Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια (με αλεύρι)

Ποιος μπορεί να αντισταθεί;

DSC_0584-001

Έχετε προσέξει ότι τα πρώτα πιάτα που αδειάζουν σε τραπέζια μεζέδων είναι αυτά με τα τηγανητά λαχανικά αν είναι καλοτηγανισμένα;Κι όταν λέμε καλοτηγανισμένα εννοούμε να είναι τραγανά και να έχουν συγκρατήσει όσο λάδι χρειάζεται!

 

DSC_0588

Το Καλοκαίρι -θέλει δε θέλει ο καιρός των τελευταίων ημερών-είναι προ των πυλών! Και κάποια πιάτα είναι συνδεδεμένα με το Καλοκαίρι .

DSC_0599

 

Εγώ τουλάχιστον δεν θέλω να τηγανίζω κολοκυθάκια το Χειμώνα… Ούτε να γεμίζω εδώ που τα λέμε. Κάποια πράγματα τα συνδέω απόλυτα με την εποχή τους, και αυτό το πιάτο θέλει φρέσκα κολοκυθάκια εποχής, βεράντα, ούζο, θάλασσα αν είναι δυνατόν και σίγουρα Καλοκαίρι!  

DSC_0584

Φέτος είναι η αλήθεια οι κολοκυθιές μας είναι και προκομμένες και παραγωγικές. Δεν τις προλαβαίνουμε για την ώρα και άρχισαν πρώιμα να μας δίνουν κολοκύθια. Κοντεύει μήνας! Βοήθησε ίσως και η πρώιμη Άνοιξη του προηγούμενου μήνα. Βράσαμε, γεμίσαμε, και τηγανίσαμε ήδη!

DSC_0524-001

Τα τηγανητά συνήθως είναι η τελευταία μας επιλογή γιατί μας αρέσουν περισσότερο απ’ όλα και δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε! Δυστυχώς είναι και τα πιο πλούσια σε θερμίδες αλλά μια στις τόσες, ας πάει και το παλιάμπελο (αυτό λέγεται  καθησυχασμοςσυνειδησηςμεαυταπάτες γιατί δεν είναι μια στις τόσες… ) .  Αν βέβαια έχουμε βρει κάποιο τρόπο να τραβάνε λιγότερο λάδι οι τύψεις περιορίζονται . Διαίτης βέβαια δεν γίνονται αλλά …ας ξαναπάει το παλιάμπελο!

DSC_0585

Παλιότερα τηγάνιζα τα λαχανικά με κουρκούτι (χυλό) . Ωραίος τρόπος αλλά θέλει περισσότερο χρόνο. Τα τελευταία χρόνια έχω βρει αυτό το «κόλπο»  που δημοσιεύω στην σημερινή ανάρτηση και τα κολοκυθάκια μου γίνονται τραγανά και νόστιμα και με σκέτο αλεύρι.  Το είχα δει σε κάποιο περιοδικό κυριακάτικης εφημερίδας σε αίθουσα αναμονής ιατρείου.

DSC_0594

Η συνταγή έλεγε τηγάνισμα σε σπορέλαιο αλλά στο σπίτι μου είναι αδιανόητη η χρήση σπορέλαιου στο τηγάνι! Και δεν το λέω μόνο από την κρητική μου παραξενιά . Όλες οι μελέτες λένε ότι το ελαιόλαδο είναι η ασφαλέστερη λιπαρή ουσία για τηγάνισμα. Για δείτε παρακαλώ  ενδεικτικά εδώ: http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/1440/ladia-thganismatos-osa-prepei-opwsdhpote-na-gnwrizw/Ακόμη και μετά από 2-3 τηγανίσματα το ελαιόλαδο είναι ασφαλέστερο από το σπορέλαιο που δεν έχει τηγανιστεί ούτε μία φορά!

DSC_0584-001

Συγκράτησα λοιπόν το κόλπο του τηγανίσματος και στα υπόλοιπα κάνω τα δικά μου…

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Υλικά:

1-2 κολοκυθάκια σχετικά μεγάλα (περίπου μισό κιλό συνολικά) 

Περίπου 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

2 κούπες νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για το νερό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι για τα κολοκυθάκια

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Επί το έργον:

τηγανητα κολοκυθακια

Το δικό μου κολοκυθάκι ήταν 435 gr!

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε στρογγυλές φέτες πάχους λίγου μεγαλύτερου από 1/2 cm  ή σε μακρόστενες (κατά μήκος) ή σε μπαστουνάκια. Τα αλατίζουμε με το ½ κουταλάκι του γλυκού και τα αφήνουμε να ιδρώσουν. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό και  διαλύουμε το 1 κουταλάκι αλάτι.

DSC_0568

Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι να κάψει.  Παίρνουμε αρκετά κολοκυθάκια, τα βουτάμε πρώτα στο αλατόνερο και αφού τινάξουμε το περίσσιο νερό (εγώ τα ανασύρω με τρυπητή κουτάλα) τα βουτάμε στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε καλά.

τηγανητα κολοκυθακια1

Παίρνουμε μια μια  φετούλα αλευρωμένη τη βουτάμε στιγμιαία ξανά στο αλατόνερο και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα-φριτέζα ή στο τηγάνι. Τις γυρίζουμε και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν  απ’ όλες τις πλευρές.   

τηγανητα κολοκυθακια2

Βγάζουμε  τα κολοκυθάκια πάνω σε απορροφητικό χαρτί . Τα σερβίρουμε ζεστά.

DSC_0584

Παρατηρήσεις:

  • Αν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χρησιμοποιούμε μια κούπα χωρίς βέβαια το μπέικιν.
  • Μπορούμε να κάνουμε μείγμα από διάφορα αλεύρια. Στη φωτογραφία ανακάτεψα αλεύρι για όλες τις χρήσεις με καλαμποκάλευρο. Αν έχουμε καλαμποκάλευρο συστήνεται  στο μείγμα μας και για το ωραίο χρώμα που δίνει στο αποτέλεσμα! Μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα μείγματα αλεύρων. Καλή επιλογή είναι και το σταρένιο ολικής άλεσης. 
  • Αυτή τη φορά τηγάνισα τα κολοκυθάκια μου σε μια μικρή φριτέζα (του ½ lt) σε ελαιόλαδο που είχα ήδη τηγανίσει 2 φορές πατάτες. Είπαμε, ακόμη κι έτσι είναι ασφαλέστερο από τα σπορέλαια. Αν χρησιμοποιήσω τηγάνι κόβω τα κολοκυθάκια σε μακρόστενες φέτες. Και πιο γρήγορα τελειώνω και βολεύει το γύρισμα τους στο τηγάνι.
  • Για ακόμη πιο αμαρτωλό αποτέλεσμα, τρίβουμε λίγη πικάντικη κρητική γραβιέρα στα καυτά κολοκυθάκια την ώρα του σερβιρίσματος.
  • Για λιγότερες τύψεις τα σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.

Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!

Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια (με αλεύρι)
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1-2 κολοκυθάκια σχετικά μεγάλα (περίπου μισό κιλό συνολικά)
  2. Περίπου 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
  4. 2 κούπες νερό
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για το νερό
  6. ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι για τα κολοκυθάκια
  7. Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Οδηγίες
  1. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε στρογγυλές φέτες ή σε μακρόστενες (κατά μήκος) ή σε μπαστουνάκια. Τα αλατίζουμε με το ½ κουταλάκι του γλυκού και τα αφήνουμε να ιδρώσουν. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε το 1 κουταλάκι αλάτι . Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι να κάψει. Παίρνουμε αρκετά κολοκυθάκια, τα βουτάμε πρώτα στο αλατόνερο και αφού τινάξουμε το περίσσιο νερό (εγώ τα ανασύρω με τρυπητή κουτάλα) τα βουτάμε στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε καλά. Παίρνουμε μια μια φετούλα αλευρωμένη τη βουτάμε στιγμιαία ξανά στο αλατόνερο και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα-φριτέζα ή στο τηγάνι. Τις γυρίζουμε και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Βγάζουμε τα κολοκυθάκια πάνω σε απορροφητικό χαρτί . Τα σερβίρουμε ζεστά.
Σημειώσεις
  1. Αν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χρησιμοποιούμε μια κούπα χωρίς βέβαια το μπέικιν.
  2. Μπορούμε να κάνουμε μείγμα από διάφορα αλεύρια. Στη φωτογραφία ανακάτεψα αλεύρι για όλες τις χρήσεις με καλαμποκάλευρο. Αν έχουμε καλαμποκάλευρο συστήνεται στο μείγμα μας και για το ωραίο χρώμα που δίνει στο αποτέλεσμα! Μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα μείγματα αλεύρων. Καλή επιλογή είναι και το σταρένιο ολικής άλεσης.
  3. Αυτή τη φορά τηγάνισα τα κολοκυθάκια μου σε μια μικρή φριτέζα (του ½ lt) σε ελαιόλαδο που είχα ήδη τηγανίσει 2 φορές πατάτες. Είπαμε, ακόμη κι έτσι είναι ασφαλέστερο από τα σπορέλαια. Αν χρησιμοποιήσω τηγάνι κόβω τα κολοκυθάκια σε μακρόστενες φέτες. Και πιο γρήγορα τελειώνω και βολεύει το γύρισμα τους στο τηγάνι.
  4. Για ακόμη πιο αμαρτωλό αποτέλεσμα, τρίβουμε λίγη πικάντικη κρητική γραβιέρα στα καυτά κολοκυθάκια την ώρα του σερβιρίσματος.
  5. Για λιγότερες τύψεις τα σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly