Γλυκά

Τάρτα με σταφύλια και αμύγδαλα

Τάρτα με σταφύλια και αμύγδαλα

Εύκολο και νόστιμο γλυκό εποχής!

Συνταγή από παλιό ημικατεστραμμένο σημείωμα που βρέθηκε στα χέρια μου, και βέβαια τη δοκιμάσαμε αφού τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους αυτήν την εποχή. Γλυκά και αρωματικά, ιδανικά για παρασκευή γλυκού, μαρμελάδας και φυσικά του πολύτιμου πετιμεζιού.

Τάρτα με σταφύλια και αμύγδαλα

Παλιά συνταγή όπως δηλώνει το χαρτί του σημειώματος αλλά «αστικής» κουζίνας, ποιος ξέρει από που βρέθηκε στα κιτάπια μου… Όπως έχω ξαναγράψει στην περιοχή μας είχαμε ανέκαθεν πολλές κυρίες ταξιδεμένες τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στο εξωτερικό αλλά και ένα πολύ οργανωμένο πρακτορείο Τύπου απ’ όπου όλες οι κοπέλες της εποχής της μάνας μου προμηθευόταν περιοδικά και φιγουρίνια (έτσι έλεγαν τα περιοδικά μόδας τότε)!

Τάρτα με σταφύλια και αμύγδαλα

Αμέτρητα τεύχη από το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ, από το Burda, από το ΕΡΓΟΧΕΙΡΟ και αργότερα από τα ΠΡΑΚΤΙΚΗ και ΕΚΕΙΝΗ. Υπήρχαν τεύχη της ΓΥΝΑΙΚΑΣ από τη δεκαετία του 1960 στο σπίτι μας και πιθανόν κάποια να είναι ακόμη κάπου καταχωνιασμένα. Η μαμά μου ήταν πιστή αναγνώστρια του περιοδικού και δεν έχανε  κανένα τεύχος όσο κυκλοφορούσε!  Τα υπόλοιπα, στα οποία εκτός από εργόχειρα υπήρχαν και συνταγές, έχουν μπει και κούτες και κιβώτια και ξέρω και την τωρινή τους θέση.

Τούτη εδώ η συνταγή μου φαίνεται πιθανότερο να είναι «από σπίτι» λόγω του τρόπου γραφής της. Ακόμη και οι πιο παλιοί συνταγογράφοι ήταν πιο αναλυτικοί στις περιγραφές της παρασκευής. Εκτός αν είναι πρόχειρη αντιγραφή στο τετράδιο. Όταν κάποια δοκιμαζόταν και εγκρινόταν, την αντιγράφαμε στο τετράδιο των συνταγών. Καλή ώρα όπως τώρα που αποθηκεύουμε στα “αγαπημένα” ή σε φακέλους στην οθόνη μας…

Τάρτα με σταφύλια και αμύγδαλα

Όπως και να’ χει, η τάρτα (ξανα)δοκιμάστηκε, είναι πολύ νόστιμη, σχετικά ελαφριά και απολύτως εποχής. Συνοδεύει τέλεια καφέ και αναψυκτικά και είναι όσο πρέπει γλυκιά. Η ζάχαρη δεν είναι πολλή και  η γλύκα της βασίζεται κυρίως στα σταφύλια!

Τάρτα με σταφύλια και αμύγδαλα

 

Παρατηρήσεις

  1. Όπως είδατε στη φωτογραφία με το σημείωμα, δεν αναφέρει η συνταγή πώς θέλουμε τα αμύγδαλα. Επέλεξα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα χρησιμοποίησα με τη φλούδα.
  2. Επειδή έφτιαξα άλλη παρασκευή την ίδια μέρα στην οποία χρειαζόμουν 1 κρόκο, έβαλα 1 αυγό ολόκληρο και 1 ασπράδι από μεγάλα όμως αυγά. Δεν υπήρξε πρόβλημα στο πήξιμο της κρέμας με την αντικατάσταση.
  3. Λόγω εμπειρίας προτίμησα να πρωτοψήσω λίγο τη βάση της τάρτας παρόλο που δεν αναφέρεται στη συνταγή γιατί θεώρησα ότι η γέμιση είναι αρκετά υγρή. Νομίζω ότι «καλώς έπραξα»…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο