκά συνοδευτικά και είναι πολύ νόστιμα και την
επόμενη μέρα… Για περισσότερες μέρες δεν ξέρω γιατί δεν μένουν ποτέ! 
 
Γίνονται
περίπου 12 . Όλο κι όλο ένα ταψί του φούρνου. Επειδή η ποσότητα του ζυμαριού
είναι μικρή μπορεί να τη ζυμώσει κι ένα παιδάκι χωρίς κόπο. Μέχρι να το
σκεφτούμε λοιπόν το ζυμάρι έχει γίνει . Τα απολαμβάνουμε με τυριά,  με ελιές , με αλλαντικά με πικάντικα η απαλά
αλείμματα,  αλλά και με μαρμελάδες ή πραλίνες τύπου μερέντας.
 
 
Συνοδεύουν μια χαρά και το φαγητό των ξεχασιάρηδων της Κυριακής, που δεν
έχουν χρόνο για ζύμωμα κανονικού ψωμιού! Το αλεύρι ολικής τα κάνει πιο στιβαρά
από τα συνήθη σπογγώδη ψωμάκια του εμπορίου αλλά και πιο υγιεινά!
 
Υλικά:
 
1ο μείγμα:
30 γραμμάρια νωπή μαγιά 
(ή 1,5 φακελάκι ξηρή)
1/3 κούπας νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 
2ο μείγμα:
1 κούπα γάλα
¼ κούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κούπες σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης
1 κούπα και περίπου ¼ 
κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λευκό και μαύρο σουσάμι ή άλλους σπόρους προαιρετικά για την
επικάλυψη
 
Επί το έργον:
 
Βάζουμε τα υλικά του πρώτου μείγματος με μπολ και ανακατεύουμε
να διαλυθεί η μαγιά . Το σκεπάζουμε μέχρι να φουσκώσει. 
 
 
Αυτή την εποχή γίνεται
πολύ γρήγορα το φούσκωμα.
 
 
 
Σε λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι ολικής, τη ζάχαρη και
το αλάτι και αφού τα ανακατέψουμε κάνουμε μια λακουβίτσα στο μείγμα και
προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γάλα. 
 
 
Προσθέτουμε και το μείγμα της μαγιάς και
ανακατεύουμε καλά. Μετά προσθέτουμε την πρώτη κούπα από το αλεύρι για όλες τις
χρήσεις  και ζυμώνουμε. 
 
 
Προσθέτουμε λίγο
ακόμη μέχρι να έχουμε ένα κανονικό ζυμάρι. Αφήνουμε νε ξεκουραστεί για 10 λεπτά
(μέχρι να στρώσουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και να μαζέψουμε τα σκεύη μας
που λέει ο λόγος…) και πλάθουμε τα ψωμάκια μας σε μέγεθος μανταρινιού. Τα αραδιάζουμε σε ταψί με μια σχετική απόσταση ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν αρκετά.
 
 
Αφήνουμε
να φουσκώσουν . Περίπου σε μια ώρα είναι έτοιμα. 
 
 
 
Τα αλείφουμε με λίγο ζαχαρόνερο ή λίγο γάλα και τα πασπαλίζουμε με τα σουσάμια της επιλογής μας. 
 
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος-μεσαία σχάρα) για 20-25
λεπτά.
 
 
Ζεστά ή χλιαρά ή κρύα θα φύγουν στο άψε σβήσε!
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μια καλή
κουταλιά μέλι.
 
2)Επειδή η μαγιά σ’ αυτή τη συνταγή είναι  περισσότερη αναλογικά για την ποσότητα του αλευριού, δεν θα έπλαθα αυτή τη ζύμη σε ένα μόνο ψωμάκι. Θα είχε πολλή ψίχα και
θα ήταν πολύ έντονη η μυρωδιά της ενώ τώρα χάνεται.  Επίσης νομίζω ότι γίνονται καλύτερα με νωπή μαγιά.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα!
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email