Φιλέτο κοτόπουλου σε αμπελόφυλλα

Από τη μια βδομάδα στην άλλη ξεφουντώσανε τα’ αμπέλια στην περιοχή μας. Μέχρι προχθές έπρεπε να διασχίσεις ένα αμπέλι για να μαζέψεις μια μαγεριά και τώρα δεν κάνεις δυό βήματα…Τα αμπελόφυλλα, και σε λίγο τα αμπελοβλάσταρα, έχουν τη δική τους θέση σε πολλές συνταγές μας. Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, η καλλιέργεια του αμπελιού στον ελλαδικό χώρο ξεκίνησε από την Κρήτη (κατ’ άλλους από τη Θράκη).Η αμπελουργία μας λοιπόν έχει βαθιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τη μινωική εποχή. Μην ξεχνάμε ότι ο Διόνυσος είναι γαμπρός του Μίνωα ! Κατά μία εκδοχή του μύθου, έκλεψε από τον Θησέα την Αριάδνη όταν αυτός θέλησε να κάνει μια στάση στην Νάξο για να ξεκουραστεί μετά από την περιπέτεια με το Μινώταυρο… Αυτός λοιπόν έκανε δώρο στον Μίνωα τα πρώτα πολύτιμα κλήματα!

Όλα τα προϊόντα του αμπελιού έχουν σημαντική θέση στην κρητική γαστρονομία. Από πού να αρχίσω: Τα σταφύλια,η σταφίδα,το κρασί,η ρακή,ο μούστος, το πετιμέζι,τα αμπελόφυλλα,τα αμπελοβλάσταρα , η αγγουρίδα, όλα περιέχονται στην διατροφή μας. Ακόμη και οι κληματόβεργες έχουν τη θέση τους στη μαγειρική μας και αποτελούν το υπόβαθρο για μια θαυμάσια συνταγή ψητού, όπου το κρέας «ξαπλώνει» πάνω σε κλήματα και ψήνεται σε ξυλόφουρνο!(η εκδοχή με χοιρινό εδώ).Η επινοητικότητα της μαγείρισσας των περασμένων εποχών δεν άφηνε τίποτα από όσα της έδινε η γενναιοδωρία της φύσης χωρίς να το εκμεταλλευτεί και να το αξιοποιήσει.

Η κλασική συνταγή δεν αφορά κοτόπουλο. Αφορά αρνάκι, παραγεμισμένο με τυριά και στάκα και τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα. Θα δώσω άλλη φορά την «αμαρτωλή» συνταγή. Την «πείραξα» λοιπόν -αρκετά- για να γίνει πιο διαιτητική και πιο υγιεινή. Εντάξει με το αρνάκι είναι άλλο πράμα, αλλά και το κοτόπουλο δεν είναι άσχημο και είναι σαφώς πιο υγιεινό και πιο διαιτητικό.

Υλικά:

3-4 φιλέτα στήθους κοτόπουλο (δεν είναι άσχημο και με ανάλογα φιλέτα από μπούτι)
5-6 κομματάκια λιαστής ντομάτας σε λάδι (ή 2 ντοματάκια κομμένα σε στρογγυλές φέτες )
80-100 γραμμάρια κρητική γραβιέρα ( κομμένη σε 3-4 ραβδάκια ή σε πολλά μικρότερα)
Αλατοπίπερο
Μερικά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή ένα κουταλάκι ξερό (εναλλακτικά ένα κουταλάκι ρίγανη)
1 κουταλιά ελαιόλαδο για τα φιλέτα και ½ κούπα για το ταψί
Χυμός ενός μέτριου λεμονιού.
5-6 αμπελόφυλλα για κάθε φιλέτο στήθους (3-4 αν είναι από μπούτι) ζεματισμένα όπως στα ντολμαδάκια.

Επί το έργον:

 

Βάζουμε σε νερό με 2 κουταλιές ξύδι τα φιλέτα για 20-30 λεπτά (αυτό το κάνω πάντα με τα κοτόπουλα ιδιαίτερα του εμπορίου ). Τα στραγγίζουμε, τα ανοίγουμε και τα πλαταίνουμε . Τα χτυπάμε με το σφυράκι για τα σνίτσελ να λεπτύνουν λίγο. Τα αλατοπιπερώνουμε και αν προσθέσουμε ξηρό θυμάρι ή ρίγανη το βάζουμε κι αυτό σ’ αυτή τη φάση. Βάζουμε και την κουταλιά το λάδι τα ανακατεύουμε να λαδωθούν και τα αφήνουμε άλλο ένα δεκάλεπτο.

Η ποσότητα του τυριού εξαρτάται από το πόσο αυστηρή είναι η δίαιτα…

Στρώνουμε 6 αμπελόφυλλα σε κατάλληλη επίπεδη επιφάνεια, απλώνουμε ένα ένα φιλέτο , τις φετούλες από τα ντοματάκια , τη γραβιέρα, το φρέσκο θυμάρι. Τυλίγουμε το ρολάκι ώστε να παίρνουμε και τα φύλλα στο εσωτερικό του . Δένουμε με κλωστή.

Τοποθετούμε τα ρολάκια σε πυρέξ, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για μια ώρα στους 200 βαθμούς.

 

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για άλλα δέκα λεπτά στο φούρνο.

Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για λίγο για να μην είναι εντελώς ρευστό το τυρί και μας φύγει στο κόψιμο, αφαιρούμε τις κλωστές, και τα κόβουμε σε ροδέλες. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ρυζάκι ή τηγανητές πατάτες.

Παρατηρήσεις:

1) Η γέμιση επιδέχεται παραλλαγές και στο είδος του τυριού(φέτα, ξινομυζήθρα, διάφορα κίτρινα τυριά κλπ) , και στο είδος των μυρωδικών. Πολύ καλή εκδοχή και για τη γεύση και για την εμφάνιση είναι να βάλουμε κάποιο πέστο ρόκας ή βασιλικού με σκορδάκι, μάραθο ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο με λίγο κρεμμυδάκι, σπανάκι με άνηθο κλπ. Φυσικά κάθε περίπτωση θα έχει και άλλο γευστικό αποτέλεσμα
2) Μπορούμε να μη βάλουμε λεμόνι αλλά να τα ψήσουμε μόνο με το λάδι. Μετά θα κάνουμε μια σάλτσα ντομάτα και θα τα σερβίρουμε …κοκκινιστά.
3) Μπορούμε να τα τυλίξουμε ένα ένα σε λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο αλλά τότε πρέπει να βάλουμε περισσότερο λάδι στα φιλέτα αλλιώς γίνονται πολύ… νερόβραστα.
4) Εννοείται ότι η συνταγή γίνεται και με διατηρημένα στην κατάψυξη ή με αμπελόφυλλα από βάζο. Με τα τελευταία όμως πρέπει να προσέξουμε το αλάτι μας, αλλιώς δεν θα τρώγονται τα ρολάκια μας.

Print Friendly, PDF & Email