Vegan/vegetarian

Μαλακά γλυκά cookies με μυζήθρα Κρήτης

Μαλακά γλυκά cookies με μυζήθρα Κρήτης

Προσαρμογές…

DSC_1106-001

H ricotta είναι ιταλικό τυρί. Την πρώτη φορά που την δοκίμασα πριν από χρόνια η γεύση της με παρέπεμψε στην δική μας γλυκιά μυζήθρα, αλλά στο πιο …ήπιο. Έτσι σε κάποιες συνταγές που ήθελαν ricotta την αντικαθιστούσα με μυζήθρα. Εκ των υστέρων είδα ότι και τα διατροφικά χαρακτηριστικά των δυο τυριών είναι παρόμοια.

DSC_1106

Τυρί                      Πρωτεΐνες        Λίπη     Χοληστερίνη      Ασβέστιο  Νάτριο     Θερμίδες

Ανθότυρο                     3,5               4,2                  17                     70          35              54 

Μυζήθρα Κρήτης       3,6               4,9                14                     71              57            62 

Ρικότα                           3,4              3,9                   15                    62            25            52 

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr

DSC_1110

Παρόμοιος είναι και ο τρόπος παρασκευής τους. Πολλές  συνταγές home made Ricotta όπως είδα στην αναζήτησή μου προτείνουν τρόπο παρασκευής αντίστοιχο με του δικού μας τυροζουλιού που επίσης κάνει τη χρήση της γλυκιάς μυζήθρας στις διάφορες παρασκευές. Μόνο που προσθέτουν κρέμα γάλακτος για να αυξήσουν τα λιπαρά.

DSC_1112-001

Βρήκα όμως ότι στα τυροκομεία η ricotta παρασκευάζεται από τον ορό γάλακτος  που περισσεύει μετά την παρασκευή άλλου τυριού με την προσθήκη μιας νέας ποσότητας γάλακτος.  Όπως δηλαδή η δική μας γλυκιά μυζήθρα!   Έτσι και σ’ αυτήν τη συνταγή η ricotta αντικαταστάθηκε από γλυκιά μυζήθρα.

DSC_1107

Συνηθισμένα μαλακά cookies στην ιταλική κουζίνα (αφθονούν οι συνταγές στο internet και σε περιοδικά ιταλικής κουζίνας), μπορούν να προσαρμοστούν άνετα στα καθ’ ημάς αντικαθιστώντας την ricotta με μυζήθρα γλυκιά (αυτή που στη Δυτική Κρήτη ονομάζουν νωπό α(ν)θότυρο) ή πιθανόν άλλο μαλακό τυρί. Εγώ έκανα άλλη μια αντικατάσταση, πολύ συχνή πια στις συνταγές μου. Αντικατέστησα το βούτυρο με καλής ποιότητας ελαιόλαδο.

DSC_1104

Μπορεί να έχασα το άρωμα του βουτύρου αλλά έτσι αναδείχθηκαν περισσότερο τα αρώματα του ξύσματος λεμονιού και της βανίλιας που χρησιμοποίησα, και είναι και πιο υγιεινά!  Οι αντικαταστάσεις υλικών μπορεί να αλλάζουν την αρχική συνταγή, δεν σημαίνει όμως ότι αυτή που προκύπτει δεν είναι καλή. Αρκεί βέβαια να δηλώνουμε από πήραμε την ιδέα και να μην παρουσιάζουμε ένα δικό μας αυτοσχεδιασμό ως παραδοσιακή συνταγή…

DSC_1106

Ας δούμε λοιπόν τα μαλακά cookies με μυζήθρα που άρεσαν πολύ σε όσους τα δοκίμασαν και θα καθιερωθούν, αφού πολλές φορές περισσεύει μυζήθρα σε ποσότητες που δεν φτάνουν για καλιτσούνια και μυζηθρόπιτες αλλά περισσεύουν από επιτραπέζια κατανάλωση…

Υλικά:

200ml  ελαιόλαδο καλής ποιότητας

320 gr ζάχαρη

400 gr γλυκιά μυζήθρα

2 αυγά

Ξύσμα λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν (10 ml)

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ( 5 ml)

1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) υγρή βανίλια ή 2 σωληνάκια σκόνη

Ελάχιστο αλάτι (μια τσιμπιά που λέμε…)

Περίπου 540 gr αλεύρι

Επί το έργον:

cookies

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αρωματικά και τη μυζήθρα λιωμένη με το πιρούνι.

cookies2

Ανακατεύουμε στο αλεύρι το αλάτι,  τη σόδα και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με το χέρι πια, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που όμως δεν κολλά στα χέρια. Ας μη βάλουμε όλο μαζί το αλεύρι μη πέσει πολύ.

cookies3

Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, όπως τα μικρά κουραμπιεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αν θέλουμε κάνουμε σχέδια με ένα πιρούνι.

cookies5

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν οι πάτοι τους.

DSC_1106-001

Παρατηρήσεις:

1)Στη μισή ζύμη πρόσθεσα σταγόνες σοκολάτας. 100gr στη μισή ζύμη.  Τους πήγαιναν πολύ!

cookies4

2)Τα 15 λεπτά ψησίματος μπορεί να αυξηθούν λίγο αν δεν μας αρέσουν κάτασπρα. Σκληραίνουν ελάχιστα αλλά σε κάποιους μπορεί να αρέσουν καλύτερα.

3)Τους πηγαίνει επίσης πολύ το γαρνίρισμα με ένα απλό γλάσο λεμονιού αφού κρυώσουν εντελώς (ζάχαρη άχνη σε χυμό λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα πηκτό κρεμώδες μείγμα).

DSC_1112

4)Τα υλικά δίνονται σε γραμμάρια, γιατί όπως προανέφερα έγινε μετά από ψάξιμο και συνδυασμό ιταλικών συνταγών. Την επόμενη φορά θα μετρήσω και σε όγκους και θα συμπληρώσω. Φαίνεται πάντως ότι πολλές φίλες βολεύονται περισσότερο με γραμμάρια όπως με ενημερώνουν με σχόλια και mail και θα προσπαθήσω σταδιακά να προσθέσω σε όλες τις συνταγές αυτόν τον τρόπο υπολογισμού των υλικών.

5)Πληροφορίες για τη ricotta από εδώ:

α)http://www.cheesemaking.com/store/pg/217-Ricotta.html

β)http://www.cheeselovers.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%84%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85/%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85/cheese/177-ricotta.html#search-results

και για τις συνταγές, σε διάφορα sites που έβγαλε η αναζήτηση -κοινώς γκουκλάρισμα- με λήμμα “ricotta cookies” .

6)Μη ξεχνάτε το μίνι διαγωνισμό της προηγούμενης ανάρτησης! 

Καλό απόγευμα! 

[yumprint-recipe id=’71’]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο