Μελομακάρονα γεμιστά

Ala Crete…
 
Ο προσδιορισμός ala Crete  κρίνεται  απαραίτητος γιατί το σουσάμι δεν
νομίζω ότι συνηθίζεται αλλού. Είναι σήμα κατατεθέν
κρητικών συνταγών και εδώ είναι η δική μου παραλλαγή για ακόμη περισσότερο! Καβουρδισμένο και ελαφρά σπασμένο-κοπανισμένο
είναι το κλασικό γαρνίρισμα που κάνουμε ακόμη στα σπίτια μας ακόμη κι αν έχουμε
αυξήσει σε σχέση με παλιότερα και το καρύδι. 
 
 
Εκτός από την  κλασική συνταγή μου που μάλλον αρέσει αν κρίνω
από την επισκεψιμότητα που έχει η αντίστοιχη ανάρτηση κάθε χρόνο, φτιάχνω συχνά
και τη σημερινή συνταγή. Φέτος ειδικά είναι η δεύτερη φορά που τα φτιάχνω γιατί
είχαμε ωραία καρύδια από αγαπημένο συγγενή. 
 
 
Έχω διαφοροποιήσει την παραδοσιακή συνταγή της μαμάς μου προσθέτοντας σουσάμι και στη γέμιση  και μπορώ να πω ότι γίνονται ανάρπαστα. Καρύδι βέβαια χρησιμοποιούσαν στη γέμιση πάντα. Ταιριάζει τόσο πολύ με το μέλι
και τα αρώματα των μελομακάρονων!  
 
 
Η  δόση είναι μικρή (καμιά πενηνταριά γίνονται-
ίσα 2 ταψάκια ) και έτσι αφενός δεν βαριέται κανείς να τα φτιάξει, αφετέρου
εξαφανίζονται άμεσα! Αυτή την εποχή φροντίζω να έχω πάντα καβουρδισμένο
σουσάμι  για να μην είναι πρόβλημα η
προετοιμασία του. 
 
 
Το πλένω πολύ καλά , το αφήνω να στραγγίσει και το καβουρδίζω στο φούρνο για ευκολία παρόλο που στο τηγάνι γίνεται πιο γρήγορα.
 
 
Για το μέλωμα έχω πια καθιερώσει το κρύο σιρόπι-καυτά μελομακάρονα.
Μ’ αρέσει που έτσι ποτίζουν σιρόπι μέχρι το βάθος χωρίς όμως να λιώνουν.Το επιπλέον μέλι από πάνω βοηθά να κολλήσει το καρύδι και δίνει πρόσθετη γεύση. Επειδή η ζύμη αυτών εδώ είναι πιο απαλή
από των κλασικών, αφήνω λιγότερη ώρα στο σιρόπι τα μελομακάρονά μου. Από 20 ως
30 δευτερόλεπτα! Μέλωμα με το χρονόμετρο που λένε…
 
 
 
Υλικά:
 
Για τη ζύμη:
 
1 ¼  κούπας ελαιόλαδο
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ρακή
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Μια τσιμπιά αλάτι
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι (έμειναν 2 κουταλιές)
 
Για τη γέμιση και το γαρνίρισμα:
 
1 κούπα καρύδια
¾ κούπας καβουρδισμένο σουσάμι
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
Γαρύφαλλο στη μύτη του κουταλιού
 
Για το μέλωμα:
 
2 κούπες ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
2 γεμάτες  κουταλιές
σούπας  μέλι
Φλούδα  μισού
πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλα
 
Επί πλέον, λίγο ακόμη μέλι για το γαρνίρισμα
 
Επί το έργον:
 
 
Πρώτα απ’ όλα φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το
νερό και τα μυρωδικά για 3-4 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός ) .
Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το μέλι. 
 
 
Ανακατεύουμε να διαλυθεί και
αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς (εγώ το βγάζω έξω όταν βιάζομαι και μετά
το βάζω στο ψυγείο).
 
 
Αλέθουμε τα  καρύδια (σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ρύζι)
 και το σουσάμι της γέμισης (χωριστά) με
κοφτές κινήσεις στο multi και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τα μυρωδικά.
 
 
Σε μπολ
ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο  με τη
ζάχαρη,  την κανέλα και το ξύσμα και τα
ανακατεύουμε με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη. Στην κούπα που μετράμε το χυμό
προσθέτουμε τη ρακή και διαλύουμε τη σόδα πάνω από τη λεκάνη ανάμειξης.
Προσθέτουμε το διάλυμα στο μείγμα.  
 
Χυμός και ρακή . Η σόδα θα μπει μετά που ανακατευτεί το μείγμα του ελαιολάδου. 
Σε μια
κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και το αλάτι και αδειάζουμε στα υπόλοιπα.
Προσθέτουμε άλλες τρεις κούπες και  την
τελευταία μισή την αφήνουμε γιατί μπορεί να μην την πάρει όλη, οπότε την
προσθέτουμε σταδιακά.Πρέπει να έχουμε μια κανονική ζύμη.
 
 
Δεν ζυμώνουμε πολύ μετά που θα προσθέσουμε το αλεύρι. 
 
 
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης μεγέθους μικρού μανταρινιού (από
περιέργεια ζύγισα ένα δυο κομμάτια και ήταν 
25 και 30 γραμμάρια) , το ανοίγουμε στην παλάμη μας και βάζουμε ένα
κουταλάκι από τη γέμιση. Κλείνουμε το ζυμαράκι να εγκλωβίσει τη γέμιση και δίνουμε
σχήμα μελομακάρονου.
 
 
Τα αραδιάζουμε σε ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω. Αν
θέλουμε τα πιέζουμε σε σκεύος που να δώσει ανάγλυφο στην επιφάνειά τους (κλασικό
gadget
 η ξύστρα!) αλλά δεν είναι και
απαραίτητο!
 
 
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 25
με 30 λεπτά.
 
 
Ωστόσο φτιάχνουμε το δεύτερο ταψί. Μόλις βγαίνει κάθε ταψί από το
φούρνο βουτάμε  λίγα λίγα τα καυτά μελομακάρονα
στο κρύο σιρόπι, τα βυθίζουμε με ένα πιρούνι , τα αφήνουμε 20 ως 30
δευτερόλεπτα
 
 
 και τα βγάζουμε σε  σκεύος. 
 
 
Όταν τελειώσουμε με όλο το ταψί τα αραδιάζουμε  σε πιατέλα και με ένα πιρούνι απλώνουμε σαν
κλωστές λίγο μέλι στην επιφάνειά τους.
 
 
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα της γέμισης
ή με λίγο σκέτο καβουρδισμένο και αλεσμένο σουσάμι.
 
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη ή φυλάσσουμε σε μπολ που
κλείνει καλά για να μη στεγνώσουν αλλά ούτε να τραβήξουν υγρασία.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Μπορούμε να χοντροκόψουμε τα καρύδια της γέμισης με μαχαίρι
αντί να τα αλέσουμε.
 
 
Τότε θα κρατήσουμε μερικά για να τα κόψουμε μικρότερα για το
γαρνίρισμα ή θα γαρνίρουμε με σκέτο σουσάμι ελαφρά αλεσμένο. 
 
2)Επειδή πάντα στα γεμιστά γλυκά η αναλογία  γέμισης-ζύμης 
μπορεί να «μη μας βγει», αν βάλουμε πολύ γέμιση στα πρώτα προτιμούμε να
κάνουμε κάποια χωρίς γέμιση για να περισσέψουν υλικά για το γαρνίρισμα. Πάντως
επειδή σουσάμι και καρύδι έχουν στο εσωτερικό τους τα μελομακάρονά μας,  δεν
χρειάζεται να τα πνίξουμε από πάνω… Αν τηρήσουμε τις αναλογίες που δίνω μάλλον θα πάνε ίσα -ίσα! 
 
3)Δοκιμάζουμε το χρόνο μελώματος κατά τα γούστα μας. Τα πρώτα,
όταν το σιρόπι είναι αρκετό για να βυθιστούν, θέλουν λιγότερο χρόνο. Τα
τελευταία τα αναποδογυρίζουμε να πάρουν σιρόπι και από τις δυο πλευρές.
 
4)Κατά τη γνώμη μου το πιο κατάλληλο μέλι για τα μελομακάρονα είναι το θυμαρίσιο ή μείγμα θυμαρίσιου-ανθόμελου.
 
Καλή  εβδομάδα!

 

 

Print Friendly, PDF & Email