Φορμάκια αμυγδάλου

Η προχθεσινή γιορτή της μητέρας άφησε να περάσει απαρατήρητη μια άλλη γιορτή , εκείνη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος. Σας οφείλω λοιπόν ένα κέρασμα για τη γιορτή της αδελφής μου αντίστοιχο της περυσινής πορτοκαλόπιτας.

 

Φέτος ετοίμασα φορμάκια αμυγδάλου, ένα φίνο γλύκισμα που έχει λίγο κόπο παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει.

 

Η συνταγή που έχω στο τετράδιό μου είναι μεραμπελλιώτικη και αρκετά παλιά. Τουλάχιστον, έτσι έχει σημειώσει η μητέρα μου στο τετράδιό της (από το οποίο την αντέγραψα). Τα 320 γραμμάρια του αμύγδαλου εύκολα παραπέμπουν σε όσους γνωρίζουν τις μετατροπές της οκάς, στα 100 δράμια. Συνηθίζονται σε γάμους αρραβώνες και γιορτές, όπως τα περισσότερα αμυγδαλογλυκά.

 

Το Μεραμπέλλο είναι η βορειοδυτική περιοχή του Ν. Λασιθίου και εκτείνεταιμέχρι τον κόλπο του Αγίου Νικολάου.

Πιστεύω ότι όσοι έχετε επισκεφτεί την Κρήτη ξέρετε την ομορφιά του Αγίου και ίσως έχετε περάσει και από τη Νεάπολη , την Κριτσά τη διάσημη Ελούντα και την Σπιναλόγκα. Το όνομα είναι ιταλικής προέλευσης και προέρχεται από το όνομα του ενετικού φρουρίου Mirabello   που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο. Είναι μια περιοχή που προσφέρεται για κάθε είδους τουρισμό αφού είναι γεμάτη με υπέροχα μέρη μοναδικού φυσικού κάλλους , ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια και εκκλησίες .

Εκτός των άλλων όμως, εδώ στην Κρήτη η περιοχή είναι διάσημη για τα γλυκά της και μάλιστα αυτά που έχουν σαν βάση τα αμύγδαλα. Υπέροχα αμυγδαλωτά, σκαλτσούνια αμυγδάλου, σουμάδες και ό,τι άλλο
περιέχει τον υπέροχο ξηρό καρπό. Βλέπετε , παλιότερα υπήρξε ο αμυγδαλεώνας της
Κρήτης και όπως συμβαίνει πάντα, οι ντόπιες νοικοκυρές έχουν αξιοποιήσει στο
έπακρο το πολύτιμο προϊόν. Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή για τα φορμάκια
αμυγδάλου.

 

Υλικά:

Για τη γέμιση:
320 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκοπανισμένα (είναι
2 και ¾ κούπες)
200 γραμμάρια ζάχαρη 
( 4/5 κούπας)
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλιά βούτυρο γάλακτος
3 αυγά χωρισμένα
2 κουταλάκια μπέικιν
Προαιρετικά, γλυκό κουταλιού (δείτε παρακάτω)
Για τα φορμάκια:
8 φύλλα κρούστας 
80- 100 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος.

Επί το έργον:

Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα , τα στεγνώνουμε πολύ καλά (χρησιμοποιώ το φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν) και τα αλέθουμε στο multi.

Αυτό μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη ή να αγοράσουμε πούδρα αμυγδάλου για ευκολία μας.

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι (να μη κάψει) . Στρώνουμε 4 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο αφού τα βουτυρώνουμε ένα ένα πολύ καλά. Ειναι καλύτερα με λεπτό φύλλο.

Τα χωρίζουμε σε τετραγωνάκια 10×10 εκατοστά και τα βάζουμε στα ειδικά μεταλλικά φορμάκια αφού τοποθετήσουμε μια χάρτινη θήκη στο καθένα τους (τα περισσεύματα του φύλλου, ακόμη και τα μικρά κομματάκια, τα κρατάμε για άλλες εφαρμογές στην κατάψυξη).

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπάμε σε σφικτή μαρέγκα. Για να γίνει σφικτή η μαρέγκα προσθέτουμε στα ασπράδια ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη και λίγες σταγόνες λεμονιού ή ξυδιού.

Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή από το λιωμένο που έχουμε για τα φύλλα
αλλά να μην είναι καυτό. Τέλος προσθέτουμε εναλλάξ τη μαρέγκα και την πούδρα αμυγδάλου (μέσα στην οποία βάζουμε το μπέικιν) ανακατεύοντας τώρα απαλά με μια σπάτουλα να μην «πέσει» το μείγμα.

 
Βάζουμε σε κάθε φορμάκι  ένα κομμάτι γλυκό του κουταλιού (αν θέλουμε) και από μια κουταλιά μείγμα αμυγδάλου, να καλυφθεί το γλυκό.

Φουσκώνουν αρκετά και δεν χρειάζεται να τα γεμίσουμε. Αν θέλουμε τα γαρνίρουμε με λεπτοκομμένα
αμύγδαλα,

και τα βάζουμε (πάνω στο λαμαρινάκι του φούρνου) σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 35-40  λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί και στο κάτω μέρος πριν τα βγάλουμε.

Γίνονται περίπου 30 φορμάκια  και διατηρούνται αρκετές μέρες σε κλειστό μπολ.

Παρατηρήσεις:

1) Αν θέλουμε τα ραντίζουμε με ανθόνερο . Αυτό
συνηθίζεται αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε γάμο ή αρραβώνες.
2) Μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι και
να βάλουμε από μια κουταλιά σε καθένα τους, ιδιαίτερα αν δεν χρησιμοποιήσουμε
γλυκό κουταλιού.
 
3) Το ιδανικό γλυκό κουταλιού είναι το κεράσι ή το
βύσσινο αλλά και η φράουλα που χρησιμοποίησα εγώ αυτή τη φορά ταίριαζε θαυμάσια.
Όποιο κι αν βάλουμε καλό είναι να έχει στραγγίξει από το πολύ σιρόπι.
4) Έκανα 19 φορμάκια στις κλασικές μεταλλικές θήκες για ταρτάκια και τα υπόλοιπα τα έβαλα στο ταψάκι των cup- cakes και έγιναν πολύ ωραία. Η μητέρα μου είχε την
υπομονή να σπρώχνει τα φύλλα στα φορμάκια και να αποκτούν το ωραίο κυματιστό σχήμα τους.
 
 
5)Το μείγμα της γέμισης  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τάρτα αμυγδάλου, με κλασική ζύμη τάρτας ή σε φύλλο κρούστας (πάλι 4 βουτυρωμένα φύλλα στρωμένα σε ταρτιέρα) αν δεν θέλουμε τη φασαρία των μικρών κερασμάτων. Θα χρειαστούμε 1/2 ή 3/4 της δόσης ανάλογα το μέγεθος του σκεύους μας.

Print Friendly