Ο εύκολος τρόπος για νόστιμο ψητό ψάρι!
Λατρεύετε το ψάρι αλλά σιχαίνεστε το καθάρισμά του και πολύ περισσότερο το καθάρισμα της κουζίνας και των σκευών που θα το μαγειρέψετε; Έχω ένα τρόπο που μας απαλλάσσει απ’ όλα αυτά και επί πλέον δίνει νόστιμο και αρκούντως ζουμερό διαιτητικό ψαράκι. Ο τρόπος είναι γνωστός στους λάτρες του ψαριού σε όλη την Ελλάδα, αρκετά συχνός στην Κρήτη, και προσφέρεται και για φρέσκο και για κατεψυγμένο ψάρι. Το φτιάχνω πολύ συχνά με τον τρόπο αυτό γιατί δεν έχει κόπο ούτε πριν ούτε μετά το μαγείρεμά του και επί πλέον είναι πεντανόστιμο.
Τελευταία διάβασα κάπου για το μπουκετάκι των μυρωδικών στην κοιλιά του και όντως του πηγαίνει πολύ.Καλό όμως είναι τα ψάρια μας να είναι πάνω από μισό κιλό το καθένα αλλιώς προτιμούμε τη σχάρα (με όλες τις …συνέπειες). Το δικό μου ψάρι αυτή τη φορά ήταν ένα φαγκρί περίπου 800 γραμμάρια.
Μετά λοιπόν το παστό ψάρι, ας φάμε και λίγο νωπό, συνεπείς και στην κρητική δίαιτα που θέλει συχνή κατανάλωση ψαριών και στη δίαιτα μειωμένων θερμίδων που θέλει ψητά τα φαγητά μας!
Υλικά
Ένα μεγάλο ψάρι γύρω στο 1 κιλό
1 κιλό χοντρό αλάτι
Κλαδάκια από μυρωδικά (π.χ. θυμάρι , μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη)
Για τη σάλτσα:
Χυμό ενός ζουμερού λεμονιού
Ελαιόλαδο σε διπλάσια ποσότητα από το χυμό
1 κουταλάκι μουστάρδα
Λίγη ξερή ρίγανη
Επί το έργον
Βγάζουμε από το ψάρι τα εντόσθια , όχι τα λέπια, και το ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε στην κοιλιά του το ματσάκι με τα μυρωδικά. Σε πυρίμαχο σκεύος που να χωρά ίσα ίσα το ψάρι (για να μην ξοδέψουμε τσάμπα αλάτι) βάζουμε ένα στρώμα από αλάτι με πάχος 1 δάκτυλο περίπου.
Βάζουμε το ψάρι να «ξαπλώσει» στο αλάτι και το καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλάτι. Τινάζουμε λίγο νερό στην επιφάνεια με τα δάκτυλά μας.
Τοποθετούμε το σκεύος σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο. Ο κανόνας ψησίματος λέει 1 ώρα για κάθε κιλό του ψαριού.
Λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο, χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας σε ένα γυάλινο βαζάκι . Όταν τελειώσει το ψήσιμο, σπάζουμε την κρούστα του αλατιού και την βγάζουμε προσεχτικά μαζί με την πέτσα που έχει βέβαια και τα λέπια.
Παίρνουμε τα κομμάτια του ψαριού σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα-λεμονόλαδο.
Το καλό είναι ότι το σκεύος μας έχει μείνει σχεδόν καθαρό και η κουζίνα μας δεν μυρίζει ψαρίλα (τουλάχιστον όχι όση με τους άλλους τρόπους μαγειρέματος)!
Το σερβίρουμε ζεστό με κάποια πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα.
Παρατηρήσεις
1)Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο ψάρι πρέπει να το αφήσουμε να ξεπαγώσει πριν να το ψήσουμε.
2) Πολλοί φτιάχνουν την κρούστα του αλατιού σαν πάστα ανακατεύοντας το αλάτι με ασπράδι αυγού. Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι.
3) Έχω φτιάξει μ΄ αυτόν τον τρόπο φαγκρί, τσιπούρες, συναγρίδα, και πετυχαίνει με όλα.Δεν γίνεται καθόλου αλμυρό.Τα λέπια (που δεν βγάζουμε )αφήνουν να περάσει μόνο όσο αλάτι χρειάζεται το ψάρι μας.
4)Όσοι δεν νοιάζονται για θερμίδες, μπορούν να το σερβίρουν και με μια σως μαγιονέζας αλλά προσωπικά πιστεύω ότι με το απλό λεμονόλαδο είναι καλύτερο
5) Η μουστάρδα δίνει πιο κρεμώδη υφή στο λεμονόλαδο και πηγαίνει με το ψάρι.
Η αδυναμία μου στα ψάρια γνωστή. Ομολογώ ότι έτσι δεν το έχω φτιάξει, όμως αύριο το πρωί που θα πάω να πάρω ψαράκι για την μικρή αν βρω κάτι καλό μεγάλο θα το δοκιμάσω. Καλό βράδυ
Εγώ Vitούλα μου κάνω σχεδόν έτσι το κατεψυγμένο. Το βγάζω από την κατάψυξη και χωρίς να το ξεπαγώσω, το αλατίζω γύρω γύρω και μετά το βάζω στη σχάρα και το ψήνω! Ψήνεται τέλεια μέσα και είναι πολύ ζουμερό!!!
Το έχω δει μα δεν το έχω φτιάξει ποτέ έτσι.
Συνήθως αλατίζω πάρα πολύ το ψάρι χωρίς να βγάλω τα λέπια, μόνο τα εντόσθια όπως λες κι εσύ.
Μετά βγαίνει η πέτσα ολόκληρη και μένει το ψάρι ζουμερό.
Θα το φτιάξω κι έτσι γιατί δεν έχεις την ένοια του.
Φιλιά θαλασσένια.
Τέλειο διαιτητικό ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, πιάτο!!!Πρέπει να θυμηθώ να προμηθευτώ χονδρό αλάτι οποσδήποτε!!!
Φιλάκια!!!
Αχ, Vita τι μου θύμισες! Είχα φάει σε εστιατόριο ψάρι σε κρούστα αλατιού και θέλησα να το κάνω σπίτι… Ως εδώ καλά! Έλα που δεν ήξερα, έβγαλα τα λέπια, έβαλα το αλάτι και έγινε…λύσσα! Πικρό από το πολύ αλάτι!!!!
Ακόμα γελάω με το πάθημα!
Όμως όταν γίνει όπως πρέπει και εύκολο είναι και υπέροχο σε γεύση! Φιλάκια ψωμί
Δεν έχω δοκιμάσει να το φτιάξω ποτέ έτσι. Πολύ έξυπνος και άκοπος τρόπος για να ψήσεις ψαράκι. Θα τον δοκιμάσω.
Καλημέρα…είχα ακούσει ότι ψήνουμε το ψάρι μέσα σε κρούστα από αλάτι ,αλλά φοβόμουνα να το δοκιμάσω!
Θα προσπαθήσω να το φτιάξω.
Το λαυράκι του ενός κιλού μας το έφερε η ίδια η Τασία (η γνωστή Τασία Δενδρινού στο Φισκάρδο της Κεφαλωνιάς).
Μαζί είχε και ένα μικρό σφυράκι της πέννας, και έσπασε το αλάτι!
Το λαδολέμονο, η μαγιονέζα και ένα άλλο μυστήριο dressing, ήταν χωριστά.
Πάει, είπα, θα το πάθω το εγκεφαλικό από την πίεση!
Αλλά όχι, ήταν κανονικό!
Στο σπίτι όμως δεν το έκανα (μέχρι τώρα…).
Καλημέρα και καλό Σ/Κ
Το έχω δει σε περιοδικό αλλά δεν δοκίμασα ποτέ.
Κάθε Σάββατο το μενού έχει ψάρι αλλά έχω βολικό ψαρά και μου τα καθαρίζει.
Θα το δοκιμάσω όμως κι έτσι.
Ωραία η ιδέα για τα μυριστικά.
πολυ νοστιμη κ απλη συνταγη!!!
Ομολογώ πως, ματσάκι μυρωδικών βάζω, αλλά αυτό το σύστημα με το αλάτι δεν τό'ξερα! Θα το δοκιμάσω! Πωπω φαγκρί.. η αδυναμία μου! Καλημέρες!!
Το έχω δοκιμάσει μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο και μου είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!
Καλή βδομάδα!
Όλο λέω να δοκιμάσω αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος και ακόμα δεν το έχω κάνει! Κάποτε είχα δει να το κάνουν με κοτόπουλο και είχα πάθει πλάκα! Πρέπει να γίνεται τέλειο!!!! Θα το δοκιμάσω. Οι συμβουλές σου πολύ καλές!
Στην Χίο πριν χρόνια είχα δοκιμάσει έτσι για πρώτη φορά το ψάρι. Προσωπικά δεν το έχω φτιάξει ποτέ, αλλά τώρα με κάνεις να θέλω να το κάνω στο αμέσως επόμενο μαγείρεμά μου αγαπητή Vita.
Και το βλέπω για μέσα στην εβδομάδα ή το ΣΚ μάλλον.
Πολλές καλημέρες.
Μανουσίνα δεν ξέρω αν το έφτιαξες τελικά.Θα σου αρέσει αφού αγαπάς τα ψάρια
Μαρίνα ο σκοπός είναι και να μη λερώσουμε πολύ σκεύη και κουζίνα 🙂
Θαλασσένια με τον τρόπο αυτό κάνουμε έκπτωση στην ώρα ασχολίας χωρίς εκπτώσεις στη γεύση 🙂
Ριρή ναι εκτός από διαιτητικό το λες και gourmet 🙂
Αγγελική καιρός άρα να το ξαναδοκιμάσεις.Δεν θέλει και καθόλου κόπο όπως βλέπεις
Κατερίνα αυτά ακριβώς που λες είναι τα πλεονεκτήματά του χωρίς να υστερεί σε γεύση!
Δήμητρα είναι τόσο εύκολο! Αξίζει να το δοκιμάσετε…
Δύσπιστε σε όλα τα νησιά τελικά κάνουν το ψάρι μ' αυτόν τον τρόπο!
Ξανθή απάλλαξέ τον για μια φορά τον άνθρωπο :-). Δεν θα το μετανοιώσεις!
Pansofix ευχαριστώ πολύ.
Όλγα χοντρό ψάρι νάναι κι ότι θέλει ας είναι (γι αυτόν τον τρόπο εννοώ.Αλλιώς τηγανητό το μαριδάκι είναι από τα καλύτερά μου 🙂 )
Έλενα είδες πόσο εύκολο είναι να γίνει και στο σπίτι;
Κική ενδιαφέρουσα η περίπτωση με το κοτόπουλο.Δεν γίνεται άραγε αλμυρό; Στο ψάρι προστατεύουν τα λέπια
Πηνελόπη αναμένω εντυπώσεις.Κρατά τους χυμούς του και είναι πολύ νόστιμο (κατά τη γνώμη μου).
παντα ειχα τον φοβο πως θα βγει ενα τετοιο ψητο πολυ αλμυρο – η εκτελεση ακουγετε απλη και ελκυστικη αφου δεν υπαρχει η εντονη μυρωδια!
Mediterranean kiwi καλώς όρισες! Χαίρομαι για την επίσκεψή σου. Καθόλου αλμυρό δεν είναι.Λες και τραβά όσο αλάτι χρειάζεται :-).
Σήμερα το έφτιαξα και έγινε υπέροχο!
Ευχαριστώ Κική μου που το δοκίμασες. Τα εύσημα από έμπειρες μαγείρισσες έχουν μια παραπάνω αξία όπως και να το κάνουμε 🙂
Αν το ψάρι το απολεπίσουμε αλμυρίζει;
Πολλές πολλές καλημέρες
Μάλλον. Δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά υποθέτω ότι η απορρόφηση του αλατιού θα είναι μεγαλύτερη. Όλες οι σχετικές συνταγές (έκανα μόλις μια μικρή αναζήτηση) προτείνουν να μην το απολεπίσουμε. Καλή επιτυχία!
Καλημέρα, έχω δοκιμάσει ψάρι ψητό στο αλάτι, το οποίο σερβιρίστηκε στο τραπέζι (εστιατόριο περιοχή Πειραιά) με τρόλευ φλεγόμενο. Αυτό θα ήθελα να βρω σαν ψήσιμο ή σερβίρισμα. Ευχαριστώ.
Καλημέρα. Δεν έχω υπόψη μου αυτόν τον τρόπο σερβιρίσματος. Προσωπικά δεν θα το διακινδύνευα σε οικιακή κουζίνα, όπου δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές για την πρόληψη ατυχημάτων από φωτιά. Δοκιμάστε το στον φούρνο της κουζίνας σας. Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι πολύ νόστιμο!
[…] μας συνόδευσε ψητές γαρίδες αλλά τη δοκιμάσαμε και με ψητό ψάρι σε κρούστα αλατιού και ψητό κοτόπουλο και ταίριαζε […]
[…] για μένα τα ψητά. Στα κάρβουνα, στο φούρνο, στο γκριλ, μέσα σε κρούστα αλατιού, ένα σωστά ψημένο ψητό ψάρι λίγους αφήνει […]