Μαλακά γλυκά cookies με μυζήθρα Κρήτης

Προσαρμογές…

DSC_1106-001

H ricotta είναι ιταλικό τυρί. Την πρώτη φορά που την δοκίμασα πριν από χρόνια η γεύση της με παρέπεμψε στην δική μας γλυκιά μυζήθρα, αλλά στο πιο …ήπιο. Έτσι σε κάποιες συνταγές που ήθελαν ricotta την αντικαθιστούσα με μυζήθρα. Εκ των υστέρων είδα ότι και τα διατροφικά χαρακτηριστικά των δυο τυριών είναι παρόμοια.

DSC_1106

Τυρί                      Πρωτεΐνες        Λίπη     Χοληστερίνη      Ασβέστιο  Νάτριο     Θερμίδες

Ανθότυρο                     3,5               4,2                  17                     70          35              54 

 

Μυζήθρα Κρήτης       3,6               4,9                14                     71              57            62 

Ρικότα                           3,4              3,9                   15                    62            25            52 

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr

 

DSC_1110

Παρόμοιος είναι και ο τρόπος παρασκευής τους. Πολλές  συνταγές home made Ricotta όπως είδα στην αναζήτησή μου προτείνουν τρόπο παρασκευής αντίστοιχο με του δικού μας τυροζουλιού που επίσης κάνει τη χρήση της γλυκιάς μυζήθρας στις διάφορες παρασκευές. Μόνο που προσθέτουν κρέμα γάλακτος για να αυξήσουν τα λιπαρά.

DSC_1112-001

Βρήκα όμως ότι στα τυροκομεία η ricotta παρασκευάζεται από τον ορό γάλακτος  που περισσεύει μετά την παρασκευή άλλου τυριού με την προσθήκη μιας νέας ποσότητας γάλακτος.  Όπως δηλαδή η δική μας γλυκιά μυζήθρα!   Έτσι και σ’ αυτήν τη συνταγή η ricotta αντικαταστάθηκε από γλυκιά μυζήθρα.

DSC_1107

Συνηθισμένα μαλακά cookies στην ιταλική κουζίνα (αφθονούν οι συνταγές στο internet και σε περιοδικά ιταλικής κουζίνας), μπορούν να προσαρμοστούν άνετα στα καθ’ ημάς αντικαθιστώντας την ricotta με μυζήθρα γλυκιά (αυτή που στη Δυτική Κρήτη ονομάζουν νωπό α(ν)θότυρο) ή πιθανόν άλλο μαλακό τυρί. Εγώ έκανα άλλη μια αντικατάσταση, πολύ συχνή πια στις συνταγές μου. Αντικατέστησα το βούτυρο με καλής ποιότητας ελαιόλαδο.

DSC_1104

Μπορεί να έχασα το άρωμα του βουτύρου αλλά έτσι αναδείχθηκαν περισσότερο τα αρώματα του ξύσματος λεμονιού και της βανίλιας που χρησιμοποίησα, και είναι και πιο υγιεινά!  Οι αντικαταστάσεις υλικών μπορεί να αλλάζουν την αρχική συνταγή, δεν σημαίνει όμως ότι αυτή που προκύπτει δεν είναι καλή. Αρκεί βέβαια να δηλώνουμε από πήραμε την ιδέα και να μην παρουσιάζουμε ένα δικό μας αυτοσχεδιασμό ως παραδοσιακή συνταγή…

DSC_1106

Ας δούμε λοιπόν τα μαλακά cookies με μυζήθρα που άρεσαν πολύ σε όσους τα δοκίμασαν και θα καθιερωθούν, αφού πολλές φορές περισσεύει μυζήθρα σε ποσότητες που δεν φτάνουν για καλιτσούνια και μυζηθρόπιτες αλλά περισσεύουν από επιτραπέζια κατανάλωση…

Υλικά:

200ml  ελαιόλαδο καλής ποιότητας

320 gr ζάχαρη

400 gr γλυκιά μυζήθρα

2 αυγά

Ξύσμα λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν (10 ml)

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ( 5 ml)

1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) υγρή βανίλια ή 2 σωληνάκια σκόνη

Ελάχιστο αλάτι (μια τσιμπιά που λέμε…)

Περίπου 540 gr αλεύρι

Επί το έργον:

cookies

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αρωματικά και τη μυζήθρα λιωμένη με το πιρούνι.

cookies2

Ανακατεύουμε στο αλεύρι το αλάτι,  τη σόδα και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με το χέρι πια, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που όμως δεν κολλά στα χέρια. Ας μη βάλουμε όλο μαζί το αλεύρι μη πέσει πολύ.

cookies3

Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, όπως τα μικρά κουραμπιεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αν θέλουμε κάνουμε σχέδια με ένα πιρούνι.

cookies5

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν οι πάτοι τους.

DSC_1106-001

Παρατηρήσεις:

1)Στη μισή ζύμη πρόσθεσα σταγόνες σοκολάτας. 100gr στη μισή ζύμη.  Τους πήγαιναν πολύ!

cookies4

2)Τα 15 λεπτά ψησίματος μπορεί να αυξηθούν λίγο αν δεν μας αρέσουν κάτασπρα. Σκληραίνουν ελάχιστα αλλά σε κάποιους μπορεί να αρέσουν καλύτερα.

3)Τους πηγαίνει επίσης πολύ το γαρνίρισμα με ένα απλό γλάσο λεμονιού αφού κρυώσουν εντελώς (ζάχαρη άχνη σε χυμό λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα πηκτό κρεμώδες μείγμα).

DSC_1112

4)Τα υλικά δίνονται σε γραμμάρια, γιατί όπως προανέφερα έγινε μετά από ψάξιμο και συνδυασμό ιταλικών συνταγών. Την επόμενη φορά θα μετρήσω και σε όγκους και θα συμπληρώσω. Φαίνεται πάντως ότι πολλές φίλες βολεύονται περισσότερο με γραμμάρια όπως με ενημερώνουν με σχόλια και mail και θα προσπαθήσω σταδιακά να προσθέσω σε όλες τις συνταγές αυτόν τον τρόπο υπολογισμού των υλικών.

5)Πληροφορίες για τη ricotta από εδώ:

α)http://www.cheesemaking.com/store/pg/217-Ricotta.html

β)http://www.cheeselovers.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%84%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85/%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85/cheese/177-ricotta.html#search-results

και για τις συνταγές, σε διάφορα sites που έβγαλε η αναζήτηση -κοινώς γκουκλάρισμα- με λήμμα «ricotta cookies» .

6)Μη ξεχνάτε το μίνι διαγωνισμό της προηγούμενης ανάρτησης! 

Καλό απόγευμα! 

Τηγανητοί γίγαντες
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1 δόση κουρκούτι (χυλό τηγανίσματος) στο οποίο θα προσθέσουμε τα μπαχαρικά της επιλογής μας (εγώ πρόσθεσα μπούκοβο, λίγο γλυκό και λίγο καυτερό)
  2. 2 κούπες γίγαντες βρασμένοι
  3. Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  4. Για το σερβίρισμα, ψητά ή ωμά λαχανικά και λίγο λεμόνι
Οδηγίες
  1. Φτιάχνουμε το κουρκούτι και το αφήνουμε να μείνει ½ ώρα περίπου. Ωστόσο κόβουμε σε κυβάκια λαχανικά και αν θέλουμε ψήνουμε στο γκριλ κάποια απ’ αυτά. Βάζουμε τους γίγαντες στο μπολ με το κουρκούτι στραγγισμένους ώστε να μη γλιστρά από πάνω τους ο χυλός μας. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Βγάζουμε ένα ένα τους γίγαντες από το χυλό και τους τηγανίζουμε στο καυτό ελαιόλαδο. Τους βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες για να φύγει τα περίσσιο ελαιόλαδο. Περνάμε σε ξύλινα σουβλάκια εναλλάξ λαχανικά και τηγανισμένους γίγαντες και σερβίρουμε ζεστά τα «σουβλάκια» μας και αν θέλουμε τα ραντίζουμε με λίγο λεμόνι.
Σημειώσεις
  1. 1) Αν περισσέψει κουρκούτι το τηγανίζουμε κουταλιές… Συνοδεύουμε το πιάτο με πεντανόστιμους αλμυρούς τηγανίτες. Δηλαδή δεν πάει χαμένο! Μη σας πω ότι εγώ σε τέτοιες συνταγές επιδιώκω να περισσέψει!
  2. 2)Εννοείται ότι μπορούμε να επινοήσουμε και άλλους τρόπους σερβιρίσματος αντί για σουβλάκια.
  3. 3)Συνοδέψτε τους τηγανητούς γίγαντες με μια σαλάτα πράσινη ή με μια σαλάτα αλοιφή με βάση το γιαούρτι (αν δεν νηστεύετε). Ταιριάζουν πολύ.
  4. 4)Αν θέλετε να τους σερβίρετε ως ορεκτικό φτιάξτε μισή δόση. Φτουράνε...
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email