Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)

Και ζύμη ελαιολάδου βέβαια!

 
 
Τι κάνουμε αν τα υλικά μας είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα
για κλασικές μυζηθρόπιτες, αν βαριόμαστε να ανοίξουμε φυλλαράκια, αν δεν
θέλουμε τηγανητά,  αν τέλος πάντων μας πιάσει μια δημιουργική διάθεση και δεν έχουμε χρόνο;
 
 
Αυτοσχεδιάζουμε , με αποτελέσματα άλλοτε
ικανοποιητικά, άλλοτε απογοητευτικά και άλλοτε αμφιλεγόμενα! Η συγκεκριμένη
τάρτα ανήκει στα πρώτα και φαγώθηκε μέχρι το τελευταίο ψίχουλο. 
 
 
Επί πλέον, είναι εμφανίσιμη και θα μπορούσε να συμπληρώσει φιλικό τραπέζι ή μπουφέ . Η συνταγή
μας άρεσε, την επαναλάβαμε ήδη 2-3 φορές με μικρές παραλλαγές , και σας την παρουσιάζω!
 
 
Υλικά:
Α. Για τη ζύμη:
½ κούπα γιαούρτι
½ κούπα ελαιόλαδο
1/3 κούπας ρακή ή λευκό κρασί
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
Ελάχιστο αλάτι
2,5 κούπες αλεύρι
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν
 
Β. Για τη γέμιση:
1,5 κούπα ξινομυζήθρα
1 κούπα γάλα
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
Αλάτι  (ανάλογο  με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
Πιπέρι (κατά
προτίμηση λευκό για καλύτερη εμφάνιση)
2-3 κλαδάκια μαϊντανό ή βασιλικό
Μια μεγάλη ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες ή 5-6 λιαστά ντοματάκια 
Λίγη ρίγανη ακόμη
Προαιρετικά, μισή κούπα μαύρες ελιές ψιλοκομμένες (όχι ξιδάτες) 
 
Επί το έργον:
 
 
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το γιαούρτι και το ποτό και
προσθέτουμε το αλάτι και τη ρίγανη. Προσθέτουμε το μπέικιν στο αλεύρι και
αναμειγνύουμε με τα υγρά, ώστε να έχουμε μια κανονική ζύμη.
 
Η ρίγανη προστέθηκε εκ των υστέρων…
 Αφήνουμε να
ξεκουραστεί για 15 λεπτά και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα 28 νούμερο που έχουμε
λαδώσει ελαφρά (για να μη κολλήσει).
  
 
Την
καλύπτουμε με λαδόχαρτο και βάζουμε κάποιο όσπριο για να αποτρέψουμε το
φούσκωμα κατά το ψήσιμο.  Βάζουμε την
τάρτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς 
φούρνο για 20 λεπτά .
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
 
 
Στο multi βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την πρασινάδα και τις ελιές
και  χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνει μια ομοιογενής  πηχτή αλλά ρευστή κρέμα.  Αν θέλουμε να προσθέσουμε ελιές τις
βάζουμε  τώρα και  ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
 
Απλώνουμε την
κρέμα στην τάρτα (αφού αφαιρέσουμε το χαρτί με τα όσπρια και την πατήσουμε λίγο με ένα πιρούνι), στολίζουμε με τις φέτες της ντομάτας  ή τα λιαστά ντοματάκια και λίγες ελιές (αν
βάλουμε) και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό (ή το βασιλικό). Πασπαλίζουμε με λίγη
ρίγανη και φουρνίζουμε μέχρι η τάρτα μας να χρυσίσει και να πήξει η κρέμα. 
 
 
Σερβίρεται  χλιαρή και σε θερμοκρασία δωματίου.
 
 
Παρατηρήσεις:
1)     
Μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα ένα αυγό και
να ελαττώσουμε το γάλα. Πάντως το φούσκωμα εξασφαλίζεται  και με το μπέικιν.
2)     
Προτιμώ το  multi στην παρασκευή της κρέμας αντί  άλλου τρόπου ανάμειξης γιατί έτσι γίνεται
απολύτως λεία.
3)     
Αν δεν βρίσκετε ξινομυζήθρα μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε φέτα ή άλλο μαλακό τυρί. Ανάλογα την υγρασία του, αυξάνουμε  λίγο
το αλεύρι για να  στέκεται  η κρέμα μετά το ψήσιμο.
4)     
Με κάποιες αλλαγές, τα βασικά υλικά της κρέμας
μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε γλυκιά τάρτα, αλλά αυτό είναι  θέμα άλλης ανάρτησης!

Print Friendly, PDF & Email