Κέικ μπανάνας

Ενα πλούσιο κέικ με ολόκληρα κομμάτια αρωματικής κρητικής μπανάνας!

 
Σήμερα θα κατεβούμε νοτιοανατολικά, σε ένα παραλιακό οικισμό
του δήμου  Βιάννου,  την Άρβη. (όχι, ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε μέχρι εκεί…)
 

Η Άρβη είναι ένα παραθαλάσσιο
χωριό στο Λιβυκό πέλαγος (δείτε εδώ: http://www.arvi.gr/about-arvi/poy-vriskete/pos-tha-elthete.html  ) το οποίο εκτός από τα πολλά κηπευτικά που
παράγει (είμαι βέβαιη ότι όπου κι αν είστε στην Ελλάδα θα έχετε κάποια στιγμή
αγοράσει ντομάτες και αγγουράκια από την Άρβη) , είναι διάσημη εδώ στην Κρήτη
για τις αρωματικές , γλυκές και πολύ νόστιμες μπανάνες της.

 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους 
η περιοχή κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Η ακμή της κορυφώθηκε κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους  οπότε  ήταν ένα σημαντικό
εμπορικό κέντρο με δικό της νόμισμα και στρατό ,(την περίοδο της Pax Pomana,
πολλές πόλεις της νότιας Κρήτης αναπτύχθηκαν). Πολλά είναι τα ευρήματα μινωικής
και ρωμαϊκής εποχής με διασημότερο την 
περίφημη σαρκοφάγο του Pashley που φυλάσσεται σήμερα σε μουσείο του Κέμπριτζ, και η
πολυτέλειά της αποτελεί ένδειξη για την ευημερία του νεκρού που «φιλοξενούσε».
«Άξιον θέας χάσμα» χαρακτήρισε ο Ξανθουδίδης το φαράγγι της
Άρβης που τελειώνει στους πρόποδες του Άρβιου όρους, και υποστήριξε ότι ο ναός του
Αγίου Αντωνίου στα ανατολικά του είναι χτισμένος στη θέση του ιερού του Άρβιου
Διός (Σ.Βυζάντιος: Εστί και εν Κρήτη Άρβιον όρος, ένθα τιμάται Άρβιος Ζεύς)

 

Το όρος προστατεύει την περιοχή από τους βόρειους ανέμους με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές ακόμη και το Χειμώνα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά της περιοχής ευνόησε
τις πρώιμες καλλιέργειες κηπευτικών και μπανανών, πριν ακόμη από την δημιουργία
θερμοκηπίων.

 

Η σημερινή Άρβη, που άρχισε να δημιουργείται στα μέσα του 20ου
αιώνα είναι πια ο δεύτερος σε πληθυσμός οικισμός του δήμου Βιάννου. Εκτός από
τα κηπευτικά και τις μπανάνες, οι κάτοικοι ασχολούνται και με τον τουρισμό και
η Άρβη είναι ένας καλός προορισμός για τους επισκέπτες της νοτιοανατολικής
Κρήτης.

Την πρώτη μπανανιά την έφερε στην περιοχή στα μέσα της δεκαετίας του 1920 ένας μοναχός του Αγίου Αντωνίου, ο πατήρ Λουκάς  μέσα σε μια γλάστρα, από το όρος Σινά. Το φυτό
αναπτύχθηκε, έπιασε που λέμε, και σιγά σιγά η καλλιέργειά του διαδόθηκε και
στον υπόλοιπο πληθυσμό της περιοχής. Η ποικιλία ονομάζεται πια «κρητική
μπανάνα» και καλλιεργείται και σε άλλα μέρη της Κρήτης.

Η νοστιμιά της και το άρωμά της είναι πολύ έντονα και παρά το μικρό της μέγεθος εμείς την προτιμούμε. Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα εύγευστη, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι
φτάνει στα σπίτια μας  πολύ σύντομα μετά τη συγκομιδή της  σε σχέση με τις
εισαγόμενες, με όλα τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει αυτό το γεγονός και που
μπορείτε αναλυτικά να δείτε εδώ:  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_3_14/05/2005_1284032

 

