Προσαρμογές…
H ricotta είναι ιταλικό τυρί. Την πρώτη φορά που την δοκίμασα πριν από χρόνια η γεύση της με παρέπεμψε στην δική μας γλυκιά μυζήθρα, αλλά στο πιο …ήπιο. Έτσι σε κάποιες συνταγές που ήθελαν ricotta την αντικαθιστούσα με μυζήθρα. Εκ των υστέρων είδα ότι και τα διατροφικά χαρακτηριστικά των δυο τυριών είναι παρόμοια.
Τυρί Πρωτεΐνες Λίπη Χοληστερίνη Ασβέστιο Νάτριο Θερμίδες
Ανθότυρο 3,5 4,2 17 70 35 54
Μυζήθρα Κρήτης 3,6 4,9 14 71 57 62
Ρικότα 3,4 3,9 15 62 25 52
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Παρόμοιος είναι και ο τρόπος παρασκευής τους. Πολλές συνταγές home made Ricotta όπως είδα στην αναζήτησή μου προτείνουν τρόπο παρασκευής αντίστοιχο με του δικού μας τυροζουλιού που επίσης κάνει τη χρήση της γλυκιάς μυζήθρας στις διάφορες παρασκευές. Μόνο που προσθέτουν κρέμα γάλακτος για να αυξήσουν τα λιπαρά.
Βρήκα όμως ότι στα τυροκομεία η ricotta παρασκευάζεται από τον ορό γάλακτος που περισσεύει μετά την παρασκευή άλλου τυριού με την προσθήκη μιας νέας ποσότητας γάλακτος. Όπως δηλαδή η δική μας γλυκιά μυζήθρα! Έτσι και σ’ αυτήν τη συνταγή η ricotta αντικαταστάθηκε από γλυκιά μυζήθρα.
Συνηθισμένα μαλακά cookies στην ιταλική κουζίνα (αφθονούν οι συνταγές στο internet και σε περιοδικά ιταλικής κουζίνας), μπορούν να προσαρμοστούν άνετα στα καθ’ ημάς αντικαθιστώντας την ricotta με μυζήθρα γλυκιά (αυτή που στη Δυτική Κρήτη ονομάζουν νωπό α(ν)θότυρο) ή πιθανόν άλλο μαλακό τυρί. Εγώ έκανα άλλη μια αντικατάσταση, πολύ συχνή πια στις συνταγές μου. Αντικατέστησα το βούτυρο με καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Μπορεί να έχασα το άρωμα του βουτύρου αλλά έτσι αναδείχθηκαν περισσότερο τα αρώματα του ξύσματος λεμονιού και της βανίλιας που χρησιμοποίησα, και είναι και πιο υγιεινά! Οι αντικαταστάσεις υλικών μπορεί να αλλάζουν την αρχική συνταγή, δεν σημαίνει όμως ότι αυτή που προκύπτει δεν είναι καλή. Αρκεί βέβαια να δηλώνουμε από πήραμε την ιδέα και να μην παρουσιάζουμε ένα δικό μας αυτοσχεδιασμό ως παραδοσιακή συνταγή…
Ας δούμε λοιπόν τα μαλακά cookies με μυζήθρα που άρεσαν πολύ σε όσους τα δοκίμασαν και θα καθιερωθούν, αφού πολλές φορές περισσεύει μυζήθρα σε ποσότητες που δεν φτάνουν για καλιτσούνια και μυζηθρόπιτες αλλά περισσεύουν από επιτραπέζια κατανάλωση…
Υλικά:
200ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
320 gr ζάχαρη
400 gr γλυκιά μυζήθρα
2 αυγά
Ξύσμα λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν (10 ml)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ( 5 ml)
1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) υγρή βανίλια ή 2 σωληνάκια σκόνη
Ελάχιστο αλάτι (μια τσιμπιά που λέμε…)
Περίπου 540 gr αλεύρι
Επί το έργον:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αρωματικά και τη μυζήθρα λιωμένη με το πιρούνι.
Ανακατεύουμε στο αλεύρι το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με το χέρι πια, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που όμως δεν κολλά στα χέρια. Ας μη βάλουμε όλο μαζί το αλεύρι μη πέσει πολύ.
Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, όπως τα μικρά κουραμπιεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αν θέλουμε κάνουμε σχέδια με ένα πιρούνι.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν οι πάτοι τους.
Παρατηρήσεις:
1)Στη μισή ζύμη πρόσθεσα σταγόνες σοκολάτας. 100gr στη μισή ζύμη. Τους πήγαιναν πολύ!
2)Τα 15 λεπτά ψησίματος μπορεί να αυξηθούν λίγο αν δεν μας αρέσουν κάτασπρα. Σκληραίνουν ελάχιστα αλλά σε κάποιους μπορεί να αρέσουν καλύτερα.
3)Τους πηγαίνει επίσης πολύ το γαρνίρισμα με ένα απλό γλάσο λεμονιού αφού κρυώσουν εντελώς (ζάχαρη άχνη σε χυμό λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα πηκτό κρεμώδες μείγμα).
4)Τα υλικά δίνονται σε γραμμάρια, γιατί όπως προανέφερα έγινε μετά από ψάξιμο και συνδυασμό ιταλικών συνταγών. Την επόμενη φορά θα μετρήσω και σε όγκους και θα συμπληρώσω. Φαίνεται πάντως ότι πολλές φίλες βολεύονται περισσότερο με γραμμάρια όπως με ενημερώνουν με σχόλια και mail και θα προσπαθήσω σταδιακά να προσθέσω σε όλες τις συνταγές αυτόν τον τρόπο υπολογισμού των υλικών.
5)Πληροφορίες για τη ricotta από εδώ:
α)http://www.cheesemaking.com/store/pg/217-Ricotta.html
και για τις συνταγές, σε διάφορα sites που έβγαλε η αναζήτηση -κοινώς γκουκλάρισμα- με λήμμα “ricotta cookies” .
6)Μη ξεχνάτε το μίνι διαγωνισμό της προηγούμενης ανάρτησης!
Καλό απόγευμα!
[yumprint-recipe id=’71’]