Καλοκαιρινά ζυμαρικά φούρνου, εύκολα και οικονομικά

Με ξινομυζήθρα (ή φέτα) σε light ή σε κανονική έκδοση!

 

Όχι, δεν είναι η συνηθισμένη μακαρονάδα φούρνου με τα
κίτρινα τυριά , τα αλλαντικά , τις κρέμες γάλακτος. Αυτή εμείς στο σπίτι μας την αφήσαμε πίσω, στη
δεκαετία του 1980!

 
 

Τούτη εδώ είναι ελαφριά και καλοκαιρινή και τα λιπαρά της είναι
«ελαστικά» , κατά συνείδηση του τρώγοντα…  Δεν λέω ότι δεν μας αρέσει και η κλασική εκδοχή των full fat ζυμαρικών
φούρνου , αλλά παραείναι βαρύ πιάτο πια για τις διατροφικές μας συνήθειες. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις πια,  και ποτέ το καλοκαίρι…

 

 
 

Άλλωστε τα δικά μας τυριά
δένουν τόσο πολύ με την ντομάτα του πιάτου, που δεν υπάρχει λόγος να το
βαρύνουμε με κάτι πιο λιπαρό… Εγώ χρησιμοποιώ ξινομυζήθρα αλλά και η φέτα σε
τρίμματα ταιριάζει πολύ σ’ αυτή τη συνταγή.

 
 

Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε
κι άλλη ποσότητα τυριού ίδιου ή διαφορετικού είδους, αν δεν
φοβόμαστε τα λιπαρά και τις θερμίδες. Καλή επιλογή είναι ένας καλός ξερός
κρητικός αθότυρος χοντροτριμμένος.

 
 
 
Εμείς είχαμε τον καλύτερο –από μικροπαραγωγό-
και η γεύση του ήταν απίστευτη!
 

Υλικά ( για 4 μερίδες):

 
300 γραμμάρια ζυμαρικά (τύπου «πένες» )
Κάμποσες ώριμες ντομάτες (περίπου 700 γραμμάρια)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
½ κούπα ελαιόλαδο
3 μεγάλες πράσινες (ή πολύχρωμες για …ομορφιά) πιπεριές
2 σκελίδες σκόρδο
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη
2-3 κλαδάκια βασιλικό φρέσκο ή ένα κοφτό κουταλάκι ξερό
Αλάτι-πιπέρι
Προαιρετικά ένα κύβο λαχανικών βιολογικό ή σπιτικό 
300-500  γραμμάρια 
ξινομυζήθρα ή φέτα σε τρίμματα (η συνείδηση που λέγαμε παραπάνω…)
Λίγη ακόμα ξινομυζήθρα ή άλλο τυρί για το σερβίρισμα
 
Επί το έργον:
 
 

Πλένουμε καλά και κόβουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια. 

Σε μια κατσαρόλα
ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα
καρεδάκια των πιπεριών και τα σοτάρουμε λίγο κι αυτά.
 

Τρίβουμε τις ντομάτεςστον τρίφτη ή στο multi και τις προσθέτουμε
κι αυτές  μαζί με 3 κούπες νερό, τα
μυρωδικά , 

 
 
 
 
το αλατοπίπερο, τον κύβο (αν βάλουμε) και το σκόρδο. Ανάβουμε
το φούρνο στους 180 βαθμούς.
 
 

Μόλις πάρει βράση ξανά η σάλτσα μας βάζουμε
τα ζυμαρικά , τα ανακατεύουμε να μη κολλήσουν και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά .
Αδειάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα πυρέξ.

 
 
Αν δεν υπάρχουν αρκετά υγρά,
προσθέτουμε λίγο νερό κατά προτίμηση ζεστό. Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο
(ακόμη και αν δεν έχει σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας) και αφήνουμε να γίνει
. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό . Τα μακαρόνια δεν πρέπει να
στεγνώσουν. 
 
 
 
Λίγο πριν βγάλουμε το πυρέξ από το φούρνο προσθέτουμε την
ξινομυζήθρα ή τη φέτα , ανακατεύουμε ελαφρά και ξαναφουρνίζουμε να μαλακώσει
και να μελώσει.
 
 
 Στο σερβίρισμα -όσοι θέλουν- προσθέτουν κι άλλο τυρί.
 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Μπορούμε να προσθέσουμε ελιές ψιλοκομμένες ή κάπαρη που
έχουμε ξεπλύνει για να μην είναι έντονη η μυρωδιά του ξυδιού (αν είναι
διατηρημένη σε ξύδι). Εγώ το αποφεύγω γιατί η κυρίαρχη γεύση σ’ αυτό το πιάτο
θέλω να είναι της ντομάτας.
 
Λεπτομέρεια …
Η σάλτσα μπαίνει μέσα στα ζυμαρικά και γίνονται
πεντανόστιμα. 
 
2)Το σκόρδο δεν το τσιγαρίζω, ούτε το καθαρίζω σ’ αυτή τη
συνταγή. Το πατάω ελαφρά με τη λάμα ενός μαχαιριού ίσα να σπάσει και το
προσθέτω στη σάλτσα. Έτσι η μυρωδιά  είναι πιο ελαφριά.
 
3)Καλό είναι το νερό που θα προσθέτουμε –αν χρειαστεί-  κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να είναι
ζεστό για να μη σταματά ο βρασμός. Βράζω στο βραστήρα 1-2 κούπες και προσθέτω
ζεστό όποτε χρειάζεται.
 
4)Αν τα υγρά είναι αρκετά, και το ταψί στην πρώτη σκάλα του
φούρνου από κάτω, δεν θα χρειαστεί σκέπασμα. Αν όμως βλέπουμε ότι πάνε να αρπάξουν σκεπάζουμε το φαγητό  με ένα
αλουμινόχαρτο.
 
 
 Καλό Αύγουστο!
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email