 
Με τέτοιες λοιπόν, αρωματικές κρητικές μπανάνες από την Άρβη
είναι φτιαγμένο το σημερινό μας κέικ. Η  συνταγή banana rum cake
απο το βιβλίο Home made  της Yvette Van Bonen για το οποίο σας έχω ξαναμιλήσει εδώ,
προσαρμόστηκε στα καθ’ ημάς  και σε κάποια υλικά και σε κάποιες ποσότητες και έδωσε ένα νόστιμο κέικ που έχω φτιάξει ήδη δύο φορές.Πάντα μερικές μπανάνες ξεμένουν και δεν θέλουμε να τις πετάξουμε…

 

Η διαφορά του από άλλα κέικ είναι ότι οι μπανάνες μπαίνουν σε μεγάλα κομμάτια και όχι πολτοποιημένες. Σας βεβαιώνω ότι του πηγαίνουν πολύ!

Υλικά:
1 κούπα σταφίδες
1/3 κούπας ρακή
¾ κούπας καρύδια (ή εναλλακτικά τριμμένη σοκολάτα)
2 κούπες  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κούπα βούτυρο
1  κούπα  σκούρα ζάχαρη
2 σωληνάκια βανίλια σκόνη ή μισό κουταλάκι υγρή
2 αυγά
Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού (βαλέντσια αυτή την εποχή)
½ κουταλάκι αλάτι
4 ώριμες μπανάνες
Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
Επί το έργον:
μπανανες2
Μουσκεύουμε τις σταφίδες στη ρακή για μια ώρα τουλάχιστον. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να
αφρατέψει και προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το
αλάτι, τη βανίλια , το ξύσμα. Σταματάμε το μίξερ.

Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια 2-3 εκατοστά, τις περιχύνουμε με το
χυμό πορτοκαλιού και τις προσθέτουμε κι αυτές, ανακατεύοντας τώρα με μια
σπάτουλα ή με το χέρι μας.  

Τέλος
βάζουμε τις σταφίδες με τη ρακή, τη σοκολάτα  και το αλεύρι και ομογενοποιούμε το μείγμα.

 

μπανανες3

Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα 26 νούμερο, βουτυρωμένη και αλευρωμένη και
ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο στους 170ο C  φούρνο, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του
μαχαιριού που θα βυθίσουμε σ’ αυτό.

μπανανες4

Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.

 
Παρατηρήσεις:
1)     Έφτιαξα το κέικ δύο φορές (για να μην χαλάσουν
οι μπανάνες που είχα). Η αυθεντική συνταγή περιέχει ρούμι και καρύδια. Εγώ
έβαλα ρακή και τις δυο φορές και χρησιμοποίησα τη μια φορά καρύδια και την άλλη
τριμμένη σοκολάτα. Μας άρεσε καλύτερα με σοκολάτα. Επίσης την πρώτη φορά έβαλα λευκή ζάχαρη (3/4 κούπας) όπως λέει η αρχική συνταγή.
 
 
2)     Επειδή οι μπανάνες Άρβης είναι μικρότερες,
μάλλον οι τέσσερεις που χρησιμοποίησα 
ισοδυναμούν με τρεις  εισαγωγής.
3)     Αν δεν έχουμε πορτοκάλι, μπορούμε να βάλουμε
λεμόνι. Λεμόνι έχει η αυθεντική συνταγή αλλά προτίμησα το πορτοκάλι και αύξησα λίγο
  το αλεύρι.
4)     Επισημαίνω –για τις λιγότερο έμπειρες
επισκέπτριες- ότι δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσουν τα ¾ του χρόνου που
απαιτείται για να ψηθεί ένα κέικ . Επίσης, αν «αρπάξει» η επιφάνειά του το
σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
5)     Πήρα τις πληροφορίες για την Άρβη από τα sites :

http://www.asarvis.gr/index.php

http://www.arvi.gr/index.php

και από το περιοδικό «Κρητικό Πανόραμα» , τεύχος 33 , 2009,

σελ. 142-163

Οι φωτογραφίες της περιοχής είναι  από :

http://users.sch.gr/mfanouraki/project1c/parathalassia/arvi-biannou.htm

http://el.wikipedia.org

http://www.crete.tournet.gr/el/crete-guide/areas/49-heraklion-iraklion/4475-arvi

Μην ξεχάσετε να σχολιάσετε εδώ για να συμμετέχετε στην κλήρωση!
Καλή βδομάδα να έχουμε και καλά να περνούν όσοι κάνουν τις διακοπές τους!

 

Print Friendly, PDF & Email