Vegan/vegetarian

Λαχανόρυζο: η ταπεινή εναλλακτική εκδοχή των λαχανοντολμάδων

Λαχανόρυζο: η ταπεινή εναλλακτική εκδοχή των λαχανοντολμάδων

Απλό  και οικονομικό πιάτο της εποχής.

Ο συνδυασμός οσπρίων και λαχανικών με ρύζι δίνει πάντα νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά πιάτα. Στην κρητική κουζίνα είναι πολύ συνηθισμένος ο συνδυασμός φασόλια-ρύζι (φασουλόρυζο), φακές –ρύζι (φακόρυζο)  και ρεβύθια-ρύζι (ρεβυθόρυζο). Με τα λαχανικά, συνηθέστεροι είναι οι συνδυασμοί πράσα-ρύζι (πρασόρυζο), σπανάκι-ρύζι (σπανακόρυζο) , λάχανο-ρύζι (λαχανόρυζο) και το λιτό ντοματόρυζο. Παλιότερα, όταν το ρύζι ήταν είδος πολυτελείας, συνδυάζονταν τα λαχανικά πολύ συχνά με χόντρο (σπασμένο στάρι) .  Έτσι ο χόντρος μαγειρευόταν με ψιλοκομμένα λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες και άλλα) . Το πιάτο εμπλουτίζεται  συχνά με χοχλιούς και παραμένει ακόμη στο εδεσματολόγιο της Κρήτης .
Λαχανόρυζο: η ταπεινή εναλλακτική εκδοχή των λαχανοντολμάδων
Μερικοί το προτιμούν πιο ζουμερό….
Το λαχανόρυζο είναι αμφιλεγόμενο φαγητό. Κάποιοι δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Είναι από τα φαγάκι που μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε την νοστιμιά τους και την αξία τους… Αν είναι καλομαγειρεμένο με τα μυρωδικά του και το πιπεράκι και το λεμονάκι του δεν διαφέρει και πολύ σε γεύση από τους λαχανοντολμάδες . Άλλωστε με τα υλικά των λαχανοντολμάδων το φτιάχνουμε και στο στομάχι μας ανακατεύονται όλα που έλεγε και μια γνωστή μου όταν βαριόταν να φτιάξει λαχανοντολμάδες.
Λαχανόρυζο: η ταπεινή εναλλακτική εκδοχή των λαχανοντολμάδων

Παρατηρήσεις

  1. Αν δεν συνηθίζουμε τον πελτέ στα φαγητά μας, τον παραλείπουμε και αυξάνουμε λίγο την ντομάτα.
  2. Αν το λάχανο που έχουμε κόψει για τη λαχανοσαλάτα περισσέψει, μπορούμε να το
    χρησιμοποιήσουμε για λαχανόρυζο κι ας είναι πιο ψιλοκομμένο.
  3. Η ποσότητα του ρυζιού μπορεί να είναι και περισσότερη. Σε πολλούς αρέσει να υπερισχύει το ρύζι στο πιάτο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο