Εύκολο και νόστιμο γλυκό εποχής!
Συνταγή από παλιό ημικατεστραμμένο σημείωμα που βρέθηκε στα χέρια μου, και βέβαια τη δοκιμάσαμε αφού τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους αυτήν την εποχή. Γλυκά και αρωματικά, ιδανικά για παρασκευή γλυκού, μαρμελάδας και φυσικά του πολύτιμου πετιμεζιού.
Παλιά συνταγή όπως δηλώνει το χαρτί του σημειώματος αλλά «αστικής» κουζίνας, ποιος ξέρει από που βρέθηκε στα κιτάπια μου… Όπως έχω ξαναγράψει στην περιοχή μας είχαμε ανέκαθεν πολλές κυρίες ταξιδεμένες τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στο εξωτερικό αλλά και ένα πολύ οργανωμένο πρακτορείο Τύπου απ’ όπου όλες οι κοπέλες της εποχής της μάνας μου προμηθευόταν περιοδικά και φιγουρίνια (έτσι έλεγαν τα περιοδικά μόδας τότε)!
Αμέτρητα τεύχη από το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ, από το Burda, από το ΕΡΓΟΧΕΙΡΟ και αργότερα από τα ΠΡΑΚΤΙΚΗ και ΕΚΕΙΝΗ. Υπήρχαν τεύχη της ΓΥΝΑΙΚΑΣ από τη δεκαετία του 1960 στο σπίτι μας και πιθανόν κάποια να είναι ακόμη κάπου καταχωνιασμένα. Η μαμά μου ήταν πιστή αναγνώστρια του περιοδικού και δεν έχανε κανένα τεύχος όσο κυκλοφορούσε! Τα υπόλοιπα, στα οποία εκτός από εργόχειρα υπήρχαν και συνταγές, έχουν μπει και κούτες και κιβώτια και ξέρω και την τωρινή τους θέση.
Τούτη εδώ η συνταγή μου φαίνεται πιθανότερο να είναι «από σπίτι» λόγω του τρόπου γραφής της. Ακόμη και οι πιο παλιοί συνταγογράφοι ήταν πιο αναλυτικοί στις περιγραφές της παρασκευής. Εκτός αν είναι πρόχειρη αντιγραφή στο τετράδιο. Όταν κάποια δοκιμαζόταν και εγκρινόταν, την αντιγράφαμε στο τετράδιο των συνταγών. Καλή ώρα όπως τώρα που αποθηκεύουμε στα “αγαπημένα” ή σε φακέλους στην οθόνη μας…
Όπως και να’ χει, η τάρτα (ξανα)δοκιμάστηκε, είναι πολύ νόστιμη, σχετικά ελαφριά και απολύτως εποχής. Συνοδεύει τέλεια καφέ και αναψυκτικά και είναι όσο πρέπει γλυκιά. Η ζάχαρη δεν είναι πολλή και η γλύκα της βασίζεται κυρίως στα σταφύλια!
Υλικά
Για τη βάση:
100 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά ζάχαρη
¼ κουταλακι αλάτι
50gr βούτυρο
30-45ml νερό
Για τη γέμιση:
300-350 gr σταφύλια σε ρώγες
50gr αμύγδαλα
2-3 κουταλιές ζάχαρη
2 αυγά μέτρια
1 κουταλιά λικέρ ή κονιάκ
100 ml γάλα
Η κουταλιά μου είναι 15ml και το κουταλάκι μου 5ml (δοσομετρικά).
Επί το έργον
Πλένουμε τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση: Σε multi ή σε μπλέντερ βάζουμε το βούτυρο παγωμένο, τη ζάχαρη και το αλάτι και πατάμε το διακόπτη μέχρι να αποκτήσει το μείγμα υφή ψίχουλων. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε το νερό (2 κουταλιές στην αρχή). Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια συμπαγή ζύμη.
Την απλώνουμε (πάνω σε χαρτί ψησίματος) σε δίσκο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το σκεύος ψησίματος (το δικό μου έχει διάμετρο 22cm) και μετά τη στρώνουμε όπως είναι με το χαρτί στο σκεύος μας. Βάζουμε στο ψυγείο για κανένα μισάωρο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Όταν σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας, τρυπάμε την τάρτα εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και την φουρνίζουμε στη μεσαία σχάρα μέχρι να ετοιμαστεί η γέμιση (περίπου 15 λεπτά).
Αλέθουμε ελαφρά τα αμύγδαλα στο multi, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο δοχείο του (εκτός τα σταφύλια). Πατάμε 1-2 φορές το κουμπί του να ανακατωθούν. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, στρώνουμε τις ρώγες των σταφυλιών και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. Ξαναφουρνίζουμε για μισή ώρα παρίπου ή μέχρι να πήξει και να κάνει χρυσαφί κρούστα η τάρτα μας. Περιμένουμε να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Όπως είδατε στη φωτογραφία με το σημείωμα, δεν αναφέρει η συνταγή πώς θέλουμε τα αμύγδαλα. Επέλεξα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα χρησιμοποίησα με τη φλούδα.
- Επειδή έφτιαξα άλλη παρασκευή την ίδια μέρα στην οποία χρειαζόμουν 1 κρόκο, έβαλα 1 αυγό ολόκληρο και 1 ασπράδι από μεγάλα όμως αυγά. Δεν υπήρξε πρόβλημα στο πήξιμο της κρέμας με την αντικατάσταση.
- Λόγω εμπειρίας προτίμησα να πρωτοψήσω λίγο τη βάση της τάρτας παρόλο που δεν αναφέρεται στη συνταγή γιατί θεώρησα ότι η γέμιση είναι αρκετά υγρή. Νομίζω ότι «καλώς έπραξα»…