Vegan/vegetarian

Κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας

Ενα πλούσιο κέικ με ολόκληρα κομμάτια αρωματικής κρητικής μπανάνας!

Σήμερα θα κατεβούμε νοτιοανατολικά, σε ένα παραλιακό οικισμό του δήμου  Βιάννου,  την Άρβη. (όχι, ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε μέχρι εκεί…)

Κέικ μπανάνας

Η Άρβη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στο Λιβυκό πέλαγος, το οποίο εκτός από τα πολλά κηπευτικά που παράγει (είμαι βέβαιη ότι όπου κι αν είστε στην Ελλάδα θα έχετε κάποια στιγμή αγοράσει ντομάτες και αγγουράκια από την Άρβη) , είναι διάσημη εδώ στην Κρήτη
για τις αρωματικές , γλυκές και πολύ νόστιμες μπανάνες της.

Κέικ μπανάνας
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η περιοχή κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Η ακμή της κορυφώθηκε κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους  οπότε  ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο με δικό της νόμισμα και στρατό ,(την περίοδο της Pax Pomana,
πολλές πόλεις της νότιας Κρήτης αναπτύχθηκαν). Πολλά είναι τα ευρήματα μινωικής και ρωμαϊκής εποχής με διασημότερο την
περίφημη σαρκοφάγο του Pashley που φυλάσσεται σήμερα σε μουσείο του Κέμπριτζ, και η πολυτέλειά της αποτελεί ένδειξη για την ευημερία του νεκρού που «φιλοξενούσε».
«Άξιον θέας χάσμα» χαρακτήρισε ο Ξανθουδίδης το φαράγγι της Άρβης που τελειώνει στους πρόποδες του Άρβιου όρους, και υποστήριξε ότι ο ναός του Αγίου Αντωνίου στα ανατολικά του είναι χτισμένος στη θέση του ιερού του Άρβιου Διός (Σ.Βυζάντιος: Εστί και εν Κρήτη Άρβιον όρος, ένθα τιμάται Άρβιος Ζεύς)
.
Κέικ μπανάνας

Το όρος προστατεύει την περιοχή από τους βόρειους ανέμους με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές ακόμη και το Χειμώνα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά της περιοχής ευνόησε τις πρώιμες καλλιέργειες κηπευτικών και μπανανών, πριν ακόμη από την δημιουργία θερμοκηπίων.

Κέικ μπανάνας

Η σημερινή Άρβη, που άρχισε να δημιουργείται στα μέσα του 20ου αιώνα είναι πια ο δεύτερος σε πληθυσμός οικισμός του δήμου Βιάννου. Εκτός από τα κηπευτικά και τις μπανάνες, οι κάτοικοι ασχολούνται και με τον τουρισμό και η Άρβη είναι ένας καλός προορισμός για τους επισκέπτες της νοτιοανατολικής Κρήτης.

Κέικ μπανάνας
Την πρώτη μπανανιά την έφερε στην περιοχή στα μέσα της δεκαετίας του 1920 ένας μοναχός του Αγίου Αντωνίου, ο πατήρ Λουκάς μέσα σε μια γλάστρα, από το όρος Σινά. Το φυτό αναπτύχθηκε, έπιασε που λέμε, και σιγά σιγά η καλλιέργειά του διαδόθηκε και στον υπόλοιπο πληθυσμό της περιοχής. Η ποικιλία ονομάζεται πια «κρητική μπανάνα» και καλλιεργείται και σε άλλα μέρη της Κρήτης.
Κέικ μπανάνας

Η νοστιμιά της και το άρωμά της είναι πολύ έντονα και παρά το μικρό της μέγεθος εμείς την προτιμούμε. Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα εύγευστη, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι φτάνει στα σπίτια μας  πολύ σύντομα μετά τη συγκομιδή της  σε σχέση με τις
εισαγόμενες, με όλα τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει αυτό το γεγονός.

Κέικ μπανάνας
Με τέτοιες λοιπόν, αρωματικές κρητικές μπανάνες από την Άρβη είναι φτιαγμένο το σημερινό μας κέικ. Η  συνταγή banana rum cake
απο το βιβλίο Home made  της Yvette Van Bonen για το οποίο σας έχω ξαναμιλήσει, προσαρμόστηκε στα καθ’ ημάς  και σε κάποια υλικά και σε κάποιες ποσότητες και έδωσε ένα νόστιμο κέικ που έχω φτιάξει ήδη δύο φορές.Πάντα μερικές μπανάνες ξεμένουν και δεν θέλουμε να τις πετάξουμε…
Κέικ μπανάνας

Η διαφορά του από άλλα κέικ είναι ότι οι μπανάνες μπαίνουν σε μεγάλα κομμάτια και όχι πολτοποιημένες. Σας βεβαιώνω ότι του πηγαίνουν πολύ!

Κέικ μπανάνας

 

Παρατηρήσεις

  1.  Έφτιαξα το κέικ δύο φορές (για να μην χαλάσουν οι μπανάνες που είχα). Η αυθεντική συνταγή περιέχει ρούμι και καρύδια. Εγώ έβαλα ρακή και τις δυο φορές και χρησιμοποίησα τη μια φορά καρύδια και την άλλη τριμμένη σοκολάτα. Μας άρεσε καλύτερα με σοκολάτα. Επίσης την πρώτη φορά έβαλα λευκή ζάχαρη (3/4 κούπας) όπως λέει η αρχική συνταγή.
  2. Επειδή οι μπανάνες Άρβης είναι μικρότερες, μάλλον οι τέσσερεις που χρησιμοποίησα ισοδυναμούν με τρεις  εισαγωγής.
  3. Αν δεν έχουμε πορτοκάλι, μπορούμε να βάλουμε λεμόνι. Λεμόνι έχει η αυθεντική συνταγή αλλά προτίμησα το πορτοκάλι και αύξησα λίγο το αλεύρι.
  4.  Επισημαίνω –για τις λιγότερο έμπειρες επισκέπτριες- ότι δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσουν τα ¾ του χρόνου που
    απαιτείται για να ψηθεί ένα κέικ . Επίσης, αν «αρπάξει» η επιφάνειά του το σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
  5. Πήρα τις πληροφορίες για την Άρβη από τo site:

http://www.asarvis.gr/index.php

και από το περιοδικό «Κρητικό Πανόραμα», τεύχος 33 , 2009, σελ. 142-163

Οι φωτογραφίες της περιοχής είναι  από :

http://galileo.gr/

http://users.sch.gr/mfanouraki/project1c/parathalassia/arvi-biannou.htm

http://el.wikipedia.org

http://www.crete.tournet.gr/el/crete-guide/areas/49-heraklion-iraklion/4475-arvi

Καλή βδομάδα να έχουμε και καλά να περνούν όσοι κάνουν τις διακοπές τους!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο