Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα κάστανο

Μαρμελάδα κάστανο

Μια νόστιμη μαρμελάδα με πολλές χρήσεις!

Ξέρατε ότι στο νομό Χανίων υπάρχουν 110.000 καστανιές; Κι εγώ δεν γνώριζα την έκταση της καστανοπαραγωγής των Χανίων πριν αρχίσω να γράφω αυτή την ανάρτηση.Έβαλα λοιπόν στο google “καστανιά Χανίων” και είδα τον αριθμό τους αλλά και πολλά άλλα (ευχάριστα και δυσάρεστα)…
Μαρμελάδα κάστανο

Έβλεπα τις καστανιές στις άκρες του δρόμου πολλά καλοκαίρια που κατεβαίναμε στην Παλιόχωρα για διακοπές  και από μικρή γευόμουν τα πεντανόστιμα χανιώτικα κάστανα, αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ αυτόν τον μεγάλο αριθμό δέντρων, που τα τελευταία χρόνια απειλούνται από ασθένειες χωρίς να υπάρχει μια κεντρική αντιμετώπιση για την καταπολέμησή τους.

Μαρμελάδα κάστανο
Έμαθα λοιπόν ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια να χαρακτηριστεί το χανιώτικο κάστανο ΠΟΠ λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.  Είναι η αλήθεια ότι τα κάστανα Χανίων είναι ιδιαίτερα νόστιμα και γλυκά. Καθαρίζονται σχετικά ευκολότερα από τα υπόλοιπα και είναι πολύ αρωματικά.
Τρώγονται ευχάριστα βραστά και ψητά αλλά τα χρησιμοποιούμε ευρέως και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στα Χανιά φτιάχνουν ένα υπέροχο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια που θα φτιάξω κι εγώ κάποια στιγμή γιατί αξίζει να υπάρχει κι αυτή η συνταγή σ’ αυτή εδώ τη συλλογή μου . Επίσης τα κάστανα συνδυάζονται με διάφορα κρέατα και χυλώνουν όμορφα πολλές σούπες.
Μαρμελάδα κάστανο
Οι εφαρμογές τους στην ζαχαροπλαστική είναι βέβαια πολύ περισσότερες. Διάσημα γλυκά διεθνώς έχουν σαν βάση το κάστανο  ολόκληρο, ζαχαρωμένο, σαν πολτό σε πουρέ ή σε μαρμελάδα. Η σημερινή μου συνταγή είναι μια υπέροχη και απαλή μαρμελάδα κάστανου που μπορούμε να την απολαύσουμε  με όλους τους τρόπους που απολαμβάνουμε και τις υπόλοιπες μαρμελάδες αλλά και να τη χρησιμοποιήσουμε για τα σοκολατένια γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Μαρμελάδα κάστανο
Όλος ο κόπος  της είναι το καθάρισμα των κάστανων αλλά κατά τα άλλα είναι εύκολη και αξίζει τον κόπο. Βέβαια τα χανιώτικα, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων καθαρίζουν και πιο εύκολα.Δείτε πάντως τον τρόπο που τα καθαρίζω και πείτε μου αν έχετε κάτι ευκολότερο και ταχύτερο…

Παρατηρήσεις

1)Η μαρμελάδα κάστανου είναι από τις λίγες που μας αρέσει σχεδόν λεία, σαν βελούδο γι αυτό την αλέθω εντελώς. Προέκυψε αρκετή μαρμελάδα και κράτησα αρκετή σε μπολ για τα γλυκά μου ενώ την υπόλοιπη την έβαλα σε αποστειρωμένο βάζο όπως συνήθως.

2)Αν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε πολύ σύντομα μπορούμε αντί νερό στο πολτό του κάστανου να βάλουμε γάλα. Προσέχουμε όμως γιατί πιάνει πιο εύκολα. Εγώ την προτιμώ με νερό γιατί μπορώ να τη χρησιμοποιήσω και σε νηστίσιμες εφαρμογές.

3)Μπορούμε να την αρωματίσουμε  με κανέλα και γαρύφαλλα. Προτιμώ τη βανίλια και βάζω κανέλα αν χρειάζεται στο γλυκό που θα την χρησιμοποιήσω.Τελικά η Κυπριακή κουζίνα πάει … Ιταλία! Νικήτρια της κλήρωσης για το βιβλίο της Ήβης είναι η Ειρήνη από το grEAT. Με δεδομένο ότι η πρώτη που σχολίασε ήταν η ίδια η Ήβη, το 7 που έβγαλε το random αντιστοιχεί στην Ειρήνη. Ειρήνη πάντα τυχερή να είσαι! Επικοινώνησε στο mail μου  για τα περαιτέρω…

Καλό μήνα σε όλους!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο