Κλημεντίνες σε σιρόπι με ρακή

Κάτι σαν γλυκό του κουταλιού, χωρίς την αθωότητά του…

Είχα βρει αυτή τη συνταγή σ’ ένα παλιό περιοδικό. Έχουν
περάσει τόσα χρόνια που ούτε που θυμάμαι ποιο ήταν το περιοδικό και ποιος είχε δώσει αυτή την ωραία εκδοχή του γλυκού που είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό του κουταλιού και κομπόστα.   Είναι όμως μια πολύ όμορφη ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα
φρούτα αν θέλουμε κάπως πιο εξεζητημένη γεύση στα γλυκά κουταλιού  που θα
γαρνίρουν γιορτινά επιδόρπια με γιαούρτι, ή με τυρί κρέμα .

Ειδικά όταν
φτιαχτεί με  κλημεντίνες ή κλημεντίνια (αυτό το είδος των μανταρινιών που δεν έχουν κουκούτσια),   ταιριάζει
θαυμάσια  πάνω από σοκολατένια κέικ
που θα ποτίσουμε με το αλκοολούχο σιρόπι τους . 
Μπορούμε ακόμη  να κόψουμε σε
φετούλες τις κλημεντίνες μας και να στολίσουμε τούρτες και κρέμες  παντός είδους. Ο αστεροειδής γλυκάνισος και η
κανέλα προσθέτουν επί πλέον αρώματα στο ήδη αρωματισμένο σιρόπι. Αλλά και σκέτο
στο πιατάκι σαν όλα τα γλυκά του κουταλιού είναι μια απόλαυση για ενηλίκους! 

Αν
δεν έχετε ρακή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο λευκό ποτό με ουδέτερο
άρωμα, ώστε να μην αλλοιωθεί το υπέροχο χρώμα του φρούτου και να μην
επισκιαστεί το άρωμά του. Επειδή χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα να
ωριμάσει φτιάξτε το άμεσα αν το θέλετε για τα Χριστούγεννα ή μέχρι το τέλος της
εβδομάδας αν το θέλετε για την Πρωτοχρονιά.

 

Υλικά:
15 κλημεντίνες καλοφτιαγμένες και ίδιου μεγέθους   (κατά προτίμηση βιολογικές ή τουλάχιστον χωρίς πολλά ραντίσματα, από δικό μας δέντρο…)
750 gr ζάχαρη 
750 ml νερό
3-4 κομμάτια αστεροειδούς γλυκάνισου
2 ξύλα κανέλας 10 cm το καθένα
350- 500ml ρακή (1,5- 2 δοσομετρικές κούπες )

Επί το έργον:

 

 

Πλένουμε καλά τις κλημεντίνες , τις τρυπάμε πολλές φορές με
μια οδοντογλυφίδα και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό .

 Βάζουμε
την κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία και όταν βράσουν 5 λεπτά  (από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός) τις αποσύρουμε ,και  τις στραγγίζουμε .
Βάζουμε τη ζάχαρη με το 1 lt νερό  να βράσει 5
λεπτά  και προσθέτουμε τις κλημεντίνες . 

 

Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν για μια ώρα .
Τις βγάζουμε με ένα κουτάλι και τις βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. 

 

Προσθέτουμε στο σιρόπι τα μυρωδικά και
αφήνουμε να βράζει μέχρι για άλλα 10 λεπτά τουλάχιστον  ώστε να δέσει αρκετά. Πρέπει να είναι πιο
δεμένο από ότι θέλουμε στα γλυκά του κουταλιού γιατί θα αραιώσει με το ποτό. 

Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε τη ρακή. Ανακατεύουμε   και τα ξαναβάζουμε
στο μάτι να πάρουν 1-2 βράσεις. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει . 

Μοιράζουμε τα μυρωδικά στα
βάζα με τις κλημεντίνες και σκεπάζουμε με το σιρόπι.  

Κλείνουμε τα βάζα και αφήνουμε να ωριμάσει το
γλυκό μας για μια εβδομάδα τουλάχιστον. Εκτός ψυγείου διατηρούνται περίπου 3
μήνες.     Όταν τα ανοίξουμε, τα διατηρούμε σε ψυγείο.

 

Παρατηρήσεις:
1)     
Το περιοδικό ισχυριζόταν ότι μπορούμε να
βράσουμε χωριστά τις κλημεντίνες και μάλιστα σε χύτρα ταχύτητας και να δέσουμε
το σιρόπι ώστε να περιορίσουμε το χρόνο βρασμού. Τα βράσουμε μαζί για 15 λεπτά
και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Δεν το έχω κάνει ποτέ έτσι και δεν γνωρίζω το
αποτέλεσμα.
2)     
 Αντί  αστεροειδή γλυκάνισο μπορούμε να βάλουμε
καρφάκια γαρύφαλλου τα οποία μάλιστα μπορούμε να καρφώσουμε σε μερικές
κλημεντίνες.
3)     Η ποσότητα του σιροπιού είναι αρκετή. Εγώ όμως χρησιμοποιώ 1 κιλό ζάχαρη και 1 lt νερό και  φροντίζω να χωρέσει αρκετό σιρόπι κάθε βάζο με
τις κλημεντίνες μου, δηλαδή χρησιμοποιώ μεγαλύτερα βάζα απ’ ότι χρειάζεται
γιατί είναι πολύ ωραίο για να βρέχουμε παντεσπάνι τούρτας ή να βουτάμε μπισκότα
για γλυκά ψυγείου. Ακόμη όμως κι αν περισσέψει το φυλάσσω σε βάζο. Αν το ανακατέψουμε με λίγο μέλι έχουμε ένα γλυκόπιοτο σερμπέτι με γεύση ρακόμελου ( πιο ελαφρύ όμως) ,  αρωματισμένου με μανταρίνι και κανέλα που πίνεται πολύ ευχάριστα… 

Print Friendly, PDF & Email