Vegan/vegetarian

Ρεβανί με ινδοκάρυδο

Ρεβανί με ινδοκάρυδο

Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά! 

Όταν στην Κρήτη λέμε ντόπιο βούτυρο εννοούμε στακοβούτυρο. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της κρητικής συνταγής από τις άλλες για το συγκεκριμένο γλυκό. Εν τούτοις, ακόμη και στην Κρήτη, το φτιάχνουμε πια με άλλα βούτυρα καλής ποιότητας , συνήθως αιγοπρόβειου γάλακτος, δηλαδή τύπου Κερκύρας.

Ρεβανί με ινδοκάρυδο

Όταν το έφτιαχνε η μητέρα μου, πάλαι ποτέ, χωρίς μίξερ βέβαια, τη θυμάμαι να χτυπάει το βούτυρο με τους κρόκους σε μια άσπρη φαγιάντζα (που τώρα έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο), μέχρι που γίνονταν σχεδόν άσπρο. Έπρεπε να γίνει αυτό για να μην μυρίζει αυγουλίλα το γλυκό ,ούτε και βουτυρίλα.

Ρεβανί με ινδοκάρυδο

Τώρα αυτή τη δουλειά την αναλαμβάνουν τα μίξερ και είναι βέβαια παιγνιδάκι.
Το ραβανί ή ρεβανί είναι άλλο ένα παρασκεύασμα της ελληνικής κουζίνας με τούρκικο όνομα.

Η χρήση της καρύδας στη θέση του σιμιγδαλιού είναι μάλλον νεωτερισμός. Του δίνει όμως μια εξωτική χροιά που ταιριάζει τέλεια με το καλοκαίρι.Είναι αρκετά σιροπιασμένο χωρίς όμως να τρέχει το σιρόπι και να “λιγώνει”. Με μια μπάλα παγωτό βανίλια είναι από τα ωραιότερα καλοκαιρινά κεράσματα…

Γράφω τη συνταγή με τις μονάδες μέτρησης που δίνει η μητέρα μου στο τετράδιό της .Σε παρένθεση αναφέρεται η μετατροπή τους στα σημερινά δεδομένα.Τα νεροπότηρα σήμερα δεν είναι να τα εμπιστεύεσαι! Έχω βρει από 220ml ως 325ml! Δεν θυμάμαι αν το έχω γράψει ξανά, αλλά στις μετρήσεις μου χρησιμοποιώ τη δοσομετρική κούπα.

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να το βάλουμε σε ταψάκι και να το σιροπιάσουμε χωρίς να το αναποδογυρίσουμε όταν κρυώσει. Τότε, επειδή μπορεί να γίνει και πιο λεπτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 28 νούμερο ταψί.Το αναποδογύρισμα όμως δίνει πιο ομοιόμορφο σιρόπιασμα κατά τη γνώμη μου.

2)Βάζω μια κουταλιά από τη ζάχαρη της συνταγής και 2-3 σταγόνες λεμόνι στα ασπράδια για να χτυπήσω πιο εύκολα τη μαρέγκα. Δεν είναι βέβαια ανάγκη να γίνει τόσο σφικτή όσο στους μπεζέδες, αλλά πρέπει να είναι μαρέγκα!

3)Αν έχω στύψει λεμόνι λίγο πριν φτιάξω το κέικ, βάζω στο σιρόπι τις στυμμένες λεμονόκουπες.

4)Μπορούμε να προσθέσουμε στο ρεβανί ξύσμα λεμονιού ή άρωμα βανίλιας .Θεωρώ ότι η κανέλα δεν ταιριάζει . Εγώ μάλιστα προτιμώ την καρύδα σκέτη.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο