Αφράτες και νόστιμες!
Υλικά
2 κούπες γάλα
½ κούπα νερό
1/3 κούπας αλεύρι
2 μεγάλα ή 3 μικρά
αυγά
2 κουταλιές βούτυρο (και άλλες 2 για το φύλλο, προαιρετικά)
3 κούπες ξινομυζήθρα (περίπου μισό κιλό) ή τρίμματα φέτας
Πιπέρι και προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο.
10-12 φύλλα κρούστας για πίττες
½ κούπα ελαιόλαδο
Επί το έργον
Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Στο multi (ή σε μια κούπα), βάζουμε το νερό με το αλεύρι και τα χτυπάμε ώστε να έχουμε ένα χυλό απολύτως λείο.
Μόλις πάρει βράση το γάλα αδειάζουμε στην κατσαρόλα το χυλό του αλευριού και ανακατεύουμε πάνω στο μάτι μέχρι να πήξει
αρκετά η κρέμα μας (θέλει ελάχιστο χρόνο). Αποσύρουμε από το μάτι. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα
ανακατεύοντας συνεχώς (να μη ψηθούν και έχουμε κομμάτια …ομελέτας στην γέμιση!).
Προσθέτουμε και την μυζήθρα ή ό,τι άλλα τυριά έχουμε καθώς και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο (αν βάλουμε) ,να μη κάψει. Εγώ τα βάζω σ’ ένα μπολ και για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια ισχύ. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στα δύο.
Αλείφουμε με το μείγμα ελαιολάδου κάθε κομμάτι φύλλου και βάζουμε σε απόσταση 2-3 δάκτυλα από την άκρη , δύο «καλά» γεμάτες κουταλιές γέμισης ( όχι τη μια πάνω στην άλλη αλλά απλωτά κατά μήκος της στενής πλευράς του φύλλου). Σκεπάζουμε τη γέμιση διπλώνοντας το φύλλο και κατά μήκος και από την άκρη που αφήσαμε. Ξαναλαδώνουμε πολύ ελαφρά και διπλώνουμε την κάθε πίτα μας , όχι κυλινδρικά αλλά έτσι ώστε να έχουμε ένα ορθογώνιο πακετάκι.
Τις αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Όταν τελειώσουμε τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 180
βαθμούς για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Παρόλο που είναι πολύ νόστιμες και κρύες, θεωρώ ότι η καλύτερη ώρα για να τις απολαύσουμε είναι λίγο μετά που θα τις βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσουν τόσο , όσο να μπορούμε να τις πιάσουμε.
Παρατηρήσεις
1)Όπως σημειώνω παραπάνω, μπορούμε να φτιάξουμε και κλασική πίτα . Βάζουμε τα μισά φύλλα σε ταψί κατάλληλου μεγέθους (αλείφοντας με λάδι το καθένα κάθε φορά) έτσι ώστε να περισσεύουν λίγο από τις άκρες. Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, φροντίζοντας να φυλακιστεί η γέμιση ανάμεσα στα φύλλα.
2)Δοκιμάζουμε τη γέμιση γιατί πιθανόν να χρειάζεται λίγο αλάτι αν η μυζήθρα δεν είναι αλμυρή.
3)Αν θέλουμε την κρέμα εντελώς λεία μπορούμε να την περάσουμε από το multi μετά την προσθήκη της μυζήθρας. Εμείς προτιμούμε να βρίσκουμε “κομπάκια” μυζήθρας κι έτσι απλώς σπάω λίγο τη μυζήθρα με ένα πιρούνι πριν την προσθέσω.
4)Μπορούμε να πασπαλίσουμε τις πίτες μας τα τελευταία 10 λεπτά πριν τις βγάλουμε από το φούρνο με τριμμένο τυρί. Επιλέγουμε κάποιο τυρί που να μη λιώνει για να κάνει πιο ωραίο «εφέ» στην επιφάνεια. Δεν είχα κατάλληλο και γι αυτό δεν έβαλα
αυτή τη φορά.
5)Με τις παραπάνω ποσότητες φτιάχνουμε 22-24 τυρόπιτες. Έψησα τις 15 και οι υπόλοιπες είναι στην κατάψυξη. Θα τις ψήσω χωρίς να τις ξεπαγώσω.6)Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα του τυριού. Αν βάλουμε πιο λίγο, κάνουμε λίγο πιο σφικτή την κρέμα προσθέτοντας 1 κουταλιά αλεύρι ακόμη.
Καλημερα Βαγγελιω!
Εχει εδω και μερικες μερες που πραγματικα εχω λαχταρησει να φαω μια νοστιμη τυροπιτα, οχι αυτες του εμποριου που πολλες φορες ειναι σαν χορτο! Την ξυνομυτζηθρα την προμηθευτηκα εδω και μερικες ημερες, χρονο δεν βρισκω να την φτιαξω! Πολυ μου αρεσε η τυροκρεμα σου, βαζει υποψηφιοτητα για την τυροπιτα που θελω να φτιαξω!
Πολλα φιλια!
Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου, εγώ δε λέω ποτέ όχι σε πίτες.
Είναι δε μια πολύ ωραία ιδέα για μένα που καμιά φορά μου περισσεύει ζύμη για φύλλα θα μπορώ να φτιάξω μερικά τέτοια πιτάκια.
Καλό Σ/Κ
Τυρόπιτα να είναι … και ότι τρόπο και συνδυασμό θέλεις καλή μου Βαγγελιώ!
Εγώ όχι πάντως δεν θα πω, ειδικά όταν μιλάμε και για ξυνομυζύθρα.
Πεθαινω μόνο που τις βλεπω! Τι ωραία και στην καταψυξη και κάθε μέρα μια φρέσκια!
Μου αρέσει η ατομική εκδοχή… θα είναι υπέροχο να σπάει στο στόμα αυτό το τόσο τραγανό φύλλο!
Και η κρεμώδης γέμιση με την ξινομυζήθρα (τη λατρεμένη) απλά με πέθανε!
Φιλιά πολλά!
eyxaristou me poly.xreiazomouna mia tetoia syntagh gia to sxoleio.fotini tor.
Στις τυρόπιτες λέω πάντα ναι! Θα προτιμήσω την εκδοχή με τη φέτα, μιας που τη λατρεύω. Φαίνονται νοστιμότατες Vita και με διευκολύνουν που είναι ατομικές!
Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια!
Με τόση ποικιλία Ελληνικών τυριών σίγουρα μπορούμε να φιάξουμε θαυματουργά πιάτα σαν την δική σου πρόταση.
Φιλιά θαλασσένια
Στις πίτες, μικρές ή μεγάλες, πάντα λέω ναι!
Φτιάχνω κι εγώ μια τυρόπιτα με κρέμα και φέτα, συνταγή της μητέρας μου και γίνεται πολύ νόστιμη και αφράτη (την έχω ανεβάσει).
Την Κρητική μυζήθρα δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, δεν ξέρω πού υπάρχει στην Αθήνα.
Ευχαριστούμε για την πρόταση.
Να είσαι καλά, Βαγγελιώ μου!
Ωραια λοιπόν η τυρόπιτα της ''μαμας''!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Πεθαίνω για ό,τι έχει ξινομυζήθρα!
Καλημέρα σας
Ο φούρνος στον αέρα η αντιστάσεις !
Σχεδόν πάντα ψήνω στις αντιστάσεις, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή γίνεται και στον αέρα αν έχετε εξοικειωθεί με τις θερμοκρασίες…